Kennisbank

Kosten testament

De kosten van een testament lopen gigantisch uiteen. Wees daarom heel kritisch en doe vergelijkend onderzoek.

Wat je testament kost hangt af van je wensen en of je maatwerk nodig hebt omdat je bijvoorbeeld kinderen uit een eerdere relatie hebt. De prijs bij de notaris is niet altijd even inzichtelijk. Vaak worden niet alle kosten meteen opgegeven (denk aan btw, verschotten, kantoorkosten, bewaarloon, registratiekosten CTR, etcetera). Daarnaast betaal je meestal veel extra voor clausules die niet als standaard worden aangemerkt. 

Bij NuNotariaat zij alle kosten inbegrepen, je rekent dus niets meer af dan het bedrag dat je online hebt afgerekend. De notariskosten, btw, registratie: het is allemaal inbegrepen in de prijs. 

Daarbij regel je bij NuNotariaat standaard heel veel in je testament. De akten zijn zeer compleet. De AWBZ-clausule en het opvullegaat zijn bijvoorbeeld standaard inbegrepen in de prijs. Er is geen enkele andere online aanbieder die dat aanbiedt. Een enkel testament heb je al voor € 225. Twee testamenten voor jezelf en je partner kosten € 325. Wil je ook een samenlevingscontract regelen dan ben je totaal € 425 kwijt. Voor een levenstestament (volmacht bij leven) betaal je € 275, twee levenstestamenten kosten € 375 (dit is inclusief vastleggen van medische wensen).

Maatwerk

De kosten voor maatwerk verschillen nogal per notariskantoor en per regio. De instaptarieven voor 1 testament beginnen rond de € 220, voor 2 testamenten betaal je vanaf € 330 (plus samenlevingscontract € 467). Dit geldt voor alleen voor een hele goedkope aanbieder ver buiten de randstad, daarna stijgen de prijzen heel snel. Met € 325 voor twee testamenten met opvullegaat en awbz-clausule is NuNotariaat dus de goedkoopste aanbieder van Nederland. Of je deze prijzen ook daadwerkelijk betaalt, hangt af van wat je wilt regelen. Meestal zijn deze bedragen de echte instaptarieven en moet er flink worden bijbetaald voor het opnemen van een extra executeur, een AWBZ regeling, een opvullegaat, een bewind regeling. Deze clausules regel je standaard zonder meerprijs bij NuNotariaat. Je vraagt altijd eerst een offerte op bij de notaris. De prijs die daarin wordt weergegeven bepalen jouw kosten voor een maatwerk testament bij de notaris.

Overigens is de term maatwerk soms wat misleidend. In een groot deel van de zogenaamde maatwerk testamenten wordt exact hetzelfde geregeld als in de testamenten die je via NuNotariaat kan regelen. Dat is slechts anders voor de bijzondere doelgroepen zoals zeer vermogende personen, samengestelde gezinnen, personen die een bedrijfsopvolgingsregeling willen treffen in hun testament en gezinnen met gehandicapte kinderen.

Bijkomende kosten

Let bij een offerte van een notaris even op of er nog additionele kosten in rekening gebracht worden zoals bijvoorbeeld kosten voor de checks in de gemeentelijke basisadministratie, overige verschotten, kantoorkosten, registratiekosten van het testament etc. Als je je testament online regelt via NuNotariaat zijn al deze kosten inbegrepen in de vaste lage prijzen en weet je dus zeker dat je nooit meer betaalt dan de weergegeven prijzen.

Back Naar woordenboek