Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Erfbelasting besparen

Met een goed testament kun je erfbelasting besparen, je regelt dit bij NuNotariaat.

Besparen met je testament

Opvullegaat 

Met een opvullegaat in je testament kun het betalen van erfbelasting uitstellen of zelfs voorkomen. Dit wordt ook wel een flexibel testament genoemd. Ook als in de toekomst de vrijstellingsbedragen of belastingtarieven wijzigen, kan daar met het opvullegaat flexibel op worden ingespeeld. Zo kan er voor worden gezorgd dat er niet meer erfbelasting wordt betaald dan wenselijk. Bij NuNotariaat kun je standaard een opvullegaat opnemen in je testament. Een opvullegaat is nuttig als je al kinderen hebt, maar ook als je ze nog verwacht te krijgen. In veel reeds bestaande testamenten, zeker testamenten van voor 2003, is hoogstwaarschijnlijk geen opvullegaat (of een mogelijk alternatief, de tweetrapsmaking) opgenomen. Het is goed om een bestaand testament daarop na te kijken. Lees meer over het opvullegaat bij "opvullegaat" in het woordenboek of klik hier voor een rekenvoorbeeld.

Lees hier meer: Opvullegaat.

Goede doelen laten erven 

Bij NuNotariaat kun je in je testament goede doelen opnemen. Voor goede doelen met een ANBI status geldt dat zij helemaal zijn vrijgesteld van erfbelasting.

Lees hier meer: Nalaten aan een goed doel.

Kleinkind-legaat 

Bij NuNotariaat kun je tegen meerprijs (meestal € 75) een kleinkind-legaat opnemen in je testament. Kleinkinderen zijn vrijgesteld van erfbelasting voor een bedrag van ruim € 21.000. Het kan dus bij grotere vermogens slim zijn om kleinkinderen  direct (dus naast de kinderen) ook te laten erven. Mail ons als je deze regeling wilt treffen. 

Lees hier meer: Kleinkindlegaat.

Besparen met je samenlevingscontract

Met een samenlevingscontract stel je zeker dat jullie ook door de fiscus als partners voor de erfbelasting worden aangemerkt. Als partners voor de erfbelasting kun je gebruik maken van de partnervrijstelling van ruim € 680.000 en de voordelige tarieven. Je betaalt dan dus geen erfbelasting over een van je partner geërfd bedrag zolang dat onder het vrijgestelde bedrag blijft. Ben je geen partners voor de erfbelasting, dan is het vrijgestelde bedrag maar iets meer dan € 2.200. Daarbij is het belastingtarief voor partners voor de erfbelasting ook veel gunstiger. Over het geërfde bedrag hoger dan de vrijstelling betaal je als partner voor de erfbelasting maximaal 20% terwijl dat anders maximaal 40% zou zijn. 

Lees hier meer: Samenlevingscontract.

Let op: als je fiscaal partner voor de inkomstenbelasting bent, betekent dit niet automatisch dat je dat ook bent voor de erfbelasting, lees hierover meer in de kennisbank bij "fiscaal partnerschap".


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan