Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Gezag

Minderjarigen staan onder gezag. Dit kan ouderlijk gezag zijn of voogdij. Als je gezag hebt over een kind dan neem je beslissingen over zijn verzorging, opvoeding en heb je het bewind over het vermogen van het kind.

De gehuwde (of als partner geregistreerde) ouders hebben van rechtswege het gezamenlijk ouderlijk gezag over de kinderen die tijdens hun huwelijk (of partnerschap) geboren zijn.

Ongehuwden zullen het gezamenlijk ouderlijk gezag bij de rechter moeten aanvragen. Let op: de moeder heeft altijd het gezag, ook al is zij niet gehuwd. Een ongehuwde vader kan het gezag pas krijgen (samen met de moeder) na dat verzoek aan de rechter.

Gezag en erkenning

Gezag is wat anders dan de erkenning van een kind door de (ongehuwde) vader. Door erkenning ontstaat er een familierechtelijke betrekking tussen de vader en het kind. Op grond van deze familierechtelijke betrekkingen erft een kind van de vader en ontstaan er verplichtingen het kind te onderhouden. 

Medegezag

Als een vader een kind erkend heeft, heeft de vader een grotere kans om het (mede)gezag te krijgen dan wanneer de vader het kind niet erkend heeft. Voor het aanvragen van het gezamenlijke gezag hoeft een ongehuwde vader zijn kind niet erkend te hebben, maar het helpt dus wel.

Ga naar de brochure van de rijksoverheid over gezag


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan