Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Besparen met je testament

Besparen Met Testament

Hoe bespaar je met een testament? Je kunt met een goed en flexibel testament besparen op:

  1. Erfbelasting (door middel van het opvullegaat)
  2. Zorgkosten (door middel van de AWBZ-clausule)

1. Erfbelasting besparen

Wettelijk uitgangspunt is dat bij overlijden van de eerste ouder, de langstlevende ouder en de kinderen allemaal een gelijk erfdeel krijgen. De langstlevende ouder geniet een vrijstelling voor de erfbelasting van € 680.645 (2022). Kinderen hebben slechts een vrijstelling van € 21.559 (2022). Erven de kinderen meer dan de vrijstelling van € 21.559 per kind dan moet over het meerdere erfbelasting worden betaald. Na het overlijden van de eerste ouder moet de langstlevende ouder (dus niet de kinderen) deze erfbelasting over de erfenis van de kinderen betalen. Dit is 10% tot een bedrag van € 130.425 en 20% over het meerdere. De bedragen kunnen dus fors oplopen. Met name als het geld "vastzit" in de stenen van het huis, kan het lastig zijn geld vrij te maken om de erfbelasting te betalen. Wat veel mensen niet weten is dat overwaarde in de woning of dat deel van de woning dat is afgelost, gewoon tot het vermogen wordt gerekend en daarover dus erfbelasting moet worden betaald.

De oplossing is een opvullegaat in het testament. Via het opvullegaat kan de langstlevende partner alsnog kiezen voor een andere verdeling. Na het eerste overlijden ontvangt de langstlevende ouder een aangifteformulier erfbelasting van de belastingdienst, daarop kan de gewenste verdeling worden aangegeven. Vaak wordt er voor gekozen om de kinderen alleen de vrijstelling te laten erven en de rest van de erfenis van de kinderen, onder te brengen in de vrijstelling van de ouder die nog leeft. Deze ouder heeft immers een vrijstelling van maar liefst ruim € 680.000. Per saldo hoeft dan na het eerste overlijden geen erfbelasting te worden betaald. Als beide ouders zijn overleden, erven de kinderen wat over is. Daarover betalen zij dan erfbelasting. Zij kunnen dan nog een keer gebruik maken van de vrijstelling. Als de langstlevende ouder veel van het vermogen heeft opgemaakt, is het dus zelfs zo dat per saldo door het opvullegaat, veel minder erfbelasting hoeft te worden betaald. Het resultaat is dan zowel uitstel als besparing van erfbelasting!

Oudere testamenten (van voor 2003) bevatten geen opvullegaat, het is dan ook goed om het testament daarop na te kijken.

Via NuNotariaat regel je twee testamenten (met opvullegaat en AWBZ-clausule) voor maar € 399. Geen bijkomende kosten. Je tekent bij 1 van de ruim 54 aangesloten notariskantoren. Ga naar online testament of vraag het gratis en vrijblijvend informatiepakket aan.

2. Besparen op zorgkosten

Als je langdurige zorg nodig hebt dan moet je op grond van de wet (WLZ en WMO) een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van hoeveel vermogen je hebt en bedraagt ongeveer maximaal € 2.506 per maand (2022: bedragen wijzigen snel en vaak, kijk op hetcak.nl). Het is soms erg onrechtvaardig. Als je je hele leven hebt gespaard dan is je verschuldigde bijdrage een stuk hoger dan van iemand die niets heeft gespaard en alles heeft opgemaakt. Maar gelukkig is daar iets aan te doen met je testament. In je testament kun je namelijk de zogenaamde AWBZ-clausule opnemen. Deze clausule regelt dat kinderen hun erfenis (van de reeds overleden ouder) mogen opeisen als de langstlevende ouder een beroep doet op langdurige zorg. Door het uitkeren van de erfenis aan de kinderen, vermindert het vermogen van de langstlevende ouder en dus de eigen bijdrage aan zorg. De AWBZ clausule regel je in je testament. In de levenstestamenten via NuNotariaat (volmacht bij wilsonbekwaamheid) wordt geregeld dat gevolmachtigden ook maatregelen kunnen nemen om de eigen bijdrage aan zorgkosten te beperken. Zo is alles goed dichtgetimmerd en geoptimaliseerd voor u en uw nabestaanden.

Regel je testament met AWBZ clausule en opvullegaat

Op www.nunotariaat.nl/testament kun je eenvoudig je testament regelen met daarin het opvullegaat en de AWBZ-clausule opgenomen. Alle clausules zijn inbegrepen in de vaste lage prijs van € 399 voor twee testamenten (geen bijkomende kosten). Je tekent bij 1 van de ruim 54 aangesloten notariskantoren (inbegrepen in de prijs). Heb je vragen of wil je het informatiepakket ontvangen? Mail dan naar info@nunotariaat.nl. Een voorbeeld van de akte vind je hier voorbeeld testament.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan