Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Een hardnekkig misverstand over de verklaring van erfrecht

Istockphoto 1007078074 170667A

Een verklaring van erfrecht is een akte waarin de notaris verklaart of de overledene een testament heeft gemaakt, wie de erfgenamen van de overledene zijn en wie van de erfgenamen bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen. De erfgenamen kunnen zo hun recht op de nalatenschap bewijzen. Een verklaring van erfrecht kan alléén door een notaris worden opgemaakt. Een verklaring van erfrecht wordt ook wel akte van erfrecht genoemd. Maar welke notaris moet de verklaring opstellen? Veel mensen denken dat de notaris die destijds het testament heeft opgesteld ook de verklaring van erfrecht af moet geven. Dat is een misverstand en leidt vaak tot onnodig hoge kosten.

Iedere notaris in Nederland is bevoegd de verklaring van erfrecht voor u op te stellen. U hoeft dus niet naar de notaris te gaan die het testament van de overledene heeft gemaakt. Veel mensen weten dit echter niet en vragen alleen bij deze notaris een prijsopgave. Het loont uiteraard om te kijken of een andere notaris de verklaring van erfrecht voordeliger kan opstellen. Aangezien de aanvrager van een verklaring van erfrecht en de in een testament benoemde erfgenamen niet naar de notaris hoeven om de verklaring te ondertekenen, is het tegenwoordig gebruikelijk om een verklaring van erfrecht online aan te vragen. U ziet meteen de vaste prijs nadat u het aantal erfgenamen heeft ingevoerd en heeft aangeven of de overledene een testament had. Ook de vaste bijkomende kosten zijn vooraf volledig inzichtelijk. Zo weet u waar u aan toe bent voordat u afrekent.

Voordat de notaris een verklaring van erfrecht afgeeft, moet hij een aantal onderzoeken doen. Onder andere bij de burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister. Op die manier brengt de notaris alle erfgenamen en de wilsbeschikkingen van de overledene in kaart. Zijn er veel erfgenamen of zijn de erfgenamen moeilijk te vinden? Dan kan het enkele weken of maanden duren voordat de notaris de verklaring van erfrecht kan afgeven.

Erft u een huis, een boot of een stuk grond? Dan is het verstandig de verklaring van erfrecht door de notaris in te laten schrijven bij het Kadaster. In het Kadaster staat namelijk de overledene nog altijd als eigenaar van het goed vermeld. Na inschrijving van de verklaring van erfrecht, wordt dit gewijzigd en staat u als eigenaar geregistreerd in het Kadaster.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan