Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Legaat

Wat is een legaat? Een legaat is een making in het testament waarbij een bepaald goed of een bepaalde som geld, aan een specifiek iemand wordt nagelaten. Het werkwoord is legateren. Iemand die een ander iets nalaat, is een legator. Wie iets gelegateerd krijgt, is een legataris.

Legaat in testament

In het testament van NuNotariaat kan een legaat in de vorm van een geldbedrag worden nagelaten aan een goed doel. Het legaat wordt uitgekeerd aan het goede doel voordat de erfgenamen hun deel van de erfenis krijgen. Wel worden eventuele schulden uit de nalatenschap eerst voldaan voordat een legaat wordt uitgekeerd.  

Denk er bij het legateren van een geldbedrag altijd aan of dat geld wel beschikbaar is bij overlijden. Als dit niet het geval is, moeten de erfgenamen spullen gaan verkopen om geld ten behoeve van het legaat vrij te maken.  

LET OP: Als u een legaat opneemt bij de keuze voor twee gelijke testamenten, dan wordt dit legaat voor het gekozen bedrag in beide testamenten opgenomen. In totaal wordt dus twee keer het gekozen bedrag gelegateerd, in het testament van de ene partner en in het testament van de andere partner.

Goede doelen

Goede doelen die een legaat hebben gekregen, moeten zelf de eventueel verschuldigde erfbelasting voldoen. Heeft een goed doel een ANBI status? Dan hoeft dit goede doel, conform de huidige regelgeving, geen erfbelasting af te dragen.

Regel het online

Een testament kunt u eenvoudig thuis opstellen zodat u alles in uw eigen tempo kunt beslissen en eventueel zaken kunt bespreken. Via deze pagina kunt u - geheel vrijblijvend - door alle stappen heenlopen zonder direct een testament op te vragen. U kunt bij iedere stap pauzeren en er later nog eens op terugkomen. Een online testament regelen is voordeliger dan direct bij de notaris. Dit komt omdat de notaris minder tijd kwijt is aan uw dossier, doordat u zelf alles digitaal heeft ingevuld.


Meer lezen?


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan