Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Partnerpensioen

Partnerpensioen wordt ook wel nabestaandenpensioen genoemd. Als je je testament en samenlevingscontract bij NuNotariaat regelt dan regel je automatisch ook dat je recht hebt op partnerpensioen.

Het pensioen dat je partner krijgt als je overlijdt als dit is overeengekomen in je pensioenovereenkomst. Als er een partnerpensioen is, komt de huwelijkspartner of de geregistreerde partner daarvoor in elk geval in aanmerking. Als je ongehuwd samenwoont is dat niet altijd het geval. Je hebt vaak een notarieel samenlevingscontract nodig om je recht op partnerpensioen te kunnen uitoefenen. 

Verder is van belang of de werkgever voorziet in partnerpensioen en welke overige voorwaarden daar eventueel aan zijn gebonden. Controleer de pensioenregeling hierop en neem contact op met je pensioenfonds als je besluit je partner aan te melden. Bij beëindiging van het samenlevingscontract doe je automatisch afstand van het recht op partnerpensioen van de ander.  

Partnerpensioen is vrijgesteld van erfbelasting. Maar het partnerpensioen vermindert wel de vrijstelling van de partner (vrijstelling bedraagt in 2024 ruim 795.000 euro), de minimale vrijstelling is echter altijd €205.420 euro. Wil je meer weten over het samenlevingscontract? Klik dan hier: Samenlevingscontract.

Lees hier meer over erfbelasting: Erfbelasting


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan