Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Notariële akte

Een akte waarin afspraken en verklaringen notarieel worden vastgelegd. Een aantal afspraken moet verplicht in een notariële akte worden vastgelegd, waaronder je testament. Een samenlevingscontract hoeft niet verplicht in de vorm van een notariële akte te worden opgemaakt. Echter, om de fiscale voordelen die de samenlevingsovereenkomst biedt te kunnen genieten, moet je samenlevingscontract wel als notariële akte worden opgemaakt, vandaar dat we dat bij NuTestament ook doen.

Bijzonderheden van een notariële akte:

Datum van de akte is de werkelijke

De datum van ondertekening van de akte staat vast, er is niet geantedateerd (dat is de akte dateren alsof deze eerder is ondertekend dan in werkelijkheid het geval is).

Controle van personen

De notaris controleert dat de personen van wie de namen onder het document staan werkelijk degenen zijn geweest die het hebben ondertekend.

Het moet nageleefd worden

Een notariële akte en het afschrift daarvan dat je altijd meekrijgt (de zogenaamde grosse) levert een executoriale titel op. Dat houdt in dat de verplichtingen uit de akte zonder tussenkomst van een rechter ten uitvoer kunnen worden gelegd. 

Belangen behartigd

De notaris heeft als onafhankelijke deskundige de belangen behartigd van alle betrokkenen bij het opstellen van de notariële akte. 

Eeuwig bewaard

Een notariële akte blijft eeuwig bewaard. Als de (NuNotariaat) notaris stopt, dan wordt zijn protocol (dossier met akten) overgenomen door een andere notaris (zijn opvolger).


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan