Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Kosten testament

De kosten van een flexibel testament lopen zeer uiteen. Wees daarom kritisch en doe vergelijkend onderzoek.

1. Wat kost een testament?
Online (NuNotariaat) Via een vergelijkingswebsite * Offerte-traject bij de notaris **
1 Testament € 250 € 403 € 400 - € 700
2 Testamenten € 399 € 591 € 500 - € 900
2 Testamenten + 1 Samenlevingscontract € 499 € 848 € 700 - € 1.100

* het gemiddelde tarief gebaseerd op de online gepubliceerde tarieven van de notarissen op de goedkoopstenotaris.nl d.d. 10 januari 2022.

** inschatting op basis van ervaring en terugkoppeling klanten en notarissen aan NuNotariaat. 


2. Kosten van een op maat gemaakt testament

2.1 De kosten van een maatwerk-testament

Wat je testament kost hangt af van je wensen en of je maatwerk nodig hebt. De kosten van een maatwerk testament vraag je op door bij de notaris een offerte aan te vragen. De kosten voor het opstellen van een testament verschillen nogal per notariskantoor en ook zeer sterk per regio. De Randstad en Noord-Brabant zijn gemiddeld beduidend duurder dan de rest van Nederland.

In de tabel hierboven is het gemiddelde weergegeven van de door de notarissen gepubliceerde tarieven. Daarbij geldt overigens dat je alsnog via de desbetreffende vergelijkingswebsite een offerte moet aanvragen (dat is het verdienmodel van de website zelf - die geneert immers leads voor notarissen). Of de gepubliceerde prijs ook daadwerkelijk geldt, hangt sterk af van wat je wilt regelen. Meestal zijn de gepubliceerde bedragen echte instaptarieven en moet er flink worden bijbetaald voor het opnemen van een reserve-executeur, een AWBZ-regeling (zorgkosten besparen), een opvullegaat (erfbelasting besparen), bewind en voogdij. Deze zaken regelt u via NuNotariaat standaard voor een vaste prijs zonder meerkosten.  

2.2 Maatwerk is ook gebaseerd op standaardmodellen

Overigens zijn de termen maatwerk of opstellen soms wat misleidend. In een groot deel van de zogenaamde maatwerk testamenten wordt exact hetzelfde geregeld als in de testamenten die je online kunt regelen (zie hieronder). Dat komt omdat notarissen veelal dezelfde bronnen gebruiken voor hun knowhow en modellen. Het komt niet vaak voor dat een notaris echt een clausule zelf schrijft. Dat is slechts anders voor de bijzondere doelgroepen zoals zeer vermogende personen of mensen met hele specifieke wensen. De term maatwerk verwijst vaker naar de mogelijkheid om uitgebreid met de notaris aan tafel te zitten en vragen te stellen tegen uurtarief. Het is uiteraard aan ieder voor zich om daar voor te kiezen.

2.3 Let bij maatwerk op de bijkomende kosten

Let bij een offerte van een notaris goed op of er nog additionele kosten in rekening gebracht worden zoals bijvoorbeeld kosten voor de checks in de gemeentelijke basisadministratie, overige verschotten, kantoorkosten, registratiekosten van het testament etc. Veelal worden deze kosten niet in de offerte weergegeven. Als de notaris geen vaste prijs afgeeft maar factureert op tijdbasis, spreek dan altijd een maximumprijs af om te voorkomen dat de kosten heel hoog uitvallen. Het punt is ook dat als de notaris eenmaal tijd aan je dossier heeft besteedt, kosteloos annuleren niet meer kan. Je bent dan als het ware gevangen. Als je dus maatwerk nodig hebt, spreek dan een maximumprijs af zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij adviseren klanten die maatwerk nodig hebben ook altijd minimaal 3 offertes op te vragen om zo goed te kunnen vergelijken. 


3. Kosten van een online testament

3.1 De kosten van online regelen van het testament

Online regelen van je testament is tot bijna de helft goedkoper dan via een offerte-traject bij de notaris. 

Bij NuNotariaat regel je twee testamenten met opvullegaat en awbz-clausule voor € 399 (geen bijkomende kosten). Daarmee is NuNotariaat de voordeligste aanbieder van Nederland. Met meer dan 50 aangesloten notariskantoren, heeft NuNotariaat ook het grootste notarissen-netwerk van alle online aanbieders. 

3.2 Klant beoordelingen en reviews

NuNotariaat heeft meer dan 6.553 individuele klant beoordelingen (mei 2022) gegeven door klanten die daadwerkelijk de akte via NuNotariaat hebben gepasseerd. De gemiddelde klant-score is 8,9 uit 10. Ook de consumentenbond verwijst naar NuNotariaat voor het regelen van het testament en geeft NuNotariaat een uitstekende beoordeling in de geldgids van december 2015 (online te bestellen). Lees de reviews hier.

3.3 Goedgekeurde modellen, alle gangbare clausules inbegrepen

De flexibele testamenten via NuNotariaat bevatten alle gangbare clausules behorende bij uw leefsituatie. De meeste clausules zijn optioneel maar zijn altijd inbegrepen in de vaste lage prijs, zoals koude uitsluiting, verrekening schenking, aanwijzen executeur, voogdij, bewindvoering, legaat aan goede doelen et cetera. Alle bij NuNotariaat aangesloten notarissen hebben de gebruikte modellen goedgekeurd. NuNotariaat maakt gebruik van de modellen die ook voor maatwerk-testamenten worden gebruikt. 

3.4 Online regelen bespaart de notaris tijd

Het gewone testament via NuNotariaat is een hele complete akte. Het prijsverschil met een testament direct via de notaris zit hem niet in de inhoud van de akte, maar de hoeveelheid tijd die de notaris aan het dossier besteedt. Je moet je voorstellen dat het gemiddelde notaristarief zo'n 200-300 euro per uur is. Doordat je veel zelf doet, bespaar je de notaris tijd en (dus) kosten. 

3.5 Geen bijkomende kosten

Als je je testament online regelt via NuNotariaat zijn al deze kosten inbegrepen in de vaste lage prijzen en weet je dus zeker dat je nooit meer betaalt dan de weergegeven prijzen.Vraag nu het gratis en vrijblijvend informatiepakket op!

Zie hier een lijst met alle testament voorbeelden: Voorbeeld testament.

Bekijk hier hoe eenvoudig het testament online kan worden opgesteld: Online testament.Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan