Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Kosten testament

De kosten voor het maken van een testament lopen zeer uiteen. Voor één testament via een traject bij de notaris betaal je al snel een bedrag tussen de € 400 en € 700. Bij NuNotariaat regel je online een testament voor slechts € 299. Dit testament is uiteraard een complete, officiële akte.

1. Wat kost een testament?
Online (NuNotariaat) Via een vergelijkingswebsite * Offerte-traject bij de notaris **
1 Testament € 299 € 490 € 400 - € 700
2 Testamenten € 449 € 781 € 600 - € 900
2 Testamenten + 1 Samenlevingscontract € 599 € 909 € 800 - € 1.100

* het gemiddelde tarief gebaseerd op de online gepubliceerde tarieven van de notarissen op de goedkoopstenotaris.nl d.d. 18 december 2022.

** inschatting op basis van ervaring en terugkoppeling klanten en notarissen aan NuNotariaat. 

Het online regelen van een testament via NuNotariaat is tot bijna de helft goedkoper dan via een offerte-traject bij de notaris. Dit prijsverschil heeft niets te maken met de inhoud van de akte, maar met de hoeveelheid tijd en werk die de notaris aan het dossier besteedt. Het gemiddelde tarief van een notaris ligt tussen de € 200 en € 300 per uur. Door zelf online al je gegevens en wensen in te vullen, bespaar je de notaris tijd en dus kosten.

1.1 Hoe regel ik een testament via NuNotariaat? 

  1. Je vult zelf online je gegevens in en legt afspraken vast.
  2. Je gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte. 
  3. Vervolgens kun je bij een van de 54 aangesloten notariskantoren, je testament ondertekenen.

Bij NuNotariaat regel je twee testamenten met opvullegaat en AWBZ-clausule voor € 449 zonder bijkomende kosten. Daarmee is NuNotariaat de voordeligste aanbieder van Nederland. Met ruim 54 aangesloten notariskantoren heeft NuNotariaat het grootste notarissen-netwerk van alle online aanbieders.

Goedgekeurde modellen met alle gangbare clausules De flexibele testamenten via NuNotariaat bevatten alle gangbare clausules behorende bij jouw leefsituatie. De meeste clausules zijn optioneel, maar altijd inbegrepen in de vaste lage prijs. Zoals koude uitsluiting, verrekening schenking, aanwijzing executeur, voogdij, bewindvoering, legaat aan goede doelen en nog veel meer. NuNotariaat hanteert modellen die ook voor maatwerk testamenten worden gebruikt. Deze modellen zijn goedgekeurd door alle notarissen die bij NuNotariaat aangesloten zijn.

2. Kosten van een op maat gemaakt testament bij andere notarissen

2.1 De kosten van een maatwerk testament

De prijs van een testament is afhankelijk van de wensen en of er maatwerk nodig is. Je vraagt de kosten voor een maatwerk testament op door bij de notaris een offerte aan te vragen. De kosten voor het opstellen van een testament verschillen per notariskantoor en per regio. De Randstad en Noord-Brabant zijn gemiddeld beduidend duurder dan de rest van Nederland.

In de prijstabel hierboven is het gemiddelde weergegeven van de gepubliceerde tarieven van verschillende notarissen. Daarbij geldt dat je via de desbetreffende vergelijkingswebsite een offerte moet aanvragen. Of de gepubliceerde prijs ook daadwerkelijk voor jouw situatie geldt, is afhankelijk van wat je wilt regelen. Meestal zijn de gepubliceerde bedragen slechts instaptarieven en moet er flink worden bijbetaald voor het opnemen van bijvoorbeeld een reserve-executeur, een AWBZ-regeling om zorgkosten te besparen, een opvullegaat om erfbelasting te besparen, bewindvoering en voogdij. Deze zaken worden bij NuNotariaat standaard geregeld voor een vaste prijs.

2.2 Maatwerk is ook gebaseerd op standaardmodellen

De termen maatwerk en opstellen zijn soms wat misleidend. In een groot deel van de zogenaamde maatwerk testamenten, wordt namelijk exact hetzelfde geregeld als in testamenten die je zelf online kunt regelen. Dit komt omdat notarissen vaak uit dezelfde bron putten voor modellen die zij hanteren. Het komt zelden voor dat een notaris zelf een clausule schrijft. Dit is alleen het geval voor bijzondere doelgroepen, zoals zeer vermogende personen of mensen met hele specifieke wensen. De term maatwerk verwijst daarom veel vaker naar de mogelijkheid om uitgebreid met de notaris aan tafel te zitten en vragen te stellen tegen een hoog uurtarief. Het is uiteraard aan ieder voor zich om daarvoor te kiezen.

2.3 Let bij maatwerk op de bijkomende kosten

Let bij een offerte van de notaris goed op of er nog additionele kosten in rekening gebracht worden. Zoals bijvoorbeeld kosten voor de checks in de gemeentelijke basisadministratie, kantoorkosten, registratiekosten van het testament, en overige verschotten. Vaak worden deze kosten niet in de offerte weergegeven. Als de notaris geen vaste prijs afgeeft maar factureert op tijdbasis, spreek dan altijd een maximumprijs af om te voorkomen dat de kosten te hoog uitvallen. Als de notaris eenmaal tijd aan je dossier heeft besteed, is kosteloos annuleren niet meer mogelijk. Spreek dus altijd een maximumprijs af zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij adviseren klanten die een maatwerk testament nodig hebben altijd om minimaal drie verschillende offertes op te vragen om zo goed te kunnen vergelijken.

Klantbeoordelingen en reviews NuNotariaat

NuNotariaat heeft meer dan 9.403 individuele klantbeoordelingen (maart 2024), gegeven door klanten die daadwerkelijk de akte via NuNotariaat hebben gepasseerd. De gemiddelde klantscore is een 8,9/10. Ook de consumentenbond verwijst naar NuNotariaat voor het regelen van het testament en geeft NuNotariaat een uitstekende beoordeling in de geldgids van december 2015 (online te bestellen). Lees de reviews hier.


Meer informatie

Vraag nu het gratis en vrijblijvend informatiepakket op

Zie hier een lijst met alle testament voorbeelden: Voorbeeld testamen.

Bekijk hier hoe eenvoudig het testament online kan worden opgesteld: Online testament.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan