Fiscaal partnerschap
Fiscaal partners doen samen aangifte voor de belasting. Fiscaal partners kunnen schuiven met inkomsten en aftrekposten waardoor ze belasting kunnen besparen
Wie zijn fiscaal partner?
- Gehuwden en geregistreerd partners
- Samenwoners op hetzelfde woonadres met notarieel samenlevingscontract.
- Samenwoners op hetzelfde woonadres met gemeenschappelijke eigen woning (dus in gezamenlijke eigendom).
- Samenwoners op hetzelfde woonadres met een gemeenschappelijk of door andere partner erkend kind.
- Samenwoners op hetzelfde woonadres die ook in elkaars pensioenregeling als partner staan geregistreerd.
- Samenwoners op hetzelfde woonadres waarvan van een van beide ook een minderjarig kind op dat woonadres staat ingeschreven.
- Samenwoners op hetzelfde woonadres die in een voorafgaand kalenderjaar ook fiscale partners waren.
Ouders en kinderen zijn pas fiscaal partner als aan één van bovenstaande voorwaarden wordt voldaan en zij minimaal 27 jaar oud zijn.
Voordelen van fiscaal partnerschap
- Aftrekposten kunnen meer opleveren als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de andere partner. Als de inkomens (erg) uit elkaar lopen kan dat dus belastingvoordeel opleveren
- Als fiscaal partner heb je recht op algemene heffingskorting (dat levert maximaal ruim 2000 euro voordeel op). Dat heb je niet als je geen inkomen hebt en geen fiscaal partner bent.
- Bij verschillende vermogens is het fijn dat je door fiscaal partnerschap een gezamenlijk heffingsvrij vermogen hebt van 61.692 euro in plaats van 30.846 euro per persoon (2020). Heeft 1 van beide meer dan 30.846 euro vermogen en de ander veel minder dan kan dit een belastingbesparing van honderden euro's opleveren. Bij een grote studieschuld kan het voordeel nog groter zijn.
Nadelen van fiscaal partnerschap
Het belangrijkste nadeel van fiscaal partnerschap is dat als je recht hebt op toeslagen van overheidswege, deze kunnen komen te vervallen als je fiscaal partner wordt. Met een samenlevingscontract wordt je fiscaal partners als je dat niet al bent. Gehuwden en geregistreerd partners zijn automatisch ook fiscaal partners.
Lees meer over de voordelen van fiscaal partnerschap op de website van de consumentenbond: klik hier.
Lees meer over fiscaal partnerschap op de website van de belastingdienst: klik hier.