Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Besparen met je testament: 3 tips

Besparen Met Testament

Hoe bespaar je met een testament? Je kunt met een goed en flexibel testament besparen op:

  1. Erfbelasting (door middel van het opvullegaat)
  2. Zorgkosten (door middel van de AWBZ-clausule)
  3. Online de vragen alvast invullen (door middel van een online testament)

Door een goed en flexibel testament op te stellen is het mogelijk om kosten te besparen. Bijvoorbeeld op de erfbelasting door middel van het opvullegaat en op zorgkosten door middel van de AWBZ-clausule. Bij NuNotariaat regel je online twee gelijke testamenten met AWBZ-clausule en opvullegaat al voor € 449. Het online regelen van een testament is voordeliger dan via een traject bij de notaris. Dit prijsverschil heeft niets te maken met de akte inhoudelijk, maar met de hoeveelheid tijd die de notaris kwijt is aan het dossier. Door zelf online je gegevens in te vullen, bespaar je de notaris tijd en jezelf kosten. We leggen je hieronder per punt uit hoe en waarom je kosten kunt besparen.

1. Besparen op de erfbelasting

Het wettelijk uitgangspunt bij overlijden van de eerste ouder, is dat de langstlevende ouder en de kinderen een gelijk erfdeel krijgen. De langstlevende ouder geniet een vrijstelling voor de erfbelasting van € 795.156 (2024). De kinderen hebben slechts een vrijstelling van € 25.178 (2024). Erven de kinderen meer dan de vrijstelling? Dan moet er over het meerdere erfbelasting worden betaald. Na het overlijden van de eerste ouder moet de langstlevende ouder deze erfbelasting over de erfenis van de kinderen betalen. Dit is 10% tot een bedrag van € 152.358 en 20% over het meerdere. De bedragen kunnen dus fors oplopen. Als het geld "vastzit" in de stenen van het huis, kan het lastig zijn om geld vrij te maken om de erfbelasting te kunnen betalen. Wat veel mensen niet weten is dat de overwaarde van de woning of het afgeloste deel van de woning tot het vermogen worden gerekend en daarover dus erfbelasting moet worden betaald.

De oplossing hiervoor is het opnemen van een opvullegaat in het testament. Via dit opvullegaat kan de langstlevende partner kiezen voor een andere verdeling. Na het eerste overlijden ontvangt de langstlevende ouder een aangifteformulier erfbelasting van de Belastingdienst. Hierop kan de gewenste verdeling worden aangegeven. Vaak wordt er gekozen om de kinderen alleen de vrijstelling te laten erven en de rest van de erfenis van de kinderen onder te brengen in de vrijstelling van de ouder die nog leeft. Deze ouder heeft immers een vrijstelling van maar liefst € 795.156. Na het eerste overlijden hoeft er dan geen erfbelasting te worden betaald. Als beide ouders zijn overleden, erven de kinderen het deel dat over is. Hierover betalen zij erfbelasting. De kinderen kunnen dan nóg een keer gebruikmaken van de vrijstelling. Als de langstlevende ouder veel van het vermogen heeft opgemaakt, hoeft er door het opvullegaat veel minder erfbelasting te worden betaald. Het resultaat is dan zowel uitstel als besparing van de erfbelasting.

Oudere testamenten van vóór 2003 bevatten geen opvullegaat. Het is daarom goed om deze testamenten nog eens na te kijken.

2. Besparen op zorgkosten

Als je langdurige zorg nodig hebt moet je op grond van de wet (WLZ en WMO) een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van hoeveel vermogen je hebt en bedraagt maximaal € 2.887 per maand in 2024 (deze bedragen fluctueren, kijk op hetcak.nl). Dit kan onrechtvaardig zijn. Als je je hele leven hebt gespaard is je verschuldigde bijdrage een stuk hoger dan dat van iemand die niets heeft gespaard. Gelukkig is hier een oplossing voor, de zogenaamde AWBZ-clausule. Deze clausule kan in het testament worden opgenomen en regelt dat de kinderen hun erfenis - van de reeds overleden ouder - mogen opeisen als de langstlevende ouder een beroep doet op langdurige zorg. Door het uitkeren van de erfenis aan de kinderen, vermindert het vermogen van de langstlevende ouder en daardoor ook de eigen bijdrage aan zorg. In de levenstestamenten via NuNotariaat (volmacht bij wilsonbekwaamheid) wordt geregeld dat gevolmachtigden ook maatregelen kunnen nemen om de eigen bijdrage aan zorgkosten te beperken. Zo is alles goed geregeld voor jezelf én je nabestaanden.

3. Zelf online regelen

Het online regelen van een testament is voordeliger dan via een offerte-traject bij de notaris. Dit prijsverschil heeft te maken met de hoeveelheid tijd en werk die de notaris aan het dossier besteedt. Door zelf al je gegevens en wensen online in te vullen, bespaar je de notaris tijd en dus kosten. Bij NuNotariaat regel je eenvoudig en snel een testament met AWBZ-clausule en opvullegaat. Alle clausules zijn inbegrepen in de vaste lage prijs van € 449 voor twee testamenten. Hier komen geen bijkomende kosten bij. Meer informatie over de kosten van een testament vind je hier.

Hoe regel ik online een testament?

  1. Vul online je gegevens in en leg afspraken vast.
  2. Je gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte.
  3. Vervolgens kun je bij een van de 54 aangesloten notariskantoren, je testament ondertekenen.


Heb je vragen of wil je het informatiepakket ontvangen? Mail dan naar info@nunotariaat.nl. Een voorbeeld van de akte vind je hier: voorbeeld testament.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan