Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Het maakt niet uit waar je je testament tekent

Het is handig dat je je testament via NuNotariaat bij de notaris in de buurt kunt tekenen. Dat scheelt immers reistijd. Veel mensen denken echter dat het tekenen van je testament bij de notaris in de buurt ook belangrijk is in verband met de afwikkeling van het testament na overlijden. Dat is echter niet zo. Of je je testament nu tekent bij de notaris in Maastricht of Groningen, voor de afwikkeling maakt dat geen verschil. De reden dat we dit melden is omdat sommige notarissen lange wachttijden hebben voor passeren en het dan dus geen enkel probleem is om uit te wijken naar een andere notaris.

Als iemand overlijdt en deze heeft een testament gemaakt, dan wordt de notaris niet van het overlijden geïnformeerd. Het is dus niet zo dat na overlijden een notaris pro-actief het testament uit de kluis haalt en op zoek gaat naar de erfgenamen. De erfgenamen dienen zelf contact op te nemen met de notaris als zij zelf geen toegang hebben tot een afschrift van het testament. Sowieso is de notaris niet betrokken bij de afwikkeling van de akte, tenzij erfgenamen dat graag willen. De notaris houdt ook geen toezicht op de executeur. De executeur moet zelf rekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen. Kortom, na overlijden heb je in veel gevallen niet met de notaris van doen.

Vraag bij het CTR of er een testament is

Hoe weet je of er een testament is en zo ja, bij welke notaris dat ligt? Dat kun je navragen bij het CTR in Den Haag. Dat kan in de meeste gevallen via een digitale aanvraag. Je kunt alleen een aanvraag indienen ten aanzien van een overleden persoon. Je kunt dus niet checken vóór overlijden of iemand een testament heeft gemaakt. Alleen testamenten die in Nederland zijn opgesteld, worden in het CTR geregistreerd.

Het CTR heeft geen inzicht in de inhoud van de akte. Het CTR informeert je enkel welke notaris het afschrift van het testament heeft. Vervolgens neem je zelf contact op met de notaris. De notaris zal, als je je kunt identificeren (en het testament op jou van toepassing is) informeren over de inhoud (of een gedeelte daarvan). Ook deze informatieverstrekking kan digitaal plaats vinden. Ook kan de notaris de akte naar een notaris bij jou in de buurt sturen, dan kan deze je het afschrift verstrekken. Ook hiervoor hoef je dus niet naar de notaris die de akte opstelde.

Elke notaris kan je helpen bij de afwikkeling (als dat al nodig is)

Als je behoefte hebt aan begeleiding bij de afwikkeling, dan kan elke notaris je die geven. Als je een super ingewikkeld of specifiek testament hebt gemaakt dan kan het soms praktisch zijn dat de notaris die de akte opstelde, deze ook uitlegt. Bij aktes via NuNotariaat is dat echter niet nodig. Deze akte bevatten uitsluitend clausules die alle notarissen bekend zijn en zijn ook niet ingewikkeld om te lezen. Zeker niet nu daarbij ook een toelichting in begrijpelijk Nederlands wordt gegeven. Kortom, ook voor hulp bij de afwikkeling kun je bij iedere notaris terecht.

Ook voor een verklaring van erfrecht hoef je niet naar de notaris

Na overlijden heb je vaak een verklaring van erfrecht nodig. Dat is een verklaring waarin staat wie de erfgenamen zijn. Banken vragen daar vaak om (die lezen geen testamenten) en ook bij de verkoop van de woning of het uitkeren van verzekeringsgelden is dit vaak nodig. Voor een verklaring van erfrecht hoef je echter niet naar de notaris. De verklaring moet wel worden opgesteld door een notaris, maar je hoeft daarvoor niet langs bij de notaris. Dit is heel veel mensen niet bekend. Zij denken dat je de verklaring van erfrecht moet regelen bij de notaris die het testament opstelde en er ook voor naar de notaris moet. Dit is dus niet zo. Een verklaring van erfrecht kun je online regelen bij NuNotariaat. Dat is vaak veel goedkoper dan het tarief wat de notaris rekent. Daarbij is het praktisch dat je in je eigen gemeente kunt tekenen en daarvoor niet naar de notaris hoeft (dat is overigens ook weer veel voordeliger dan tekenen bij de notaris).

Kortom, je kunt je testament bij elke notaris in Nederland regelen. In de meeste gevallen is een notaris niet betrokken na overlijden. Het maakt dus niet uit waar je je testament tekent. Bij langere wachttijden voor tekenen kun je dus gerust een notaris wat verder weg kiezen. Als je na overlijden een notaris wilt inschakelen, dan ben je niet gebonden aan de notaris die de akte opstelde. Wees dus ook kritisch op de tarieven en vraag altijd meerdere offertes op. Een verklaring van erfrecht regel je gewoon online.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan