Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Kosten samenlevingscontract

De kosten van een samenlevingscontract lopen zeer uiteen. Wees daarom kritisch en doe vergelijkend onderzoek.

1. Wat kost een samenlevingscontract?
Online (NuNotariaat) Via een vergelijkingswebsite* Offerte-traject bij de notaris**
Samenlevingscontract € 199 € 389 € 400 - € 700
Samenlevingscontract + 2 testamenten € 499 € 848 € 700 - 1.200 €

* het gemiddelde tarief gebaseerd op de online gepubliceerde tarieven van de 100 goedkoopste notarissen op website "degoedkoopstenotaris" d.d. 10 januari 2022.

** inschatting op basis van ervaring en terugkoppeling klanten en notarissen aan NuNotariaat. 


2. Kosten van een op maat gemaakt samenlevingscontract

Wat je samenlevingscontract kost hangt af van je wensen en of je maatwerk nodig hebt. In de situatie van een samenlevingscontract is echter eigenlijk nooit maatwerk nodig. Het overgrote deel van een samenlevingscontract is volstrekt standaard. Klik hier voor samenlevingscontract voorbeeld

Wat heel belangrijk is, is dat het samenlevingscontract een zogenaamd verblijvingsbeding bevat, zodat je regelt dat je gemeenschappelijke goederen (waaronder ook de gemeenschappelijke koopwoning) van elkaar erft - zonder dat ook testamenten nodig zijn.

Als er een koopwoning is, waarin de ene partner meer geld heeft ingebracht dan de andere partner is het soms gewenst om dit vast te leggen in een samenlevingscontract. Een zogenaamde eigen-inbreng-clausule kan ook aan een online samenlevingscontract eenvoudig tegen meerprijs (meestal 75 euro) worden toegevoegd. Als je dit wilt mail ons dan (info@nunotariaat.nl). 

Een alternatief voor een samenlevingscontract (met testamenten) is dat je trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat. Lees hier over de verschillen tussen het samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap.


3. Samenlevingscontract zonder notaris?

Je kunt een samenlevingscontract ook buiten de notaris om regelen. Echter, het punt is dan onder andere dat het verblijvingsbeding niet geldig is, partnerpensioen niet wordt erkend en je ook geen recht hebt de eerste 5 jaar van samenwoning op de vrijstelling voor de erfbelasting. De fiscus erkent een dergelijk contract niet. Lees hier meer. We hebben tevens een checklist gecreëerd zodat je eenvoudig de verschillen kunt zien tussen een notarieel en niet notarieel samenlevingscontract.


4. Kosten van een online samenlevingscontract


4.1 De kosten van online regelen van het samenlevingscontract

Online regelen van je samenlevingscontract is meer dan de helft goedkoper dan via een offerte-traject bij de notaris. Je gaat wel naar de notaris om te tekenen, maar je regelt ook een deel zelf waardoor je goedkoper uit bent. 

Met meer dan 54 aangesloten notariskantoren, heeft NuNotariaat ook het grootste notarissen-netwerk van alle online aanbieders. Andere online aanbieders zijn bijvoorbeeld de doehetzelfnotaris en voorheen de Hema (De Hema Notarisservice is per 1 januari 2022 gestopt). Doehetzelfnotaris is duurder dan NuNotariaat, een samenlevingscontract kost daar 298 euro (24 aangesloten notariskantoren).

Als je ook twee testamenten regelt naast je samenlevingscontract dan is NuNotariaat de voordeligste en het meest uitgebreid. Lees hier meer over het samenlevingscontract met of zonder testament regelen en waarom.

4.2 Klant beoordelingen en reviews

NuNotariaat heeft meer dan 6.533 beoordelingen (mei 2022) gegeven door klanten die daadwerkelijk de akte via NuNotariaat hebben gepasseerd. De gemiddelde klantscore is 8,9 uit 10. De reviews lees je hier: Feedbackcompany.

4.3 Goedgekeurde modellen, alle gangbare clausules inbegrepen

De samenlevingscontracten en testamenten via NuNotariaat bevatten alle gangbare clausules. Alle bij NuNotariaat aangesloten notarissen hebben de gebruikte modellen goedgekeurd. NuNotariaat maakt gebruik van de modellen die ook voor maatwerk-testamenten worden gebruikt. 

4.4 Online regelen bespaart de notaris tijd

Het samenlevingscontract via NuNotariaat is een hele complete akte. Het prijsverschil met een samenlevingscontract direct via de notaris zit hem niet in de inhoud van de akte, maar in de hoeveelheid tijd die de notaris aan het dossier besteedt. Je moet je voorstellen dat het gemiddelde notaristarief zo'n 200-300 euro per uur is. Doordat je veel zelf doet, bespaar je de notaris tijd en (dus) kosten. 

4.5 Geen bijkomende kosten

Als je je samenlevingscontract online regelt via NuNotariaat zijn al deze kosten inbegrepen in de vaste lage prijzen en weet je dus zeker dat je nooit meer betaalt dan de weergegeven prijzen.

1 samenlevingscontract: 199 euro

1 samenlevingscontract met twee testamenten: 499 euro

Er zijn geen bijkomende kosten.Vraag het gratis en vrijblijvend informatiepakket op met daarin een voorbeeld van de akte en uitleg van de inhoud van de akte.
Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan