Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Toelichting levenstestament enkel

Lees deze toelichting (en de akte) goed door voordat u naar de notaris gaat om het levenstestament te ondertekenen.

I VOORWAARDEN CHECK EN WILSBEKWAAMHEID

Als van één van de volgende situaties sprake is, is maatwerk nodig en volstaat het NuLevensTestament niet (tenzij er van te voren na overleg met de notaris een uitzondering is gemaakt):

· U bent jonger dan 18 jaar.

· U beheerst de Nederlandse taal niet in woord en/of geschrift.

· U heeft de online vragen niet zelf beantwoord maar heeft een ander dat voor u laten doen zonder dat u daarbij nauw betrokken bent geweest. Het is niet toegestaan vragenmodule door een extern adviseur te laten invullen.

· U heeft geen email-adres.

· U bent naar het deskundige oordeel van de notaris onvoldoende in staat de gevolgen van uw keuzes te overzien (dit wordt ook wel aangeduid met wilsonbekwaamheid).

· U kunt niet horen.

· U kunt niet zien.

· Bij het passeren van de akte bij de notaris is hulp van derden nodig.

Indicatoren voor wilsonbekwaamheid zijn (onder andere):

· Iemand anders beheert uw administratie omdat u daar zelf niet meer toe in staat bent;

· U verblijft in een zorginstelling;

· U lijdt aan een ziekte die van invloed kan zijn op uw verstandelijke vermogens (bijvoorbeeld een verstandelijke handicap, depressiviteit, dementie of ziekte van Alzheimer).

Let op:

Als de notaris tijdens het passeren van het levenstestament enige twijfel heeft of u voldoende wilsbekwaam bent, dan is de notaris op grond van zijn zorgplicht wettelijk verplicht nader onderzoek te verrichten en zo nodig twee medewerkers van zijn kantoor als getuigen bij dit onderzoek te betrekken. Aan een dergelijk onderzoek zijn additionele kosten verbonden die niet zijn inbegrepen in het online tarief. Het staat de notaris vrij in die situatie het levenstestament niet te passeren of het levenstestament pas te passeren nadat nader onderzoek met succes is afgerond en over uw wilsbekwaamheid geen twijfel meer bestaat. Heeft u zelf twijfel? Overleg dan voorafgaande aan uw bezoek met de notaris over de te volgen aanpak. U kunt uw boeking bij NuNotariaat altijd geheel kosteloos annuleren tot 3 werkdagen voor de dag waarop de afspraak bij de notaris om het levenstestament te tekenen, staat ingepland.

De reden voor de strenge zorgplicht is gelegen in het feit dat het levenstestament een volmacht betreft. Een persoon die een volmacht krijgt kan zonder enige verdere controle van buitenaf handelingen namens u verrichten. Teneinde misbruik en manipulatie van kwetsbare mensen tegen te gaan, heeft de wetgever een zeer strenge zorgplicht aan de notaris opgelegd voordat hij deze volmacht bekrachtigt. De notaris is immers de enige persoon die dit misbruik kan signaleren en zo nodig kan voorkomen.

II ALGEMEEN

Ingangsdatum

U heeft ervoor gekozen om het levenstestament ofwel (i) direct na ondertekening van het levenstestament bij de notaris laten ingaan, of (ii) pas nadat een arts heeft verklaard dat u niet meer wilsbekwaam bent. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen de volmacht direct bij ondertekening in te laten gaan. U blijft dan zelf vanzelfsprekend ook bevoegd om de handelingen zelf uit te voeren. Als u kiest om de volmacht te laten ingaan nadat de arts heeft verklaard dat u niet meer wilsbekwaam bent, is altijd eerst een verklaring van de arts nodig, dit kan wat vertraging opleveren.

Registratie

Het levenstestament wordt geregistreerd bij het Centraal Levenstestamentenregister.

Herroeping

Indien u al eens een levenstestament of vergelijkbare volmacht heeft gemaakt, dan vervalt deze akte automatisch met het ondertekenen van het levenstestament.

II ZAKELIJKE VOLMACHT

Zakelijk (of financieel) gevolmachtigde(n)

U heeft een of meerdere personen aangewezen die uw financiële/zakelijk belangen mogen behartigen als u dat niet meer kunt of wilt. Daarnaast heeft u eventueel nog extra gevolmachtigden aangewezen.

Let op! De bevoegdheden van de gevolmachtigde(n) op grond van een levenstestament zijn zeer ruim. Zo mag een gevolmachtigde bijvoorbeeld schenkingen doen of beleggen met uw vermogen. Het is derhalve cruciaal dat u de gevolmachtigde(n) volkomen vertrouwt.

Als u meerdere gevolmachtigden heeft aangewezen, dan zijn deze allen zelfstandig bevoegd u te vertegenwoordigen. Dit betekent dat iedere gevolmachtigde alle handelingen alleen (zonder overleg met- of goedkeuring van- de andere gevolmachtigden) mag verrichten. Als u een partner heeft, dan ligt het voor de hand deze als gevolmachtigde aan te wijzen. Het is niet zo dat een partner automatisch bevoegd is u te vertegenwoordigen, u zult dit dus in uw levenstestament moeten regelen. Als u een partner heeft en deze geen volmacht heeft gegeven maar een ander persoon wel, dan kan dus alleen de andere persoon u vertegenwoordigen. Als u slechts 1 persoon een volmacht geeft, dan heeft dit als nadeel dat als deze persoon onverwachts iets overkomt (en de volmacht is niet reeds doorgegeven voor zover het levenstestament dat toestaat), dat de zakelijke volmacht niet meer werkt. Doorgeven kan dan immers ook niet meer.

Beperkingen aan de zakelijke volmacht

De persoon aan wie u de volmacht geeft, heeft het recht u naar eigen inzicht te vertegenwoordigen. Een belangrijke beperking is dat uw gevolmachtigde in uw belang moet optreden en dat deze volgens uw schriftelijke aanwijzingen de nodige terughoudendheid moet betrachten.

Rekening en verantwoording

U kunt de door u aangewezen gevolmachtigde(n) vragen rekening en verantwoording af te leggen over het afgelopen jaar. Daarnaast kunnen gevolmachtigden elkaar onderling verzoeken rekening en verantwoording af te leggen. Tot slot kunnen ook uw erfgenamen de gevolmachtigde(n) verzoeken rekening en verantwoording af te leggen.

Doorgeven volmacht

Met het doorgeven van de volmacht geeft u de door u benoemde gevolmachtigde(n) de mogelijkheid om iemand anders in zijn of haar plaats te stellen. Dit zal aan de orde zijn als een gevolmachtigde voorziet dat hij of zij de volmacht niet meer kan uitoefenen (bijvoorbeeld door ziekte). Indien de gevolmachtigde de volmacht doorgeeft dan eindigt de volmacht die u aan die gevolmachtigde heeft gegeven van rechtswege. De andere persoon is dan de nieuwe gevolmachtigde. U kunt zelf bepalen of en zo ja, aan wie u toestaat dat de volmacht wordt doorgegeven. In dat geval mag de volmacht worden doorgegeven aan 1 van de personen die u heeft genoemd.

U kunt er ook voor kiezen de gevolmachtigde de volmacht te laten doorgeven aan iemand van zijn of haar keuze. Dit geeft de gevolmachtigde veel vrijheid, deze kan de volmacht om uw zaken te behartigen dan immers aan iedereen doorgeven. Dit is een kwestie van vertrouwen. Heeft u het doorgeven van de volmacht niet toegestaan dan kan het voorkomen dat het levenstestament op een bepaald moment niet meer werkt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien u slechts één persoon als gevolmachtigde heeft aangewezen en deze onverwacht overlijdt.

Het doorgeven van de volmacht verloopt via de notaris.

Belangrijke standaard bepalingen

· Ondervolmacht is niet toegestaan. Dit houdt in een gevolmachtigde de volmacht niet aan een ander mag verlenen. Het verschil met het doorgeven van de volmacht is dat bij ondervolmacht de gevolmachtigde die de volmacht heeft doorgegeven ook nog zelf bevoegd blijft de volmacht uit te oefenen.

· Een gevolmachtigde mag giften doen aan (i) (klein)kinderen, of aan (ii) andere erfgenamen (als er geen (klein)kinderen zijn) als dat:

- met het oog op belastingbesparing gunstig is.

- een gift voorkomt dat een inkomens- of vermogenstoets in de weg staat aan uitkeringen of voorzieningen van overheidswege. De akte formuleert meer eisen en voorwaarden terzake van de giften. Leest u daartoe de volledige tekst goed door de concept-akte (zie kopje aanwijzingen voor de gevolmachtigde(n) onder “giften”).

· Leningen mogen worden verstrekt aan (eventuele) (klein)kinderen. (Klein)kinderen moeten daarbij gelijk worden behandeld, waarbij wel onderscheid mag worden gemaakt tussen kinderen enerzijds en kleinkinderen anderzijds.

· De woning mag worden verkocht bij intrek in verpleeg- verzorgingsinstelling of een andere woonruimte, indien er geen zicht op is dat de volmachtgever (u) in de woning zal terugkeren.

· Een gevolmachtigde krijgt geen loon maar kan wel de onkosten die hij/zij maakt bij de uitoefening van de volmacht in rekening brengen.

· Een gevolmachtigde is bevoegd om als wederpartij van volmachtgever op te treden. Er kan zich een situatie voordoen waarbij er een tegenstrijdig belang tussen u en uw gevolmachtigde bestaat. De vraag doet zich dan voor of uw gevolmachtigde dan nog steeds mag handelen. Uw levenstestament staat toe dat een gevolmachtigde als wederpartij van u mag optreden. Ter zake van het verstrekken van giften of leningen, zijn echter voorwaarden geformuleerd zoals hiervoor verwoord.

III MEDISCHE VOLMACHT EN MEDISCHE WENSEN

Onderstaande toelichting is voor u relevant voor zover u gekozen heeft om de medische volmacht te regelen. U heeft ook de mogelijkheid gekregen om uw medische wensen vast te leggen. Wij geven hieronder ook een toelichting op de medische volmacht en de medische wensen. Afhankelijk van uw keuze is (een deel van) de onderstaande toelichting voor u relevant of niet.

Het is van belang dat u uw medische wensen met uw (huis)arts bespreekt. Daarnaast is het belangrijk dat uw medische wensen in uw medisch dossier worden opgenomen. Dit kan nadat u de akte heeft getekend. Uw huisarts kan u hierover informeren. Vraagt u dit zelf bij uw arts na.

Ook over de uitvoering of betekenis van de medische wensen kan de huisarts u het beste informeren. Eventuele persoonlijke aanvullingen of wensen dient u met de arts bespreken. Een notaris is geen medicus en kan u daarover niet adviseren. Medische wensen kunnen direct bij de huisarts maar ook via de NPV of NVVE of andere instellingen worden geregeld, dit hoeft niet persé in een notariële akte.

Het is van belang om uw medische wensen periodiek te herhalen (minimaal jaarlijks). Bespreekt u met uw (huis)arts hoe u hieraan passend uitvoering geeft.

Ten slotte is het van belang dat u zich realiseert dat uiteindelijk de behandelend arts beslist of wel of niet uitvoering wordt gegeven aan uw medische wensen. Het levenstestament geeft u dus niet de zekerheid dat uw medische wensen worden opgevolgd.

a. Medische volmacht

De door u aangewezen medisch gevolmachtigde is bevoegd uw medische belangen te behartigen en om al dan niet medische inlichtingen en gegevens te mogen krijgen.

b. Medische wensen

Leest u graag het stukje toelichting hiervoor bij “medische wensen” goed door.

Het is van belang dat u zich realiseert dat uiteindelijk de behandelend arts beslist of wel of niet uitvoering wordt gegeven aan uw medische wensen. Het levenstestament geeft u dus niet de zekerheid dat uw medische wensen worden opgevolgd.

Behandelverbod

Het behandelverbod ziet erop dat u aangeeft dat het uw wens is om onder bepaalde omstandigheden niet behandeld te worden. Leest u de tekst in de akte!

Euthanasieverklaring

In de euthanasieverklaring geeft u aan om onder bepaalde omstandigheden de mogelijkheid aan wilt grijpen om kunstmatig uw leven te beëindigen. Leest u de tekst in de akte!

Euthanasieverbod

Met het euthanasieverbod verbiedt u het om euthanasie op u toe te passen.

Verklaring

Ik verklaar dat ik deze toelichting zorgvuldig en tijdig heb doorgenomen en de online vragen zelf naar waarheid heb beantwoord. Eventuele vragen die ik nog had, zijn beantwoord door de notaris. Alles is mij dan ook volkomen duidelijk.

Ik ben me ervan bewust dat er wellicht nog meer kan worden geregeld in een levenstestament, bijvoorbeeld een beperking van de bevoegdheden van de gevolmachtigde of extern toezicht op de handelingen die door de gevolmachtigde(n) kunnen worden verricht.

Ik ben me ervan bewust dat ik de gevolmachtigde(n) volkomen moet vertrouwen en dat als ik dat niet doe, dat ik dan deze akte niet moet ondertekenen.

Ook weet ik dat een arts of medische hulpverlener niet altijd verplicht is mijn wensen op te volgen. Als mijn situatie wijzigt dan doe ik er verstandig aan om advies te winnen of de akte nog steeds passend is. Ik onderteken dit document tegelijkertijd met het passeren van de akte.

---------------------------------------

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan