Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Fiscale voordelen samenlevingscontract

Met een notarieel samenlevingscontract stel je zeker dat je door de fiscus als partner voor de erfbelasting wordt aangemerkt, na verloop van 6 maanden. Daarbij word je ook fiscaal partner voor de inkomensbelasting. Dit heeft verschillende fiscale voordelen waarmee je op kosten kunt besparen.

1. Vrijstelling voor de erfbelasting

Als partner voor de erfbelasting, geniet je van de fiscale partnervrijstelling van ruim € 795.156 (in 2024). Je betaalt geen erfbelasting over een - van je partner - geërfd bedrag zolang dat onder de partnervrijstelling blijft. Ben je geen partner voor de erfbelasting volgens de fiscus? Dan is het - van erfbelasting vrijgestelde - bedrag maar iets meer dan € 2.658. Bovendien is het belastingtarief voor partners ook veel gunstiger. Over het geërfde bedrag hoger dan de vrijstelling, betaal je als partner maximaal 20% terwijl dat anders maximaal 40% zou zijn.

2. Fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting

Ook brengt een samenlevingscontract fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting met zich mee. Dit geldt ook als je kinderen hebt of als de fiscus je al als partner heeft aangemerkt. Dit partnerschap heeft verschillende voordelen.  

  1. Aftrekposten kunnen meer opleveren als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de andere partner. Als de inkomens erg uit elkaar liggen, kan dat dus belastingvoordeel opleveren. 
  2. Als fiscaal partner heb je recht op algemene heffingskorting. Dat levert maximaal ruim € 3.362 voordeel op. Dit heb je niet als je geen inkomen hebt en geen fiscaal partner bent.
  3. Bij verschillende vermogens is het fijn dat je door fiscaal partnerschap een gezamenlijk heffingsvrij vermogen hebt van € 114.000 in plaats van € 57.000 per persoon. Deze bedragen waren geldig in 2024 en worden jaarlijks geïndexeerd. Heeft een van beiden meer dan € 57.000 vermogen en de ander een stuk minder? Dan kan dit een belastingbesparing van honderden euro's opleveren. Bij een grote studieschuld kan het voordeel nog groter zijn.


Meer informatie

Meer weten? Lees meer over fiscaal partnerschap in onze kennisbank of over de voordelen van fiscaal partnerschap op de website van de consumentenbond.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan