Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Artikel

(levens)testament en samenlevingscontract weer duurder

Uit onderzoek blijkt dat de prijzen voor een testament, levenstestament en samenlevingscontract zijn gestegen met meer dan 12% over de afgelopen 6 maanden. De prijzen voor online regelen van notariële akten zijn gelijk gebleven.

Een notariële akte regelen was al niet goedkoop, maar door recente prijsstijgingen wordt het alleen maar duurder. Betaalde je 6 maanden geleden bij 1 van de 124 goedkoopste notariskantoren van Nederland gemiddeld nog 439 euro voor 2 testamenten, nu is dat 504 euro; een prijsstijging van bijna 15%. En dan wordt uitgegaan van de prijzen van de goedkoopste notariskantoren van Nederland. Worden de prijzen van alle notariskantoren in Nederland vergeleken, dan kosten twee testamenten ongeveer 700 euro. Daarmee wordt het prijsverschil tussen direct bij de notaris regelen en online je akte maken, steeds groter. Online regel je twee testamenten voor 375 euro.

"Het is soms wel schrijnend, zegt Marieken Selderijk (oprichter NuNotariaat). Gisteren nog had ik een mevrouw aan de telefoon die alleen een executeur wilde aanwijzen in een testament en daarvoor bij de notaris 675 euro moest betalen. De markt is nog steeds niet transparant, mensen denken dat dat de prijs is. Waarom? Omdat de notaris het zegt."

"Bij de aankoop van een woning wordt het testament en samenlevingscontract zogenaamd meegefinancierd. Dan let niemand meer op een paar honderd euro meer of minder."

"In Amsterdam zijn de prijzen trouwens helemaal doorgeschoten. Als je twee testamenten wilt regelen binnen een straal van 5 km van de stad dan rekenen de 6 goedkoopste notariskantoren daarvoor gemiddeld 566 euro. Met samenlevingscontract erbij is de gemiddelde prijs 858 euro, een prijsstijging van meer dan 20%!"

De oorzaak van de prijsstijgingen lijkt mede te zijn gelegen in de aantrekkende woningmarkt. Hierdoor heeft de notaris veel inkomsten uit de onroerend goed praktijk en kunnen de tarieven voor het familierecht omhoog. Dit patroon herhaalt zich om de zoveel jaar. 

"Positief is dat steeds meer mensen online hun akte regelen waarmee ze veel kunnen besparen op notariskosten. Een notaris rekent gemiddeld zo'n 200 euro per uur. Een intake gesprek bij de notaris kost al snel 45 minuten, daarna moet de akte handmatig worden opgesteld. Als je dat kunt overslaan met een slimme online vragenmodule, bespaar je al snel honderden euro's. Via NuNotariaat zijn zo al meer dan 10.000 akten gepasseerd".

Notarissen die zich op het standpunt stellen dat iedereen maatwerk nodig heeft en alles ingewikkeld is, bevinden zich steeds meer in de minderheid. Van de 783 notariskantoren in Nederland nemen in elk geval 80 kantoren deel aan een online initiatief. 

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan