Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Codicil

Een codicil is een handgeschreven document, voorzien van datum en handtekening, waarin je zonder tussenkomst van de notaris kunt regelen dat je bepaalde roerende zaken (sieraden, boeken, meubels etcetera) nalaat aan een persoon. Geld kun je niet met een codicil legateren. Onroerende zaken, zoals een huis, kunnen ook niet via een codicil worden doorgegeven aan een ander. In het codicil kun je ook omschrijven hoe je uitvaart eruit moet zien. Je kan geen executeur aanwijzen in je codicil.

Een codicil wordt niet geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister (CTR). Een donorcodicil wordt wel centraal geregistreerd. Als je een testament bij de notaris opstelt vervalt een ouder codicil als je dat hebt opgesteld, met uitzondering van je donorcodicil.

Hoe maak je een codicil? 

Er gelden strenge regels voor het maken van een codicil.

1. Het codicil moet helemaal handgeschreven zijn;

2. Onder het codicil moet je handtekening staan en je moet het codicil ook dateren;

3. Kleding en zogenaamde 'lijfstoebehoren' kun je in een keer legateren in je codicil. Spullen als bijvoorbeeld sieraden, boeken, meubels en schilderijen moet je stuk voor stuk legateren in je codicil;
Het is overigens niet helemaal duidelijk welke spullen je wel en welke je niet in een codicil kunt legateren. Bij twijfel laat je een notarieel testament maken, dat kan via de site. Of een smartphone en laptop in een codicil kunnen worden gelegateerd, is bijvoorbeeld ook niet duidelijk.
Indien je in je codicil opneemt dat de verkrijging door je kind uit de nalatenschap niet zal vallen in een gemeenschap van goederen, blijft deze verkrijging privé van je kind. Bij eventuele echtscheiding van je kind, blijft deze erfenis buiten de verdeling bij de echtscheiding (zie ook uitsluiting koude kant).

Voorbeeld van een codicil 

Let op: dit dient met de hand te worden geschreven.

Codicil

Ik, Luuk van der Bent, geboren op 13 juni 1989 in Ermelo, wonend te Amsterdam, Nassaukade 30-III, legateer aan:
- mijn vriendin Lieke de Vries: mijn mountainbike van het merk Specialized.
- mijn broer Joost van der Bent: al mijn kleding.
- mijn vriend Huub Baarsma: mijn eettafel (die we samen hebben gebouwd)
- mijn neefje Bart de Koning: mijn (technisch) lego.

Getekend te Amsterdam op 10 februari 2021

<handtekening Luuk>

Herroeping

Een codicil kun je herroepen door een nieuw opvolgend codicil te maken. Je herroept en vernietigt daarmee een eerder codicil en de daarin opgenomen beschikkingen. Als je bij NuNotariaat je testament opstelt dan herroep je eerdere codicillen met uitzondering van je donor-codicil. Heb je dus al een codicil en ga je je testament opstellen, en je wilt niet dat je codicil wordt herroepen, laat het ons via het contactformulier of bij de notaris op kantoor weten, dan kan dat worden aangepast.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan