Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Erkennen

Als een man die niet getrouwd is met de moeder van zijn kind, officieel het vaderschap van het kind op zich neemt. Getrouwde en geregistreerde duomoeders kunnen een kind erkennen als hun partner zwanger is geworden van een bekende donor.

Door erkenning ontstaat er een juridische band tussen de vader en het kind. De vader is dan verplicht om het kind te onderhouden en het kind erft dan van de vader. Voor de erkenning van een kind dat jonger is dan 16 jaar heeft de man de toestemming van de moeder van het kind nodig en (als het kind ouder is dan 12 jaar) toestemming van het kind zelf. Door erkenning is de vader nog geen wettelijk vertegenwoordiger van het kind, daarvoor moet de vader eerst het ouderlijk gezag aanvragen.

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en krijgt uw partner een kind? Dan hoeft u het kind niet te erkennen. U bent dan automatisch de juridische vader. Ook als u niet de biologische vader van het kind bent.

Erkenning is niet nodig als 2 vrouwen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben en voor de zwangerschap gebruik gemaakt is van een onbekende donor volgens de wet.

Ga naar de website van de rijksoverheid over het erkenning


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan