Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Toelichting akte alleenstaande met kinderen

Hieronder wordt een toelichting gegeven op je (Nu)Testament. Een overzicht van de antwoorden op de vragen is ook met de boekingsbevestiging meegestuurd. Lees deze toelichting goed door.

Als van één de volgende situaties sprake is, is maatwerk nodig en volstaat het Nu(Testament) niet:

- je bent jonger dan 18 jaar.

- Je beheerst de Nederlandse taal niet.

- je hebt een eigen bedrijf en wilt bijvoorbeeld een bedrijfsopvolgingsregeling treffen.

- je bent vermogend en hebt behoefte aan estateplanning.

- De vragenmodule is niet door mijzelf ingevuld.

- Bij het passeren van de akte bij de notaris is hulp van derden nodig.

Deze toelichting gaat in op alle keuzes die online konden worden gemaakt en kan dus ook gaan over bepalingen die je niet terug ziet komen in het testament. In het meegestuurde overzicht van de vragen en antwoorden, zie je welke keuzes door jou zijn gemaakt.

Herroeping

Heb je al een testament, dan vervalt dat testament met het ondertekenen van je (Nu)Testament. Ook oude codicillen vervallen. Dit geldt niet voor je donorcodicil, dat blijft geldig. Codicillen die je maakt nadat je (Nu)Testament is gepasseerd, zijn geldig.

Erfgenamen

In je (Nu)Testament wijs je je kind(eren) aan als erfgenamen. Voor de situatie dat een kind overleden is voordat jij bent overleden, is het als volgt geregeld.

1. Als het reeds overleden kind zelf kinderen had dan erven de kleinkinderen het erfdeel dat anders jouw reeds overleden kind toekwam (plaatsvervulling).

2. Als het reeds overleden kind zelf geen kinderen had dan erven jouw andere kinderen voor gelijke delen het erfdeel dat anders jouw reeds overleden kind toekwam (aanwas).

3. Als er geen kinderen of kleinkinderen meer in leven zijn bij je overlijden, dan erven je overige familieleden op grond van de wet.

Tweetrapsmaking

Voor de situatie dat een kind overlijdt nadat jij bent overleden, is een zogenaamde tweetrapsmaking opgenomen. Hiermee voorkom je dat een ex-partner van je erft via je kind(eren). Het werkt dan als volgt. Als jij overlijdt, dan erven je kinderen. Als een kind vervolgens overlijdt dan gaat wat jouw kind van je heeft geërfd (wat daarvan over is) naar de kinderen van je overleden kind. Als je kind geen kinderen heeft, dan wordt je erfenis verdeeld over je andere kinderen. Als je geen andere kinderen hebt, dan gaat de erfenis naar je familie.

Legaat

In het NuTestament kan een legaat in de vorm van een geldbedrag worden nagelaten aan een goed doel. Het legaat wordt uitgekeerd aan het goede doel voordat de erfgenamen hun deel van de erfenis krijgen. Wel worden eventuele schulden uit de nalatenschap voldaan voordat een legaat wordt uitgekeerd. Denk er bij het legateren van geldbedragen ook over na of dat geld wel beschikbaar is bij overlijden. Zo nee, dan moeten de erfgenamen spullen gaan verkopen om geld ten behoeve van het legaat vrij te maken. Goede doelen die een legaat hebben gekregen moeten zelf eventueel verschuldigde erfbelasting voldoen. Heeft een goed doel een ANBI status, dan hoeft deze conform de huidige regelgeving geen erfbelasting af te dragen.

Uitsluiting koude kant (kopje uitsluitingsclausule)

Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als je erfgenamen (lees: je kinderen) in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, kan het zijn dat je erfenis in die gemeenschap valt en (ex)partners van erfgenamen ook delen in de erfenis. Door een uitsluitingsclausule in je testament op te nemen voorkom je dit.

Voogdij

Als jij komt te overlijden dan neemt de andere ouder (mits deze het gezag heeft) automatisch de zorg voor de (gezamenlijke) kinderen over. Het kan ook zijn dat de andere ouder het gezag niet heeft of reeds is overleden, dan is het natuurlijk van groot belang dat je een voogd aanwijst.

Een voogd is verantwoordelijk voor het opvoeden en verzorgen van je minderjarige kinderen en beheert ook het vermogen van je kinderen tot dat zij 18 jaar zijn.

In je (Nu)Testament staat ook dat het je wens is dat:

(i) je minderjarige kinderen samen worden opgenomen en opgevoed in een gezin, en

(ii) dat een goede opvoeding, vorming en opleiding van de kinderen belangrijker is dan de instandhouding van het vermogen van de kinderen.

De door jou aangewezen voogd is altijd gerechtigd de voogdij te weigeren.

Onder het vermogen van je kinderen valt ook jouw erfenis. Met de keuze voor een bewindvoerder (zie hierna) voorkom je een dat eventuele ex-partner die de voogdij heeft over jouw minderjarige kinderen ook jouw erfenis beheert.

Bewind

Als je overlijdt en je kinderen zijn nog minderjarig, dan wordt het vermogen van de kinderen door de andere gezaghebbende ouder of een voogd beheerd. Teneinde te voorkomen dat de ex-partner het beheer over je erfenis heeft, is het verstandig een bewindvoerder aan te wijzen. Dit is derhalve alleen relevant als je kinderen nog minderjarig zijn.

Als je wilt dat een kind op zijn of haar 18e nog geen toegang krijgt tot de erfenis, dan heb je een leeftijd boven de 18 jaar gekozen waarop het kind wel toegang krijgt tot de erfenis. Overigens kan een kind 5 jaar na het overlijden de rechtbank verzoeken het bewind op te heffen. De rechter kan op grond van onvoorziene omstandigheden of als deze het aannemelijk vindt dat jouw kind de erfenis zelf op verantwoorde wijze kan “besturen”, beslissen het bewind op te heffen.

Executeur

Een executeur kan uiteenlopende taken hebben. In je (Nu)Testament is de executeur degene die – kort gezegd – je begrafenis of crematie verzorgt en je nalatenschap afwikkelt. Sinds 2012 is de executeur ook verplicht de aangifte voor de erfbelasting te doen. Voor het geval de aangewezen executeur deze taak niet wil of kan vervullen, benoem je een reserve-executeur. De wettelijke beloning van de executeur is 1% van de waarde van het vermogen van de nalatenschap, die beloning wordt in je (Nu)Testament aangehouden.

------------

Verklaring

Ik verklaar dat ik de toelichting heb doorgenomen en de online vragen naar waarheid heb beantwoord. Eventuele vragen die ik nog had, zijn beantwoord door de notaris. Alles is mij dan ook volkomen duidelijk. Ik ben me ervan bewust dat er wellicht nog meer kan worden geregeld in de akte. Voor zover ik al een testament heb, ben ik me ervan bewust dat de notaris dit testament niet heeft beoordeeld en dat de regelingen die daarin staan vervallen met het ondertekenen van mijn nieuwe testament via NuNotariaat.

Ik ben ermee bekend dat mijn kinderen mijn enige erfgenamen zijn. Dit blijft zo ook als ik een nieuwe partner krijg of als ik in het huwelijk treed of geregistreerd partnerschap aanga. Als ik niet wil dat mijn kinderen mijn enige erfgenamen zijn, dien ik mijn testament aan te passen. Ook als mijn situatie in andere opzichten wijzigt, doe ik er verstandig aan om advies te winnen of de akte nog steeds passend is. Ik onderteken dit document tegelijkertijd met het passeren van de akte.

---------------------------------------

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan