Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Erfbelasting

In dit artikel leggen we je uit wat erfbelasting is. We nemen je mee in de tarieven, de verschillende vrijstellingen en vertellen je hoe je op erfbelasting kunt besparen. Dit laatste kan via een testament of een levenstestament. Beide stel je heel eenvoudig en voordelig op via NuNotariaat.

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is de belasting die moet worden betaald over de erfenis. Erfbelasting wordt ook wel successierecht genoemd. 

Hoeveel erfbelasting moet ik betalen in 2024?

De hoogte van de erfbelasting hangt af van de hoogte van de verkrijging en de mate van bloedverwantschap met de overledene: hoe meer verwant, hoe hoger de vrijstelling en hoe lager het tarief. 

Vrijstellingen erfbelasting

Over het bedrag dat is vrijgesteld van erfbelasting hoeft géén erfbelasting te worden betaald. De vrijstellingen variëren van maar liefst € 795.156 tot slechts € 2.658. Hieronder vind je de tarieven.

Partners zijn in 2024 vrijgesteld van erfbelasting tot een bedrag van € 795.156. Ben je gehuwd of geregistreerd partner? Dan geniet je deze vrijstelling automatisch. Ben je ongehuwd samenwonend? Regel dan naast twee testamenten, een notarieel samenlevingscontract. Zo weet je zeker dat je van deze vrijstelling gebruik kunt maken. Zo'n samenlevingscontract regel je heel eenvoudig online.

Kinderen hebben een veel lagere vrijstelling van € 25.178. Omdat je partner voor de erfbelasting en je kinderen in beginsel gelijke delen erven, kan het zijn dat er na jouw overlijden een behoorlijk bedrag aan erfbelasting verschuldigd is over datgene dat de kinderen erven boven hun vrijstelling. Met een opvullegaat in je testament kun je voorkomen dat je direct na het eerste overlijden deze erfbelasting moet betalen. In dit artikel vertellen we hier meer over: Besparen met je testament.

Kleinkinderen genieten dezelfde vrijstelling als kinderen, namelijk € 25.187. Kleinkinderen erven niet automatisch op grond van de wet. Daarom kan het interessant zijn om een kleinkindlegaat in het testament op te nemen. Dit regel je eenvoudig via NuNotariaat tegen een meerprijs. Mail naar info@nunotariaat.nl voor meer informatie.

Overige erfgenamen zoals broers, zussen of ouders, genieten slechts een vrijstelling van € 2.658.

Tarieven erfbelasting

Over het bedrag boven de vrijstelling moet erfbelasting worden betaald. De tarieven variëren van 10% voor partners tot wel 40% voor een vriend of vriendin. Hieronder vind je de (afgeronde) tarieven.

Vanaf € 795.156 partnervrijstelling, gaat de partner erfbelasting betalen. Dat is tot een bedrag van € 947.524, 10% en over het meerdere (ongelimiteerd) 20%.

Vanaf € 25.187 kindvrijstelling, gaat een kind erfbelasting betalen. Dat is tot een bedrag van € 177.555, 10% en over het meerdere (ongelimiteerd) 20%.

Vanaf € 25.187 kindvrijstelling, gaat een kleinkind erfbelasting betalen. Dat is tot een bedrag van € 177.555, 18% en over het meerdere (ongelimiteerd) 36%.

Vanaf € 2.658 gaat een overige erfgenaam, zoals een broer, zus of ouder, erfbelasting betalen. Dat is tot een bedrag van € 155.026 maar liefst 30% en over het meerdere (ongelimiteerd) 40%.Het volledige overzicht van alle vrijstellingen in 2024 vind je hier.Moet ik ook erfbelasting betalen over een huis?

Ja, ook over de eigen woning moet erfbelasting worden betaald. Ook als de partner nog in het huis woont. 

Voor de erfbelasting over een woning gaat de fiscus uit van de WOZ-waarde min de hypotheekschuld.  

Omdat over de waarde van het huis erfbelasting moet worden betaald (indien daar geen schuld tegenover staat) en dit geld niet altijd beschikbaar is, kan het slim zijn een opvullegaat in het testament op te nemen.  

Wanneer moet ik erfbelasting betalen?

Binnen acht maanden na het overlijden moet de erfbelasting worden betaald. We hebben hierover een uitgebreid artikel geschreven: Wanneer moet je erfbelasting betalen?

Hoe kan ik op erfbelasting besparen?

Met een goed testament en levenstestament kun je op erfbelasting besparen. Beide stel je eenvoudig en voordelig op via NuNotariaat. Voor een (levens)testament betaal je € 299 en voor twee (levens)testamenten € 449.

Hoe regel ik online een testament? 

1. Vul online je gegevens in en leg afspraken vast.   

2. Je gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte.   

3. Vervolgens kun je bij een van de 54 aangesloten notariskantoren, je testament ondertekenen.


Lees voor meer informatie de volgende artikelen: 


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan