Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Levenstestament echtpaar

Blog Levenstestament

Regel het levenstestament. Het is belangrijk!

Gehuwden of geregistreerd partners zijn niet automatisch elkaars gevolmachtigde. Dit dient u expliciet te regelen in een notarieel levenstestament. Als u dit niet doet, dan kunt u niet voor uw partner handelen en dient u bij de rechter een volmacht aan te vragen. Deze procedure is kostbaar, tijdrovend en duur.

Wat regelt een levenstestament?

Een levenstestament regelt dat je als partners elkaar kan vertegenwoordigen. Daarbij kunnen opvolgend gevolmachtigden worden aangewezen voor als de partner er niet meer is. Dit is het zogenoemde zakelijke deel van het levenstestament.

Een levenstestament regelt ook (optioneel) medische aangelegenheden zoals medische wensen en de medische volmacht.

Zie hier een voorbeeld van het levenstestament voor partners via NuNotariaat: Voorbeeld levenstestament.

Klik hier voor een checklist voor het levenstestament.

Partners wijzen elkaar over en weer aan als gevolmachtigde

In een levenstestament voor partners wijst u elkaar over en weer aan als gevolmachtigde. Dat houdt in dat de partner zaken voor u mag regelen en de handtekening mag zetten voor u, als u dat zelf niet meer kunt. Dit is van groot belang omdat zonder deze volmacht bepaalde transacties niet kunnen plaatsvinden. Denk aan bijvoorbeeld de verkoop van de woning, het doen van overschrijvingen of het opheffen van bankrekeningen etc. Als een partner niet meer wilsbekwaam is, dan kunnen zonder levenstestamenten deze handelingen niet worden verricht. Dit kan heel vervelend zijn. Met name het niet kunnen verkopen van de woning kan problematisch zijn.

Opvolgend gevolmachtigden

Als partners kunt u daarnaast ook opvolgend gevolmachtigden aanwijzen. Dit zijn meestal de kinderen. Als er geen kinderen zijn, dan kunnen andere vertrouwenspersonen worden aangewezen. Deze opvolgende volmacht is ook heel belangrijk. Als één van beide partners is overleden en de andere partner komt in een zorginstelling terecht, dan is het belangrijk dat kinderen of andere vertrouwenspersonen zaken voor u kunnen afhandelen. Zonder volmacht kunnen zij geen kant uit. Opvolgend gevolmachtigden kunnen met een volmacht schenkingen doen of anderszins om de eigen bijdrage te beperken en andere fiscale voordelen te realiseren. Een levenstestament verdient zichzelf heel snel terug en ontzorgt enorm.

Zonder levenstestament moet een gerechtelijke procedure worden gevolgd om zaken te kunnen regelen. Daarbij is het niet vanzelfsprekend dat partner, kinderen of anderen de volmacht krijgen. Naar wij van onze klanten vernemen is het ook regelmatig het geval dat de rechter een derde aanwijst. Dit is niet altijd prettig. Daarbij is de procedure bij de rechter ingewikkeld, duur en zeer tijdrovend.

Het levenstestament via NuNotariaat is een officiële notariële akte die door banken en andere officiële instellingen wordt erkend. De akte wordt ook door de notaris geregistreerd in het Centraal Levenstestamenten Register.

Medische aangelegenheden regelen

Optioneel (bij NuNotariaat inbegrepen in de prijs) kunt u ook in het levenstestament de medische volmacht voor partner en kinderen (of anderen) regelen. Een medisch gevolmachtigde is aanspreekpunt voor de arts om te overleggen over de behandeling. Wat ook heel belangrijk is, is dat u met de medische volmacht toegang tot het medisch dossier regelt. Het is belangrijk dit formeel vast te leggen zodat achteraf altijd goed is na te gaan wat de behandeling en de medische keuzes zijn geweest.

Voorbereiden op het regelen van het levenstestament

NuNotariaat heeft een heel uitgebreid informatiepakket voor echtparen samengesteld waarin u kunt lezen wat u in het levenstestament regelt. Ook kunt u een voorbeeld van de akte inzien en een toelichting daarop in begrijpelijk Nederlands. U kunt het informatiepakket hier aanvragen: vraag gratis en vrijblijvend informatiepakket op.

Hoe regelt u het levenstestament?

In het informatiepakket leggen wij uit hoe u het levenstestament regelt via NuNotariaat en waar deze uit bestaat. De procedure is zeer eenvoudig. U beantwoord de vragen online, kiest een notaris en rekent af. Daarna neemt de notaris contact op om de passeerafspraak in te plannen. Kosteloos annuleren (geld terug) kan altijd tot 3 werkdagen voordat u naar de notaris gaat om te tekenen.

Als u gelijk wilt starten, klik dan hier. Vragen? Bel gerust naar 020-2441722 of mail ons op info@nunotariaat.nl.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan