
Het gemak van online regelen en de zekerheid van een officiële akte
Leest u hieronder welke bijkomende kosten van toepassing zouden kunnen zijn. De gemeentelijke leges en de legalisatie van de handtekeningen van de erfgenamen zijn altijd van toepassing. Of andere bijkomende kosten van toepassing zijn, hangt af van uw situatie.
Gemeentelijke leges
Gemeentelijke leges zijn altijd van toepassing. Deze worden 1 op 1 doorbelast zonder marge voor de notaris. Dit zijn kosten waar de notaris niet aan ontkomt. Deze kosten verschillen per gemeente.
Legalisatie handtekening erfgenamen
De handtekening van alle erfgenamen moet worden gelegaliseerd. Dit zijn dus bijkomende kosten die altijd van toepassing zijn. Dit doen de erfgenamen meestal zelf bij de gemeentebalie of bij een plaatselijke notaris. De kosten wisselen. De hiernaast weergegeven prijs is per erfgenaam.
Aanschrijven verwachters
Als er een testament is en daarin is een tweetrapsmaking opgenomen dan moeten de verwachters van de tweetrapsmaking worden aangeschreven door de notaris. De hiernaast weergegeven prijs is per verwachter.
Aanschrijven legatarissen
Als er een testament is en daarin zijn legaten opgenomen dan moeten deze legatarissen worden aangeschreven door de notaris. De hiernaast weergegeven prijs is per legataris.
Opvragen testament
Als er een testament is, dan heeft de notaris daarvan een gewaarmerkt afschrift nodig. U kunt dit uploaden in de omgeving van erfenisbeheer (waarvoor u na betaling een link ontvangt). Is er wel een testament maar moet dit nog door de notaris worden opgevraagd dan rekent de notaris daarvoor kosten. Als de notaris die het testament heeft bewaard ook kosten rekent voor het versturen dan worden deze aan u doorbelast (zonder marge, dus zonder dat onze notaris daaraan verdient)
Inschrijving kadaster
Als de overledene eigenaar is van onroerend goed zoals bijvoorbeeld een woning, dan moet de eigendom van de woning op naam van een erfgenaam worden gezet. Dit is noodzakelijk om de woning bijvoorbeeld te kunnen verkopen. Om dit te realiseren moet de verklaring van erfrecht worden ingeschreven in het kadaster.
Boedelvolmacht
Indien er geen testament is waarin een executeur wordt aangewezen, kunnen de gezamenlijke erfgenamen ervoor kiezen om een gevolmachtigde (vaak 1 van de erfgenamen, maar het kan ook een notaris zijn) aan te wijzen om de nalatenschap af te handelen. Een rekenvoorbeeld voor de situatie dat u er voor kiest dat 1 persoon de nalatenschap afhandelt. Bij 2 erfgenamen is er 1 boedelvolmacht nodig (50 euro), bij 3 erfgenamen 2 boedelvolmachten (100 euro), bij 4 erfgenamen 3 boedelvolmachten (150 euro) etc.De erfgenamen kunnen er ook voor kiezen dat er geen gevolmachtigde wordt aangewezen. Ze zijn dan gezamenlijk bevoegd. Er is dan geen boedelvolmacht nodig.
Beneficiaire aanvaarding
Beneficiaire aanvaardingIndien er sprake is van een negatieve nalatenschap en een erfgenaam ervoor kiest om de nalatenschap niet zuiver (met lusten en lasten) te aanvaarden noch te verwerpen kan de nalatenschap beneficiair worden aanvaard ter voorkoming van het aansprakelijk worden voor schulden van de nalatenschap (u mag zich nog niet als erfgenaam gedragen hebben). Ingeval er sprake is van een minderjarige erfgenaam of een erfgenaam die niet zelf meer het beheer kan voeren over zijn vermogen is beneficiaire aanvaarding verplicht.
Opvragen huwelijkse voorwaarden
Als er huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt door de overledene, dan heeft de notaris daarvan een gewaarmerkt afschrift nodig. U kunt dit uploaden in de omgeving van erfenisbeheer (nadat u online op onze NuNotariaat heeft geboekt en betaald). Zijn er wel huwelijkse voorwaarden maar moeten deze nog door de notaris worden opgevraagd dan rekent de notaris daarvoor kosten.
Een verklaring van erfrecht is een verklaring waarin staat wie de erfgenamen zijn. Met de verklaring van erfrecht kunt u als erfgenaam aantonen dat u recht heeft op de bezittingen van de overledene. Een verklaring van erfrecht is noodzakelijk om toegang te krijgen tot de rekeningen van de overledene of om papieren te wijzigen die op naam van de overledene staan.