Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Afvullegaat of opvullegaat. Wat is het verschil?

Online Nunotariaat Logo Breed

De termen opvullegaat en afvullegaat worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen meestal hetzelfde. Bij NuNotariaat spreken we van een opvullegaat. Een opvullegaat of afvullegaat is een clausule in het testament waarmee het betalen van erfbelasting over de erfdelen van de kinderen kan worden uitgesteld.

Erfbelasting

In het notariaat wordt soms gesproken over het afvullegaat dat een stapje verder gaat dan het opvullegaat. Het afvullegaat kan aan de orde komen als de vrijstellingen van de kinderen (€ 25.187 in 2024) en de langstlevende ouder (€ 795.156 in 2024) helemaal zijn benut. Daarna moet er 10% respectievelijk en 20% erfbelasting worden betaald. Het afvullegaat kan ervoor zorgen dat alle tariefschijven optimaal worden gevuld. Dus eerst de 10%-schijf bij alle erfgenamen ‘afvullen’ en daarna de 20%-schijf toepassen. Dit kan een groter belastingvoordeel opleveren.

Wanneer loont het?

NuNotariaat biedt deze aanvulling niet standaard aan omdat dit pas loont als de gemeenschap van goederen tweemaal de partnervrijstelling bedraagt. Dus vanaf de € 1.590.000 vrij vermogen. Voorts is het raadzaam om na te denken over een kleinkindlegaat en belastingvrij schenken bij leven. Een kleinkindlegaat kan bij NuNotariaat tegen meerprijs worden opgenomen in het testament. Voor meer informatie kun je mailen naar info@nunotariaat.nl.

Meer lezen

Hier kun je verder lezen over het kleinkindlegaat. Meer informatie over de partnervrijstelling vind je hier. Alles over besparen met je testament lees je in dit artikel: Besparen met je testament.

Bij NuNotariaat regel je online twee testamenten voor partners met opvullegaat voor slechts € 449 zonder bijkomende kosten.

  1. Vul online je gegevens in en leg afspraken vast.
  2. Je gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte.
  3. Vervolgens kun je bij een van de ruim 54 aangesloten notariskantoren, je testament ondertekenen.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan