Vruchtgebruik
Vruchtgebruik betekent dat je iets mag gebruiken of er inkomsten uit mag halen, zonder dat je de eigenaar bent. Het gaat bijvoorbeeld om een huis, spaargeld of aandelen. De persoon met het vruchtgebruik wordt de 'vruchtgebruiker' genoemd. Die mag een woning bewonen, een stuk grond gebruiken of rente of dividend innen van geld of beleggingen. Maar de vruchtgebruiker mag het bezit niet verkopen, weggeven of beschadigen. Dat mag alleen de eigenaar.
Vruchtgebruik in de praktijk
Vruchtgebruik wordt vaak gebruikt in testamenten om ervoor te zorgen dat een achterblijvende partner goed verzorgd achterblijft, terwijl het (blote)eigendom van de woning bijvoorbeeld al door de kinderen wordt verkregen in het testament. Zo kun je het vermogen overdragen aan een volgende generatie, zonder dat je partner in de problemen komt. Dat was met name een populaire constructie voor de invoering van de langstlevende regeling in 2023.
Behalve bij woningen komt vruchtgebruik ook voor bij geld, beleggingen of zelfs een inboedel. Als je bijvoorbeeld het vruchtgebruik hebt van een beleggingsportefeuille, dan heb je wel recht op de winstuitkeringen (dividend), maar de aandelen zelf blijven van de erfgenamen. Koerswinsten en of verliezen komen dus voor rekening van de erfgenamen.
Een vruchtgebruikregeling in een testament heeft altijd fiscale gevolgen. Het is verstandig om daarvoor advies in te willen bij een fiscalist of een notaris die verstand heeft van fiscale regelingen in het familierecht.