Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Uitsluiting koude kant

In je testament kun je vastleggen dat de (toekomstige) partners van je kinderen of partners van andere erfgenamen, niet delen in de erfenis die zij van jou krijgen.

Uitsluitingsclausule in het testament

Wanneer je kinderen of andere erfgenamen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen of als er sprake is van een geregistreerd partnerschap zonder partnervoorwaarden, dan delen jouw kinderen of erfgenamen al hun bezittingen en schulden met hun partner. Indien je kind of erfgenaam en zijn of haar partner gaan scheiden, dan heeft deze partner recht op de helft van de bezittingen en schulden van hen beiden. Als er geen uitsluitingsclausule in het testament is opgenomen, dan valt deze erfenis in de gemeenschap van goederen en heeft de scheidende partner recht op de helft daarvan. Dit wordt meestal als onwenselijk beschouwd.  Ook al hebben je kinderen of andere erfgenamen nog geen partner, kan het toch zinvol zijn om alvast te bepalen dat de koude kant wordt uitgesloten. Dan hoef je niet direct je testament aan te passen als de situatie verandert.

Je kunt een uitsluitingsclausule in je testament opnemen bij NuNotariaat. Lees hier hoe je online een testament kunt opstellen: online testament.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan