Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Kruislings premiebetalen

Een truc om erfbelasting over een uitgekeerde overlijdensrisicoverzekering te voorkomen. Kruislings premiebetalen houdt grofweg in dat jij de premie van de overlijdensrisicoverzekering van je partner betaalt en je partner betaalt de premie van jouw overlijdensrisicoverzekering.

Een paar zaken die hierbij relevant zijn: 

1. Het is van belang dat uit de polis van de overlijdensrisicoverzekering duidelijk blijkt dat de verplichting tot het betalen van de verzekeringspremie gesplitst is. Jij betaalt de premie voor je partner en vice versa. Overigens mag de premie wel van de gezamenlijke rekening worden afgeschreven.

2. Een notarieel samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden zijn van belang om aan te tonen dat de door jou verschuldigde premie ook juridisch voor jouw rekening komt (en niet ten laste komt van de gemeenschap van goederen of de gemeenschappelijke kosten van de huishouding). Het testament + samenlevingscontract houdt hier rekening mee.

3. De verzekeringsmaatschappij moet de verschuldigde premie op de juiste wijze in rekening brengen aan jullie.

Controleer bovenstaande zaken bij je verzekeringsmaatschappij. Zij weten precies hoe dit werkt en of de fiscus inmiddels aanvullende eisen heeft gesteld. NuNotariaat houdt hier in ieder geval rekening mee in het samenlevingscontract.


Meer informatie

Zie hier een voorbeeld van het samenlevingscontract: Samenlevingscontract voorbeeld.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan