Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Tweetrapstestament

Een tweetrapstestament is een testament waarin een tweetrapsmaking is opgenomen.

Wanneer regel je een tweetrapstestament?

Een tweetrapsmaking is een bepaling die in veel soorten testamenten op verschillende wijze kan worden toegepast. Een tweetrapsmaking kan worden gebruikt om in de situatie van echtscheiding te voorkomen dat de ex-partner via de kinderen erft of om ervoor te zorgen dat een erfenis bij hertrouwen van de ex-partner voor eigen kinderen behouden blijft. 

Een tweetrapsmaking wordt echter ook toegepast in de situatie dat men een partner en kinderen heeft, en wil voorkomen dat direct na het eerste overlijden door de langstlevende erfbelasting moet worden betaald over de erfenis van de kinderen. Kort gezegd wordt in een tweetrapstestament de langstlevende als enig erfgenaam benoemd. De kinderen worden civielrechtelijk onterfd en hebben geen vordering op de langstlevende ouder. Als beide ouders zijn overleden erven de kinderen wat over is. De langstlevende ouder is in het tweetrapstestament de zogenaamde bezwaarde en de kinderen zijn de verwachters.

Waar komt de naam tweetrapstestament vandaan?

De naam tweetrapstestament of tweetrapsmaking verwijst naar twee stappen (twee trappen of beter traptreden - de naamgeving is nogal ouderwets en ingewikkeld). Stap 1 is dat de langstlevende ouder alles erft van de partner. De langstlevende mag alles doen met de erfenis (ook geheel opmaken). Stap 2 wordt gezet nadat beide ouders zijn overleden. De kinderen erven van de langstlevende en alsnog van de eerst overleden ouder. Het tweetrapstestament is met name bekend geworden bij het grote publiek na een uitzending in 2010 van TROS Radar waarin Notaris Schols uitlegt wat de voordelen zijn van de tweetrapsmaking. Er kleven echter ook enkele nadelen aan de tweetrapsmaking waardoor het een overweging kan zijn een flexibel testament op te stellen door een opvullegaat op te nemen in het testament. Met de term flexibel testament wordt verwezen naar een testament met opvullegaat. 

Wat is het verschil tussen het tweetrapstestament en het flexibele testament met een opvullegaat?

Met het opvullegaat voorkom je ook dat direct na het eerste overlijden erfbelasting over de erfenis van de kinderen moet worden betaald. Het opvullegaat is dan ook een alternatief voor de tweetrapsmaking in het testament. 

NuNotariaat heeft ervoor gekozen het opvullegaat aan te bieden in plaats van de zogenaamde tweetrapsmaking. Bij de tweetrapsmaking worden de kinderen (civielrechtelijk) onterfd en dient er een afgescheiden vermogen te worden gerealiseerd. Dat moet de langstlevend partner administreren. In de praktijk komt daar vaak niets van terecht en bestaat het risico dat de kindvrijstelling maar 1 keer kan worden gebruikt in plaats van twee keer. Per saldo kan de tweetrapsmaking dan ook onvoordeliger zijn. In dit artikel gaan wij nog veel uitgebreider in op de verschillen tussen het tweetrapstestament en het testament met opvullegaat: Opvullegaat

Verder is het niet mogelijk om in het tweetrapstestament een AWBZ clausule op te nemen waarmee op zorgkosten kan worden bespaard. De AWBZ clausule regelt dat de kinderen de erfenis van de eerst overleden ouder kunnen opeisen zodra de langstlevende ouder in een zorginstelling wordt opgenomen. Zo wordt voorkomen dat de erfenis van de eerst overleden ouder opgaat aan zorg. Met een tweetrapsmaking worden de kinderen bij het eerste overlijden onterfd. Er is dus geen erfenis die door de kinderen vervroegd kan worden opgeëist. De AWBZ clausule werkt dan niet. 

Het opvullegaat in het testament geeft de langstlevende ouder de keuze om de erfenis zo te verdelen dat geen erfbelasting hoeft te worden betaald na het eerste overlijden. Echter, als er zicht is op opname in een zorginstelling, dan kan er ook alsnog voor worden gekozen om wel alvast (een deel) erfbelasting te betalen. Sterker nog, het opvullegaat kan geheel buiten toepassing worden gelaten als dat voordeliger lijkt te zijn. Die flexibiliteit heeft ervoor gezorgd dat NuNotariaat voor het opvullegaat heeft gekozen en niet voor de tweetrapsmaking. Het nadeel van het opvullegaat is dat u na het eerste overlijden nog moet nadenken over de verdeling. Dit nadeel weegt echter ons inziens niet op tegen de voordelen die flexibele toepassing van het opvullegaat met zich meebrengt. Een uitgebreid rekenvoorbeeld vindt u door hier te klikken

Voor meer informatie vraagt u hier het informatiepakket op.Bij NuNotariaat regel je twee testamenten met opvullegaat en AWBZ clausule voor 399 euro. Geen bijkomende kosten. Tekenen doe je bij 1 van de meer dan 50 aangesloten notariskantoren (inbegrepen in de prijs). Ga naar: https://www.nunotariaat.nl/online-testament
Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan