Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Artikel

Trouwen? Vanaf januari 2018 deel je minder met elkaar.

Trouw je na 1 januari 2018 dan deel je niet meer automatisch een erfenis van je ouders met je partner. 

Nu is het zo dat als je trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat dat automatisch al het (spaar)geld, erfenissen, schulden van beide partners wordt. Een erfenis die je van je ouders hebt gekregen, gaat dan dus voor de helft naar je partner als je uit elkaar gaat. Wil je dat nu voorkomen dan zijn er twee routes:

1. Je stelt huwelijkse voorwaarden op bij de notaris.  2. Je ouders regelen koude uitsluiting in hun eigen testament. 

Per 1 januari wordt dit anders. Uitgangspunt is nog steeds gemeenschap van goederen maar er wordt een uitzondering gemaakt voor erfenissen. Ook bezittingen en schulden die op eigen naam stonden voordat je ging trouwen vallen niet in de gemeenschap. Dat geldt dus ook voor een eigen onderneming.

Let op: op huwelijken van voor 2018 blijft de oude regeling van toepassing. Ouders die niet willen dat de erfenis wordt gedeeld met een partner, moeten nog steeds een testament regelen met daarin een uitsluitingsclausule. En als kinderen juist in afwijking van de nieuwe wettelijke regeling wel kiezen voor algehele gemeenschap van goederen, dan is de uitsluitingsclausule ook nog steeds nodig.

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan