Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Voorkom hoge eigen bijdrage zorgkosten met testament

Geld Besparen Spaarvarken Testament

Als je langdurige zorg nodig hebt moet je op grond van de wet (WLZ en WMO) een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van hoeveel vermogen je hebt en bedraagt momenteel maximaal € 2.887 per maand (2024). Het vermogen van twee jaar geleden is hiervoor het uitgangspunt.

Zorgkosten besparen met AWBZ-clausule

Het voelt soms erg onrechtvaardig. Als je je hele leven hebt gespaard of netjes hebt aflost op je woning, dan is je verschuldigde bijdrage een stuk hoger dan dat van iemand die niets heeft gespaard en alles heeft opgemaakt. Gelukkig is hier iets aan te doen: in je testament kun je de zogenaamde AWBZ-clausule opnemen. Deze clausule regelt dat de kinderen hun erfenis mogen opeisen als de langstlevende ouder een beroep doet op langdurige zorg. Door het uitkeren van de erfenis aan de kinderen, vermindert het vermogen en dus ook de eigen bijdrage aan zorg. Testamenten die door NuNotariaat zijn opgesteld, bevatten automatisch de AWBZ-clausule. Bovendien wordt er in levenstestamenten automatisch geregeld dat ook gevolmachtigden op grond van het levenstestament uitvoering kunnen geven aan deze clausule.

Vermogen van de koopwoning wel of niet meetellen?

Zolang je nog in je eigen koophuis woont, telt deze niet mee als vermogen. Zodra je de woning verkoopt – bijvoorbeeld als je in een verpleeghuis terechtkomt- wordt de eigen woning na aftrek van de hypotheekschuld meegeteld als vermogen.

Meer weten?

Voor een berekening van je eigen zorgbijdrage ga je naar www.hetcak.nl. In dit artikel lees je meer over besparen met je testament.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan