Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Fiscaal partnerschap

Fiscaal partners doen samen aangifte voor de belasting. Als fiscaal partner kun je schuiven met inkomsten en aftrekposten, waardoor je belasting kunt besparen.

Wie zijn fiscaal partners?

Ouders en kinderen zijn pas fiscaal partners als aan een van de bovenstaande voorwaarden is voldaan én als de leeftijd minimaal 27 jaar is.

Voordelen van fiscaal partnerschap

  1. Aftrekposten kunnen meer opleveren als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de andere partner. Als de inkomens erg uiteenlopen, kan dat dus belastingvoordeel opleveren.
  2. Als fiscaal partner heb je recht op algemene heffingskorting. Dit levert maximaal ruim € 2.888 voordeel op (2022). Dit heb je niet als je geen inkomen hebt en geen fiscaal partner bent.
  3. Bij verschillende vermogens is het fijn dat je door fiscaal partnerschap een gezamenlijk heffingsvrij vermogen hebt van € 101.300, in plaats van € 50.650 per persoon (2022). Heeft een van de partners meer dan € 50.650 vermogen en de ander veel minder? Dan kan dit een belastingbesparing van honderden euro's opleveren. Bij een grote studieschuld kan het voordeel nog groter zijn.

Met een notarieel samenlevingscontract word je fiscaal partners van elkaar. Bij NuNotariaat regel je al een notarieel samenlevingscontract voor € 249. 

  1. Je vult zelf online je gegevens in en legt afspraken vast.
  2. Je gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte. 
  3. Vervolgens kun je bij een van de 54 aangesloten notariskantoren, je samenlevingscontract ondertekenen. 

Nadelen van fiscaal partnerschap

Het grootste nadeel van fiscaal partnerschap is dat als je recht hebt op toeslagen van overheidswege, deze kunnen komen te vervallen. Met een samenlevingscontract word je fiscaal partners als je dat niet al bent. Gehuwden en geregistreerd partners zijn automatisch ook fiscaal partners.

 


Meer informatie

Lees meer over over geregistreerd partnerschap.

Lees meer over de voordelen van fiscaal partnerschap op de website van de Consumentenbond

Lees meer over fiscaal partnerschap op de website van de Belastingdienst.


Vraag hier het gratis en vrijblijvende informatiepakket op.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan