Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Regelingen in het testament

Partner en kinderen erven

In je testament regel je dat je partner en kinderen van je erven. De zogenaamde langstlevende regeling geldt. Dit houdt in dat je partner en je kinderen gelijke delen erven. De kinderen kunnen echter de erfenis in beginsel pas opeisen nadat beide ouders zijn overleden. Deze regeling geldt voor gehuwden en geregistreerd partners op grond van de wet. Ongehuwd samenwonenden moeten dit in een testament regelen. Immers, ongehuwd samenwonenden erven niet van elkaar zonder testament.

Subsidiaire erfstelling

Mocht met het hele gezin iets onverwachts gebeuren en iedereen komen te overlijden, dan wordt de erfenis 50/50 verdeeld over de familie van jou en je partner. Als je dat niet zo regelt, dan kan het zijn dat als jouw partner vlak na jou komt te overlijden alles (dus ook jouw erfenis en die van de kinderen) naar de familie van de langstlevende partner gaat. Jouw familie krijgt dan niets. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook. Deze regeling zorgt dat het eerlijk verdeeld wordt.

Voogdij

In het testament kun je de voogdij regelen. Minderjarige kinderen staan onder het gezag van hun ouders. Als een ouder overlijdt dan heeft normaliter de andere ouder het gezag over de kinderen. Echter, als beide ouders zijn overleden, dan neemt de voogd het gezag over. De voogdij moet officieel geregeld worden; onderlinge afspraken zijn niet rechtsgeldig. Als je geen voogd aanwijst dan zal de rechter beslissen wie het gezag krijgt en waar de kinderen naartoe gaan als jullie er beide niet meer zijn. Je hebt daarop dan geen grip. Het is fijn en erg belangrijk om te regelen dat je kinderen goed terechtkomen bij mensen die je vertrouwt en waarmee je qua opvoeding en denken op een lijn zit. In je testament wijs je een voogd en een reserve-voogd aan. Je wijst één voogd aan en niet een koppel/stel. Dit om te voorkomen dat de voogdij niet meer zou werken als het door jou aangewezen koppel uit elkaar zou gaan.

Bewind

Bewind is een veel minder bekende maar ook zeer belangrijke regeling. Mocht je als ouders overlijden terwijl de kinderen nog minderjarig zijn, dan krijgen de kinderen toegang tot de erfenis als zij 18 worden. Het is bijna nooit verstandig om een kind van 18 jaar toegang te geven tot een groot vermogen. De erfenis kan worden verkwist en de motivatie om zelf te gaan werken kan afnemen. Het staat haaks op wat je waarschijnlijk je kinderen wilt bijbrengen, namelijk financiële zelfstandigheid. Daarom kunnen jullie regelen dat je kind pas op wat latere leeftijd toegang krijgt tot de erfenis. De gemiddelde leeftijd die wordt gekozen is 23 jaar. Als jullie geen bewind hebben geregeld, zal de notaris adviseren dat alsnog te doen. Het is iets wat gelukkig heel ver van je afstaat als jonge ouders, maar regel het wel! Net zoals voogdij. Meestal wordt de voogd aangewezen als bewindvoerder, maar dat mag ook iemand anders zijn. Een bewindvoerder heeft zelf in privé geen toegang tot de erfenis. De erfenis is uitsluitend voor je kinderen bedoeld.

Erfbelasting uitstellen en besparen

Met het opvullegaat kan worden voorkomen dat de langstlevende partner direct na overlijden van de eerste partner erfbelasting moet betalen over de erfdelen van de kinderen. Dit is met name relevant als je een eigen woning hebt en deze in waarde is gestegen en/of (gedeeltelijk) vrij is van hypotheek. Je voorkomt met het opvullegaat dat je na het eerste overlijden veel erfbelasting moet betalen terwijl dat geld niet op je bankrekening staat, maar “vastzit” in de stenen van je huis. Wellicht heb je nu nog geen eigen woning, maar in de toekomst wel. Ook dan is het ook prettig dat deze clausule in je akte staat. Deze clausule heeft geen nadelen en kan naar keuze na overlijden worden gebruikt.

Zorgkosten besparen

In je testament staat voor de zekerheid ook de zogenaamde AWBZ-clausule. Daarmee wordt geregeld dat je kinderen de erfenis eerder mogen opeisen als de langstlevende ouder langdurige zorg nodig heeft. Er moet dan namelijk een vermogensafhankelijke eigen bijdrage worden betaald. Als de kinderen hun erfenis kunnen opeisen, dan vermindert het vermogen van de ouder en dus de eigen bijdrage aan zorg. Met een AWBZ-clausule in je testament wordt dus voorkomen dat al het geld opgaat aan zorg. Dit is nog verre toekomst wellicht, maar het is goed om deze clausule zekerheidshalve op te nemen, net zoals het opvullegaat.

Executeur

Je wijst in je testament je partner aan als executeur en je kunt ook één reserve-executeur invoeren. Een minderjarig kind mag niet als executeur worden aangewezen. Dat is juridisch ongeldig. Je kunt ervoor kiezen iemand anders als reserve-executeur aan te wijzen.

Je kunt er ook voor kiezen geen reserve executeur aan te wijzen. Als de kinderen nog minderjarig zijn bij je overlijden en de partner is er ook niet meer, dan wordt de voogd (of als er een bewindvoerder is aangewezen, de bewindvoerder) reserve-executeur. Zijn de kinderen inmiddels meerderjarig dan zijn zij op grond van de wet gezamenlijk bevoegd de nalatenschap af te wikkelen.

Legaten

Naar keuze kun je in je testament geld nalaten aan goede doelen.

Koude uitsluiting

Naar keuze regel je dat eventuele partners van je kinderen niet van je erven.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan