Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Samenlevingscontract Amsterdam

Amsterdam

Regel je samenlevingscontract online en onderteken bij een van de vier aangesloten notarissen in Amsterdam

Via NuNotariaat kan je op je computer of smartphone in concept je samenlevingscontract opstellen. Dat gaat aan de hand van een slimme online vragenmodule. De antwoorden die je invoert worden automatisch tot een concept akte verwerkt. Na het invullen, controleer je je gegevens, reken je online af en nodigt de notaris van jouw voorkeur je uit om de akte op kantoor te komen ondertekenen. Simpel, efficient en dus ook erg voordelig. Doordat dit proces de notaris veel tijd bespaart is het ook aanzienlijk goedkoper dan de ouderwetse wijze van een intakegesprek en een tweede ondertekenigsafspraak. Dit voordeel vertaalt zich in een veel lagere prijs voor de akten. Goede en uitgebreide notariële akten voor een lage prijs, daar staat NuNotariaat voor.

De samenlevingsovereenkomsten die via NuNotariaat.nl worden aangemaakt worden dagelijks door een van de 53 aangesloten notarissen gepasseerd en zijn daardoor courant en altijd up to date. Wetswijzigingen en andere aanpassingen die notarissen wenselijk of noodzakelijk vinden, worden gelijk in de modelteksten doorgevoerd. Je samenlevingscontract voldoet daarom zoveel mogelijk aan de eisen van deze tijd. Door middel van het verblijvingsbeding erven jullie de gezamenlijke bezittingen van elkaar als een van jullie plots zou komen te overlijden. Als jullie ook erfgenaam van elkaar willen zijn voor de niet gemeenschappelijke bezittingen dan is het verstandig om ook meteen testamenten op te stellen. Dat is in ieder geval een must als jullie kinderen zouden hebben. Als je kinderen hebt dan werkt het verblijvingsbeding namelijk niet optimaal. Bovendien is het dan verstandig om ook meteen je wensen ten aanzien van de kidneren vast te leggen in je testament (denk bijvoorbeeld aan een voogdijregeling). Als één van jullie een substantieel groter deel in de aankoop van de woning heeft bijgedragen dan kan je dat door middel van een eigen inbreng clausule benoemen in het samenlevingscontract. Dit bieden wij niet standaard aan omdat sommige van onze notarissen deze bepaling niet zonder meer wil toevoegen. In Amsterdam is het overigens geen probleem om deze clausule extra op te nemen. Mail ons even als je hier interesse in hebt (info@nunotariaat.nl).

In Amsterdam kan je het samenlevingscontract dat je via NuNotariaat in concept hebt aangemaakt, ondertekenen bij één van de volgende notarissen:

  1. Amsterdam Centrum: Damste notariaat, Prins Bernhardplein 200 (bij het Amstelstation);
  2. Amsterdam Noord: Ten Hoor Zuideinde 1c (centrum Landsmeer);
  3. Amsterdam Zuid/Amstelveen: Van Lenning /Sterel (Professor J.H. Bavincklaan 4, vlakbij Ouderkerk aan de Amstel);
  4. Amsterdam Zuid-Oost: Paasheuvelweg 26 (tegenover het AMC).

Alle locaties zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer en hebben goede parkeervoorzieningen (Damste, Van Lenning en Sterel hebben een ruime eigen parkeergelegenheid). Als u slecht ter been bent dan zijn met name lokaties Damste (Centrum), Van Lenning (Zuid) en Amsterdam Zuid-Oost geschikt. Deze locaties zijn rolstoelvriendelijk.

Waarom is het verstandig een samenlevingscontract bij de notaris te regelen?

Een notarieel samenlevingscontract via NuNotariaat heeft belangrijke voordelen ten opzichte van een niet notarieel samenlevingscontract.

  1. Een notarieel samenlevingscontract is meestal vereist voor het partnerpensioen. Een samenlevingscontract zonder handtekening van de notaris wordt door de pensioenverzekeraar meestal niet erkend.
  2. In het notariële samenlevingscontract dat je via NuNotariaat regelt is een verblijvingsbeding opgenomen. Als gevolg van het verblijvingsbeding blijven de gemeenschappelijke bezittingen (zoals bijvoorbeeld een gezamenlijk aangekochte woning) van de langstlevende partner mocht een van jullie beiden komen te overlijden. De overgebleven partner wordt dan dus op grond van het verblijvingsbeding 100% eigenaar van de gemeenschappelijke bezittingen. Wel zo prettig dat je schoonfamilie niet de helft van het huis kan opeisen. Om dit te kunnen formaliseren bij het kadaster geven de partners elkaar in het samenlevingscontract een onherroepelijke volmacht om de eigendomsoverschrijving te regelen. Een testament is noodzakelijk om daarnaast ook elkaars erfgenaam te zijn van ieders afzonderlijke privévermogen. Er ontstaat immers geen gemeenschap van goederen als je het samenlevingscontract aangaat. Als jullie kinderen hebben werkt het verblijvingsbeding overigens niet goed en is het altijd verstandig om testamenten te regelen.
  3. Met een notarieel samenlevingscontract erket de belastingdienst jullie als partners voor de erfbelasting. Dat scheelt behoorlijk want als partners voor de erfbelasting heb je een vrijstelling van erfbelasting van bijna 700.000 euro. Bovendien zijn de tarieven voor de erfbelasting veel gunstiger voor partners. Voor de aanspraak hierop stelt de fiscus wel de voorwaarde dat jullie ook minstens 6 maanden samenwonen op hetzelfde adres. Let op partner zijn voor de erfbelasting is niet hetzelfde als elkaars fiscale partner zijn. Dat laatste ziet op de inkomstenbelasting.

Er zijn veel aanbieders op internet actief die een model samenlevingscontract voor zeer weinig geld aanbieden waarvoor je niet naar de notaris hoeft (soms zelfs maar 5 euro). Dat lijkt handig maar meestal heb je er niet veel aan. Een dergelijke overeenkomst biedt wellicht enig houvast als je in goed overleg uit elkaar gaat. Bij ruzie of overlijden ontstaan er al snel problemen omdat deze onderhandse overeenkomst geen bewijskracht heeft. Een mede door de notaris ondertekende akte is wat dat betreft hard bewijs dat er overeenstemming bestond over de vastgelegde afspraken. Officiële instanties zoals de overheid, de belastingdienst maar ook een pensioenfonds erkennen een niet door de notaris ondertekende samenlevingsovereenkomst in de regel niet.

Tip: Vraag vrijblijvend het gratis informatiepakket op (info@nunotariaat.nl).

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan