Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Voorkom hoge eigen bijdrage zorgkosten met testament

58D3Eb33208F2

Als je langdurige zorg nodig hebt dan moet je op grond van de wet (WLZ en WMO) een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van hoeveel vermogen je hebt en bedraagt momenteel maximaal € 2.506 per maand (2022). Het vermogen van twee jaar geleden is hiervoor het uitgangspunt.

Het is soms erg onrechtvaardig. Als je je hele leven hebt gespaard of netjes hebt aflost op je woning, dan is je verschuldigde bijdrage een stuk hoger dan van iemand die niets heeft gespaard en alles heeft opgemaakt.

Maar gelukkig is daar iets aan te doen met je testament. In je testament kun je namelijk de zogenaamde AWBZ-clausule opnemen. Deze clausule regelt dat kinderen hun erfenis mogen opeisen als de langstlevende ouder een beroep doet op langdurige zorg. Door het uitkeren van de erfenis aan de kinderen, vermindert het vermogen en dus de eigen bijdrage aan zorg. In een testament via NuNotariaat wordt de AWBZ-clausule automatisch opgenomen.

Zolang je nog in de eigen (koop)woning woont, telt deze niet mee als vermogen. Maar zodra je de woning verkoopt (en dat is nogal eens het geval als je bijvoorbeeld in een verpleegtehuis terechtkomt..) wordt de eigen woning (na aftrek van de hypotheekschuld) meegeteld als vermogen.

Overigens wordt in de levenstestamenten automatisch geregeld dat ook gevolmachtigden op grond van het levenstestament uitvoering kunnen geven aan deze clausule in het testament.

Voor een berekening van uw eigen zorgbijdrage gaat u naar www.hetcak.nl.

Lees meer: Besparen met je testament.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan