Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Fiscale voordelen samenlevingscontract

Met een notarieel samenlevingscontract stel je zeker dat je na verloop van 6 maanden door de fiscus als "partners voor de erfbelasting" wordt aangemerkt. Daarbij word je ook fiscaal partner voor de inkomensbelasting (als je dat nog niet was). Ook hiermee kun je veel besparen.

1. Vrijstelling voor de erfbelasting

Als partners voor de erfbelasting geniet je van de fiscale partnervrijstelling van ruim 670.000 euro (tarief 2021). Je betaalt geen erfbelasting over een van je partner geërfd bedrag zolang dat onder de 671.910 euro blijft. Ben je geen partners voor de erfbelasting volgens de fiscus, dan is het van erfbelasting vrijgestelde bedrag maar iets meer dan 2000 euro. Daarbij is het belastingtarief voor partners ook veel gunstiger. Over het geërfde bedrag hoger dan de vrijstelling betaal je als partner maximaal 20% terwijl dat anders maximaal 40% zou zijn.

2. Fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting

Ook brengt een samenlevingscontract fiscaal partnerschap met zich mee als je dat nog niet bent (je bent dat al als je kinderen hebt of als de fiscus je al als partners heeft aangemerkt). Dat kan voordelig zijn. 

  1. Aftrekposten kunnen meer opleveren als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de andere partner. Als de inkomens (erg) uit elkaar lopen kan dat dus belastingvoordeel opleveren
  2. Als fiscaal partner heb je recht op algemene heffingskorting (dat levert maximaal ruim 2000 euro voordeel op). Dat heb je niet als je geen inkomen hebt en geen fiscaal partner bent. 
  3. Bij verschillende vermogens is het fijn dat je door fiscaal partnerschap een gezamenlijk heffingsvrij vermogen hebt van 61.692 euro in plaats van 30.846 euro per persoon (2020). Heeft 1 van beide meer dan 30.846 euro vermogen en de ander veel minder dan kan dit een belastingbesparing van honderden euro's opleveren. Bij een grote studieschuld kan het voordeel nog groter zijn. 

Lees hier meer over fiscaal partnerschap.

Lees ook meer over de voordelen van fiscaal partnerschap op de website van de consumentenbond
Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan