Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

4 redenen waarom je een samenlevingscontract nodig hebt

Waarom Een Samenlevingscontract

Er zijn een aantal belangrijke redenen om een samenlevingscontract op te stellen. Hieronder noemen wij de vier belangrijkste redenen:

1. In het huis kunnen blijven wonen na overlijden

Als je geen testament hebt geregeld waarin je van elkaar erft, dan is de kans groot dat je niet in het huis kunt blijven wonen als een van beide komt te overlijden. Met een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract regel je dat je wel in het huis kunt blijven wonen als je niet van elkaar erft. Natuurlijk is het wel beter om ook het testament te regelen, maar als je dat nog niet wilt, dan biedt het samenlevingscontract in elk geval de noodzakelijke bescherming.

2. Partnerpensioen

Als jouw pensioenregeling voorziet in een partnerpensioen, dan heeft je partner meestal pas recht op dat partnerpensioen als jullie een samenlevingscontract hebben dat daarin voorziet. Dit recht vervalt als je uit elkaar gaat anders dan door overlijden.

3. Belasting besparen

Met een samenlevingscontract stel je zeker dat jullie ook door de fiscus als "partners" worden aangemerkt. Als partners kun je gebruik kan maken van de fiscale partnervrijstelling van ruim 795.000 euro (tarief 2024).

4. Afspraken over verdeling kosten en kosten gezamenlijke huishouding

Stel de ene partner koopt het koophuis en de andere partner financiert de keuken. Dan wil je wel regelen dat degene die de keuken heeft betaald, dit geld bij verkoop van het huis terugkrijgt. Dit gaat natuurlijk in het bijzonder ook spelen als je uit elkaar gaat (anders dan door overlijden).

Je regelt nog veel meer in je samenlevingscontract, het contract is wel 4 pagina's lang terwijl we online maar 5 vragen stellen. Over lang niet alles stellen we een online vraag omdat veel zaken volstrekt standaard zijn om te regelen. Lees het voorbeeld samenlevingscontract in de kennisbank door.

Via NuNotariaat regel je een samenlevingscontract met verblijvingsbeding voor 299 euro. Een samenlevingscontract met twee testamenten kost 599 euro. Er zijn geen bijkomende kosten

Je maakt het akte online en tekent bij 1 van de meer dan 50 aangesloten notariskantoren. Vraag hier het gratis en vrijblijvend informatiepakket aan, met ook een voorbeeld van de akte.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan