Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Over dit product

Over de verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht is een door de notaris opgemaakte akte waarin de notaris verklaart wie is overleden, of de overledene een testament heeft gemaakt en wat er in dit testament is bepaald. In de verklaring van erfrecht wordt aangegeven wie de erfgenamen van de overledene zijn. 

Noodzaak verklaring van erfrecht

De meeste aanvragen voor een verklaring van erfrecht worden gedaan om toegang tot banksaldi te krijgen. Als iemand overlijdt mag een bank de rekeningen ten name van de overledene blokkeren. Als erfgenamen de rekening toch willen gebruiken (bijvoorbeeld om betalingen te doen) hebben ze een verklaring van erfrecht nodig. Op het moment dat er een verklaring van erfrecht aan de bank is overhandigd, kunnen de erfgenamen weer over de rekening ten name van de overledene beschikken. 

U hoeft niet naar de notaris

De verklaring van erfrecht dient wel te worden opgesteld door een notaris. Het is immers een notariële akte. U hoeft echter zelf niet langs bij de notaris. NuNotariaat werkt samen met Damsté Notarissen met vestigingen in Amsterdam, Enschede en Almelo voor de verklaring van erfrecht. Zij zijn gespecialiseerd heeft in het afgeven van verklaringen van erfrecht en de afwikkeling van nalatenschappen. Het grote voordeel is dat een toegewijd team voor u klaarstaat dat in staat is om de verklaring van erfrecht efficiënt en snel af te handelen.

Duur afgifte verklaring van erfrecht

Houdt u er rekening mee dat mede vanwege Corona (en de daardoor op dit moment trage gemeentelijke instanties) de aanvraag van een verklaring van erfrecht zo rond de 6-8 weken kan duren. Dit niet altijd zo, maar het kan wel. De notaris werkt zo snel mogelijk, maar is afhankelijk van externe partijen. Dit geldt overigens voor elke notaris. 

U bepaalt zelf ook mede de snelheid van het proces door gegevens vlot aan te leveren. Denkt u aan een eventueel testament of de gelegaliseerde handtekeningen van de erfgenamen. 

De notaris die het testament heeft opgesteld hoeft niet de verklaring van erfrecht op te stellen

Iedere notaris kan een verklaring van erfrecht opstellen. U kunt zelf een notaris kiezen. De notaris die de verklaring van erfrecht opstelt heeft wel een exemplaar van het testament nodig. Als u dat zelf heeft dan kunt u het aan de notaris verstrekken anders vraagt de notaris het voor u op.

Kosten verklaring van erfrecht

NuNotariaat biedt de verklaring van erfrecht al aan vanaf 150 euro. Daarmee is NuNotariaat veruit de voordeligste online aanbieder van Nederland. Het laten opstellen van een verklaring van erfrecht direct bij een notaris in de buurt is vaak 2 tot 3 keer zo duur. Er bestaan geen goede of slechte verklaringen van erfrecht. De akte die u krijgt is altijd opgemaakt volgens een standaard format. Het is dan ook niet nodig om meer te betalen voor een verklaring van erfrecht. 

Wilt u weten wat uw verklaring van erfrecht via NuNotariaat kost? Klik dan hier

Op de pagina 'Zo werkt het' vindt u een overzicht het prijsverschil met andere online aanbieders. 

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan