Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Een hardnekkig misverstand over de verklaring van erfrecht

Istockphoto 1007078074 170667A

Een verklaring van erfrecht is een akte waarin de notaris verklaart of de overledene een testament heeft, wie de erfgenamen zijn en wie van de erfgenamen bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen. De erfgenamen kunnen zo hun recht op de nalatenschap bewijzen. Een verklaring van erfrecht of akte van erfrecht kan alléén door een notaris worden opgemaakt. Maar welke notaris moet deze verklaring opstellen? Veel mensen denken dat de notaris die destijds het testament heeft gemaakt, ook de verklaring van erfrecht af moet geven. Dit is een misverstand dat vaak tot onnodig hoge kosten leidt.

Verklaring van erfrecht online aanvragen

Iedere notaris in Nederland is bevoegd om de verklaring van erfrecht voor u op te stellen. U hoeft dus niet naar dezelfde notaris te gaan die het testament van de overledene heeft gemaakt. Veel mensen weten dit niet en vragen alleen bij deze notaris een prijsopgave. Toch loont het om te kijken of een andere notaris deze verklaring voordeliger kan opstellen. Aangezien de aanvrager van een verklaring van erfrecht en de - in een testament benoemde - erfgenamen niet naar de notaris hoeven om de verklaring te ondertekenen, is het gebruikelijk om een verklaring van erfrecht online aan te vragen. Bij NuNotariaat ziet u meteen de prijs nadat u het aantal erfgenamen hebt ingevoerd en hebt aangeven of de overledene een testament had. Ook de vaste bijkomende kosten zijn vooraf volledig inzichtelijk. Zo weet u altijd waar u aan toe bent.

Onderzoek notaris voor verklaring van erfrecht

Voordat de notaris een verklaring van erfrecht afgeeft, moeten er een aantal onderzoeken gedaan worden. Onder andere bij de burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister. Op die manier brengt de notaris alle erfgenamen en de wilsbeschikkingen van de overledene in kaart. Zijn er veel erfgenamen of zijn de erfgenamen moeilijk vindbaar? Dan kan het enkele weken of maanden duren voordat de notaris de verklaring van erfrecht kan afgeven.

Verklaring van erfrecht inschrijven bij het Kadaster

Erft u een huis, een boot of een stuk grond? Dan is het verstandig de verklaring van erfrecht door de notaris in te laten schrijven bij het Kadaster. In het Kadaster staat namelijk de overledene nog altijd als eigenaar van het goed vermeld. Na inschrijving van de verklaring van erfrecht, wordt dit gewijzigd en staat u als eigenaar geregistreerd in het Kadaster.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan