Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Checklist samenlevingscontract

Hier gaat een handig overzicht waarover je kunt nadenken als je een samenlevingscontract wilt regelen. Daarbij is het goed om onderscheid te maken tussen een samenlevingscontract dat je regelt via de notaris en een samenlevingscontract dat je zonder notaris regelt.

Samenlevingscontract niet via de notaris

Als je je samenlevingscontract niet via de notaris regelt, dan kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het erin vastleggen. De checklist helpt je om alles goed op een rijtje te zetten. Een samenlevingscontract dat je niet via de notaris regelt, kost niets. 

Samenlevingscontract wel via de notaris

De meeste partners die samenwonen kiezen voor een notarieel samenlevingscontract. Het voordeel van een notarieel samenlevingscontract is dat je daarin zaken als een verblijvingsbeding, partnerpensioen, fiscaal partnerschap voor de inkomensbelasting en de partnervrijstelling voor de erfbelasting regelt (zie hierna). Een notarieel samenlevingscontract kent ook een grote mate van vrijheid. Er zijn echter twee voorwaarden:

De checklist hieronder is zowel relevant voor als je een notarieel of niet-notarieel samenlevingscontract opstelt. We geven daarbij ook weer wat je wel en niet in een samenlevingscontract via de notaris regelt. 

De checklist
Wel via de notaris Niet via de notaris
Recht om in de koopwoning te blijven wonen (verblijvingsbeding) ja nee
Partnerpensioen ja nee
Partnervrijstelling (ruim 795.000) voor de erfbelasting ja, na 6 maanden ja, mits 5 jaar officieel samenwonend
Partneralimentatie ja (optie) nee
Fiscaal partnerschap ja nee, tenzij kinderen*
Recht om in de huurwoning te blijven wonen na overlijden ja** nee
Regeling voor overlijden van 1 van beide (woning, gemeenschappelijke goederen) ja nee
Regeling voor uit elkaar gaan (anders dan bij overlijden) ja ja
Verdeling goederen (gemeenschappelijk/eigen) ja ja
Eigen inbrengbeding woning ja (optie) ja (maar niet via de notaris)

* dit moeten kinderen van jullie samen zijn.

** om als medehuurder te worden aangemerkt is bijna altijd een notarieel samenlevingscontract nodig. Vergeet echter daarna het niet nog officieel te melden bij de verhuurder dat je als medehuurder wordt aangemerkt.>> Bij NuNotariaat regel je een notarieel samenlevingscontract voor slechts 299 euro. Je tekent de akte bij 1 van de meer dan 54 aangesloten notariskantoren (inbegrepen in de prijs). De zaken in onderstaande checklist regel je via NuNotariaat. Het eigen inbreng-beding gaat tegen meerprijs: meestal 50 euro. Mail ons als je vragen hebt of vraag het vrijblijvend en gratis informatiepakket met voorbeeld samenlevingscontract aan. Gelijk starten? Nunotariaat/samenlevingscontract.Meer informatie

Wil je een voorbeeld van een samenlevingscontract inzien? Kijk hier: nunotariaat.nl/voorbeeld-samenlevingscontract.

Wil je weten wat een samenlevingscontract kost? Klik hier: nunotariaat.nl/kosten-samenlevingscontract.Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan