Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Over dit product

Over de verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht is een - door de notaris opgemaakte - akte waarin de notaris verklaart wie er overleden is, of de overledene een testament heeft opgesteld en wat er in dit testament is bepaald. In de verklaring van erfrecht wordt ook aangegeven wie de erfgenamen van de overledene zijn. Alleen een testament of overlijdensakte is niet voldoende omdat banken en andere instellingen geen notariële achtergrond hebben en dus niet zelf een testament willen beoordelen. Zij willen een verklaring van een notaris hebben over wie de erfgenamen zijn, op grond van een testament of anderszins. Hier kunt u een voorbeeld van een verklaring van erfrecht doornemen: Voorbeeld.

Noodzaak verklaring van erfrecht

De meeste aanvragen voor een verklaring van erfrecht worden gedaan om toegang tot banksaldi te krijgen. Als iemand overlijdt, mag een bank de rekeningen ten name van de overledene blokkeren. Als de erfgenamen de rekening toch willen gebruiken om betalingen te doen, hebben zij een verklaring van erfrecht nodig. Op het moment dat er een verklaring van erfrecht aan de bank is overhandigd, kunnen de erfgenamen weer over de rekening ten name van de overledene beschikken.

U hoeft niet naar de notaris

De verklaring van erfrecht dient te worden opgesteld door een notaris. Het is immers een notariële akte. U hoeft echter niet zelf bij de notaris langs. NuNotariaat werkt samen met vaste notarissen uit haar netwerk voor de verklaring van erfrecht. Zij zijn gespecialiseerd in het afgeven van verklaringen van erfrecht en de afwikkeling van nalatenschappen. Het grote voordeel is dat een toegewijd team voor u klaarstaat dat in staat is om de verklaring van erfrecht efficiënt en snel af te handelen.

Duur afgifte verklaring van erfrecht

Houdt er rekening mee dat de aanvraag voor een verklaring van erfrecht een paar weken of langer duurt. De notaris werkt zo snel mogelijk, maar is afhankelijk van lokale gemeenten. Dit geldt overigens voor elke notaris.  

U bepaalt zelf ook mede de snelheid van het proces door gegevens vlot aan te leveren. Denk hierbij aan een eventueel testament of de gelegaliseerde handtekeningen van de erfgenamen.

De verklaring van erfrecht hoeft niet te worden opgesteld door de notaris die het testament heeft gemaakt

Iedere notaris kan een verklaring van erfrecht opstellen. U kunt zelf een notaris kiezen. Het hoeft niet dezelfde notaris te zijn waar het testament is opgesteld. Veel mensen benaderen deze notaris, maar realiseren zich niet dat dit online veel voordeliger kan. De notaris die de verklaring van erfrecht opstelt, heeft wel een exemplaar van het testament nodig. Als u dit zelf heeft, kunt u het aan de notaris verstrekken en anders vraagt de notaris het voor u op.

Kosten verklaring van erfrecht

NuNotariaat biedt de verklaring van erfrecht al aan vanaf € 199. Daarmee is NuNotariaat de voordeligste online aanbieder van Nederland. Het laten opstellen van een verklaring van erfrecht direct bij een notaris in de buurt is vaak een stuk duurder. Er bestaan geen goede of slechte verklaringen van erfrecht. De akte die u krijgt is altijd opgemaakt volgens een standaard format. Het is dan ook niet nodig om meer te betalen voor een verklaring van erfrecht.  

Wilt u weten wat uw verklaring van erfrecht via NuNotariaat kost? Klik dan hier

Op de pagina 'Zo werkt het' vindt u een overzicht het prijsverschil met andere online aanbieders. 

Hier kunt u een voorbeeld van een verklaring van erfrecht doornemen. 

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan