Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Fiscaal partnerschap

Fiscaal partners doen samen aangifte voor de belasting. Fiscaal partners kunnen schuiven met inkomsten en aftrekposten waardoor ze belasting kunnen besparen

Wie zijn fiscaal partner?

Ouders en kinderen zijn pas fiscaal partner als aan één van bovenstaande voorwaarden wordt voldaan en zij minimaal 27 jaar oud zijn. 

Voordelen van fiscaal partnerschap

  1. Aftrekposten kunnen meer opleveren als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de andere partner. Als de inkomens (erg) uit elkaar lopen kan dat dus belastingvoordeel opleveren
  2. Als fiscaal partner heb je recht op algemene heffingskorting (dat levert maximaal ruim 2888 euro voordeel op, tarieven 2022). Dat heb je niet als je geen inkomen hebt en geen fiscaal partner bent. 
  3. Bij verschillende vermogens is het fijn dat je door fiscaal partnerschap een gezamenlijk heffingsvrij vermogen hebt van 101.300 euro in plaats van 50.650 euro per persoon (2022). Heeft 1 van beide meer dan 50.650 euro vermogen en de ander veel minder dan kan dit een belastingbesparing van honderden euro's opleveren. Bij een grote studieschuld kan het voordeel nog groter zijn. 

Met een notarieel samenlevingscontract wordt je fiscaal partner van elkaar. Bij NuNotariaat regel je al een notarieel samenlevingscontract van 199 euro. Je tekent bij 1 van de meer dan 50 aangesloten notariskantoren. Vraag het gratis en vrijblijvend informatiepakket op of gaan naar het samenlevingscontract. 

Nadelen van fiscaal partnerschap

Het belangrijkste nadeel van fiscaal partnerschap is dat als je recht hebt op toeslagen van overheidswege, deze kunnen komen te vervallen als je fiscaal partner wordt. Met een samenlevingscontract wordt je fiscaal partners als je dat niet al bent. Gehuwden en geregistreerd partners zijn automatisch ook fiscaal partners. Lees meer over de voordelen van fiscaal partnerschap op de website van de consumentenbond: klik hier.

Lees meer over fiscaal partnerschap op de website van de belastingdienst: klik hier.Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan