Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Samenlevingscontract met of zonder notaris

Samenlevingscontract Notaris

Je kunt een samenlevingscontract tekenen bij de notaris of niet. Hieronder leggen we uit wat het verschil is.

Samenlevingscontract zonder notaris

Wil je alleen maar afspraken maken over wat van wie is en/of wie wat betaalt en/of andere afspraken over de wijze waarop jullie wensen te samenwonen, dan kun je die maken zonder betrokkenheid van de notaris. Dergelijke samenlevingscontracten zijn overal op internet te vinden en zijn gratis. In onze kennisbank/woordenboek kun je ook een voorbeeld samenlevingscontract vinden, dat kost niets. Let erop dat je niet betaalt voor een niet-notarieel samenlevingscontract. Dat is echt niet nodig.

Samenlevingscontract met notaris

Als je samenlevingscontract goed wilt regelen is het wel verstandig om naar de notaris te gaan. Als je bij NuNotariaat je samenlevingscontract regelt, ga je wel naar de notaris om je samenlevingscontract te tekenen. In een samenlevingscontract dat je tekent bij de notaris regel je:

1. Recht op partnerpensioen.

2. Recht om in de gezamenlijke koopwoning te blijven wonen (verblijvingsbeding).

3. Recht om in de huurwoning te blijven wonen (check voorwaarden huurcontract).

4. Partnervrijstelling voor de erfbelasting ten bedrage van ruim € 680.000.

5. Partner voor de inkomensbelasting (automatisch het geval als gezamenlijk kind).

Als je zelf een document opstelt, zonder notaris, dan regel je dat niet.

Een notarieel samenlevingscontract heb je zo geregeld via NuNotariaat. Je regelt samenlevingscontract al voor € 199 en een samenlevingscontract met twee testamenten voor € 499 (geen bijkomende kosten). Je tekent bij 1 van de meer dan 54 aangesloten notariskantoren. Ga naar online samenlevingscontract.

Drie belangrijke misverstanden over het samenlevingscontract

Een samenlevingscontract tekenen bij de notaris lijkt officieel en dat is het ook. Maar veel mensen denken er toch te zwaar over. Dat komt omdat er twee belangrijke misverstanden bestaan over het notariële samenlevingscontract

1. Alle goederen en gelden worden van ons allebei

Dat is beslist niet zo. Alleen datgene dat van de gemeenschappelijke rekening voor de gezamenlijke huishouding wordt aangeschaft, wordt van beide partners. Eigen spaargeld, het (aandeel in het) koophuis, eigen spulletjes -het blijft van degene van wie het was.

2. Ik draai op voor de schulden van mijn partner

Nee. Schuldeisers kunnen alleen degene die de schulden heeft gemaakt aanspreken. Dit heeft met het eerste misverstand te maken, goederen en gelden (en ook schulden) blijven van wie het was.

3. Als we uit elkaar willen is het lastig om het samenlevingscontract te ontbinden.

Nee, met een aangetekende brief van 1 van beiden is het samenlevingscontract beëindigd. Daarvoor hoef je niet naar de notaris.


Meer informatie

Lees hier over de verschillen tussen geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract: Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Wat zijn de verschillen?

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan