Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is een vorm van burgerlijke staat gelijkgesteld met het huwelijk.

Registreren gebeurt bij de burgerlijke stand van de gemeente. De geregistreerde partner in de burgerlijke stand heeft dezelfde rechten als een echtgenoot, zowel voor het erfrecht als voor de erfbelasting. Als je wenst, kun je bij de notaris nog aanvullend de partnerschapsvoorwaarden regelen.

Wat zijn de gevolgen van geregistreerd partnerschap?

1. Er ontstaat een beperkte gemeenschap van goederen

Wat is een beperkte gemeenschap van goederen?

Wil je het anders regelen? Dan doe je dat in bij partnerschapsvoorwaarden.

2. Fiscaal partnerschap

Een gevolg van geregistreerd partnerschap is dat jij en je partner fiscaal partner van elkaar worden. Je kunt dan samen belastingaangifte doen en het vermogen in de aangifte vrij verdelen. Let op, woonde je voor het geregistreerde partnerschap alleen met je kind dan kreeg je wellicht een heffingskorting (de zogenaamde inkomensafhankelijke combinatiekorting, deze kan vervallen met het aangaan van het geregistreerd partnerschap. Ook toeslagen kunnen vervallen. Kijk hiervoor op de website van de belastingdienst. Deze gevolgen zijn er overigens ook als je een notarieel samenlevingscontract sluit.

3. Kinderen automatisch erkend en gezamenlijk ouderlijk gezag

Als er kinderen worden geboren tijdens het geregistreerd partnerschap, dan zijn de ouders allebei juridisch de ouder en de ouders hebben dan samen het ouderlijk gezag over het kind. Het is voor de vader niet nodig het kind officieel te erkennen. Deze regel geldt per 1 april 2014. 

4. Automatisch erfgenaam van elkaar

Een belangrijk gevolg van geregistreerd partnerschap is dat je automatisch erfgenaam bent (Je kunt het in een testament wel anders regelen. Let op een ouder testament blijft geldig, ook als dus daarin je partner niet van je erft). 

Verschil geregistreerd partnerschap en huwelijk

De belangrijkste verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn:

Verschil geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

De verschillen tussen een samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap zijn:

In het artikel: Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Wat zijn de verschillen? - gaan we uitgebreider in op de verschillen tussen geregistreerd partnerschap (of trouwen) en een samenlevingscontract. Beide vormen hebben voor- en nadelen. Een paar punten van aandacht:


>> Via NuNotariaat kun je geen geregistreerd partnerschap aangaan of partnerschapsvoorwaarden regelen. Bij de bij NuNotariaat aangesloten notarissen kan dat natuurlijk wel (mail ons als je wilt worden doorverwezen). Online kun je bij NuNotariaat je samenlevingscontract (met of zonder testamenten) regelen. Een samenlevingscontract kost 199 euro, een samenlevingscontract met testamenten kost 499 euro. Daar komen geen kosten meer bij. Je tekent de akte bij 1 van de meer dan 50 aangesloten notariskantoren. Vraag hier het gratis en vrijblijvend informatiepakket aan met toelichting en voorbeeld van de akte. Of ga naar https://www.nunotariaat.nl/samenlevingscontract-online.


Meer lezen


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan