Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Artikel

Ongehuwd samenwonend met kinderen - 3 voorbeelden

Onderstaand artikel is gebaseerd op het artikel over NuTestament in het Parool, auteur Marjolein de Cock.

FICTIEF VOORBEELD, REALISTISCH SCHRIKBEELD

Niels (40) en Sophie (37). Vier jaar geleden sprong de vonk over. Sophie trok in bij Niels. Haar appartement was te klein en het huurhuis paste. Na twee jaar werd het eerste kindje geboren, een jongetje. Ruim een jaar later hun meisje. Niels is zzp’er en heeft het heel druk. Sophie werkt (even) niet, ze wil voor de kinderen zorgen.  Maar dan, een auto-ongeluk. Niels komt om. Drie scenario’s.

1. Een samenlevingscontract is er niet, laat staan een testament.

“Dat hoeven wij toch nog niet te regelen?”

Alleen de kinderen erven van Niels (die behoorlijk wat had opgebouwd). Sophie krijgt niets.

Het huurhuis kan Sophie niet betalen want ze heeft geen inkomen. Ze moet met haar kinderen verhuizen naar een goedkopere woning. Aan de erfenis van de kinderen kan Sophie alleen komen via de kantonrechter, als er bijvoorbeeld geld nodig is voor hun opleiding.

2. Een samenlevingscontract is er niet, een testament wel.

“Een samenlevingscontract is toch niet nodig als we al een testament hebben?”

Sophie en de kinderen erven van Niels. De kinderen krijgen hun erfenis pas in handen na het overlijden van Sophie. Maar Sophie kan niet van de partnervrijstelling voor de erfbelasting gebruikmaken. Sophie moet dertig procent belasting betalen over de eerste 128.000 euro en veertig procent over de rest van het spaargeld van Niels (de eerste tweeduizend euro is vrijgesteld). Als er wel een samenlevingscontract was geweest had Sophie over de eerste zeshonderdzeventigduizend (670.000) euro geen erfbelasting hoeven te betalen. Ook blijkt in het testament niets te staan over een zogenaamd opvullegaat of een tweetrapsmaking, waardoor Sophie gelijk erfbelasting moet betalen over de erfdelen van de kinderen. Van de erfenis van Niels gaat zo een fors deel naar de fiscus, terwijl dat niet had gehoeven.

3. Een samenlevingscontract is er wel, een testament niet.

“Veel teveel gedoe en te duur om een testament op te stellen, word er ook niet blij van.”

Ze hebben nooit een testament opgesteld. Wel is er een samenlevingscontract. Hoewel Sophie niet van Niels erft, mag ze wel in het huis blijven wonen. Alleen kan ze zich dat als werkzoekende niet permitteren. Dus dat wordt verhuizen en bezuinigen. Met twee rijke kleintjes, dat wel. 

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan