Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Kosten samenlevingscontract

De kosten voor het maken van een samenlevingscontract lopen zeer uiteen. Voor een samenlevingscontract via een offerte-traject bij de notaris betaal je als snel een bedrag tussen de € 400 en € 700. bij NuNotariaat regel je deze online voor € 299. Dit is een officiële akte die je tekent bij de notaris. Er zijn geen bijkomende kosten.

1. Wat kost een samenlevingscontract?

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de kosten voor het maken van een samenlevingscontract en testament bij NuNotariaat en andere aanbieders.

Online (NuNotariaat) Via een vergelijkingswebsite* Offerte-traject bij de notaris**
Samenlevingscontract € 299 € 458 € 400 - € 800
Samenlevingscontract + 2 testamenten € 599 € 969 € 700 - € 1.500

* Dit is het gemiddelde tarief gebaseerd op de online gepubliceerde tarieven van de 100 goedkoopste notarissen op www.degoedkoopstenotaris.nl d.d. 8 juni 2024.

** Dit is een inschatting op basis van ervaringen en terugkoppelingen van klanten en notarissen aan NuNotariaat.

1.1 Zelf online regelen bespaart de notaris tijd

Het online regelen van een samenlevingscontract bij NuNotariaat is tot meer dan de helft goedkoper dan via een offerte-traject bij de notaris. Dit prijsverschil heeft niets te maken met de inhoud van de akte, maar met de hoeveelheid tijd en werk die de notaris aan het dossier besteedt. Het gemiddelde uurtarief van een notaris ligt tussen de € 200 en € 300 per uur. Door zelf online al je gegevens en wensen in te vullen, bespaar je de notaris tijd en dus kosten.

1.2 Goedgekeurde modellen met alle gangbare clausules 

De samenlevingscontracten en testamenten van NuNotariaat bevatten alle gangbare clausules. NuNotariaat maakt gebruik van modellen die ook voor maatwerk testamenten worden gehanteerd en zijn goedgekeurd door alle aangesloten notarissen. Met meer dan 54 aangesloten notariskantoren heeft NuNotariaat het grootste notarissen-netwerk van alle online aanbieders.

1.3 Hoe regel ik een samenlevingscontract via NuNotariaat? 

1. Je vult zelf online je gegevens in en legt afspraken vast.
2. Je gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte.
3. Vervolgens kun je bij een van de 54 aangesloten notariskantoren, je samenlevingscontract ondertekenen.

Wil je naast je samenlevingscontract ook twee testamenten regelen? Dan is NuNotariaat de voordeligste aanbieder én het meest uitgebreid. 

2. Waar moet ik op letten bij het maken van een samenlevingscontract?

Bij een samenlevingscontract is er vrijwel nooit sprake van maatwerk. Het overgrote deel van zo'n contract is namelijk volstrekt standaard. Wat vooral belangrijk is bij het opstellen van een samenlevingscontract, is het opnemen van een zogenaamd verblijvingsbeding. Hiermee regel je dat je gemeenschappelijke goederen - waaronder ook de gemeenschappelijke koopwoning - van elkaar erft, zonder dat hier een testament voor nodig is.

Als er een koopwoning is waarvan de ene partner meer geld heeft ingebracht dan de andere partner, kan het gewenst zijn om dit vast te leggen in een samenlevingscontract. Een zogenaamde eigen-inbreng-clausule kan aan een online samenlevingscontract worden toegevoegd.

Een alternatief voor een samenlevingscontract met testament is een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Lees hier meer over de verschillen tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap.

3. Samenlevingscontract zonder notaris?

Je kunt een samenlevingscontract ook zonder notaris regelen, maar dit heeft verschillende nadelen. Bijvoorbeeld dat het verblijvingsbeding niet geldig is, het partnerpensioen niet wordt erkend en je de eerste vijf jaar van het samenwonen geen recht hebt op de vrijstelling voor de erfbelasting. De fiscus erkent een dergelijk contract namelijk niet. Met deze checklist zie je in een oogopslag de verschillen tussen een notarieel en niet-notarieel samenlevingscontract.

Klantbeoordelingen en reviews NuNotariaat 

NuNotariaat heeft meer dan 9.750 beoordelingen (juni 2024) gegeven door klanten die daadwerkelijk de akte via NuNotariaat hebben gepasseerd. De gemiddelde klantscore is een 8,9 (lees hier de reviews). 


Vraag hier het gratis en vrijblijvende informatiepakket op met daarin een voorbeeld van de akte en een uitleg van de inhoud van de akte.

Lees hier meer over het regelen van een samenlevingscontract met of zonder testament.

Hier vind je een voorbeeld van het samenlevingscontact.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan