Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Besparen met je testament: tweetrapsmaking of opvullegaat?

Besparen Met Testament

De meeste mensen willen met een testament op zorgkosten én erfbelasting besparen. Als er wordt gekozen voor een tweetrapstestament, kan dit nadelig uitpakken voor de eigen bijdrage aan zorgkosten, waardoor er niet meer met het testament kan worden bespaard. Daarom wordt er vaak voor het opvullegaat gekozen. Hieronder leggen we uit waarom.

Erfbelasting besparen met een testament. Zo werkt dat.

Per 2003 geldt op grond van de wet de langstlevende regeling. Dit houdt in dat als één van de ouders overlijdt, de andere ouder en de kinderen erven. Echter mogen de kinderen de erfenis pas opeisen als beide ouders zijn overleden. De langstlevende ouder moet direct na het overlijden van de eerste ouder, erfbelasting over de erfenis van de kinderen betalen als de erfenis van de kinderen groter is dan de vrijstelling van € 21.000. Het opgebouwde vermogen van een woning telt ook mee als erfenis. Als een kind van de eerst overleden ouder bijvoorbeeld € 60.000 zou erven, dan moet er 10% van € 39.000 (€ 60.000 - € 21.000 vrijstelling) erfbelasting worden betaald door de ouder die nog leeft. In dit geval is dat € 3.900. Omdat dit geld niet altijd op de bankrekening staat, is het vaak wenselijk om het betalen van erfbelasting uit te stellen totdat beide ouders zijn overleden. Dit kan in een testament worden gerealiseerd met een tweetrapsmaking of het opvullegaat.

Nadelen van de tweetrapsmaking

De tweetrapsmaking heeft echter een aantal nadelen, die niet gelden voor het opvullegaat.

  1. Er moet vaak meer erfbelasting worden betaald. De kindvrijstelling geldt namelijk maar één keer in plaats van twee keer.
  2. De langstlevende ouder moet een administratie voeren over het afgescheiden vermogen. Dit gebeurt in de praktijk vaak niet en de tweetrapsmaking werkt dan niet meer.
  3. De afwikkelingskosten van het testament zijn veel hoger na overlijden.
  4. Bij hertrouwen van de langstlevende ouder bestaat het risico dat de kinderen helemaal niets meer erven.
  5. Er kan geen AWBZ-clausule worden opgenomen in het testament, waardoor er geen besparing van de eigen bijdrage aan zorgkosten kan worden gerealiseerd.

Meer lezen over besparen op zorgkosten? Lees hier alles over de AWBZ-clausule.

Testament regelen met opvullegaat en AWBZ-clausule?

Bij NuNotariaat regel je twee testamenten met opvullegaat en AWBZ-clausule samen voor € 429. Hier komen geen bijkomende kosten bij.

1. Je vult zelf online je gegevens in en legt afspraken vast.

2. Je gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte.

3. Vervolgens kun je bij een van de 54 aangesloten notariskantoren, je testament ondertekenen.


Klik hier om het gratis informatiepakket aan te vragen met een voorbeeld-akte en toelichting.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan