Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Kosten levenstestament

De kosten voor het maken van een levenstestament lopen zeer uiteen. Voor een levenstestament via een offerte-traject bij de notaris betaal je al snel een bedrag tussen de € 400 en € 700. Bij NuNotariaat regel je deze online voor € 299. Dit is een officiële akte die je tekent bij de notaris en wordt geregistreerd bij het Centraal Levenstestamentenregister.

1. Wat kost een levenstestament?
Online (NuNotariaat) Via een vergelijkingswebsite* Offerte-traject bij de notaris**
1 Levenstestament € 299 € 462 € 400 - € 800
2 Levenstestamenten € 449 € 798 € 700 - € 1400

* Dit is het gemiddelde tarief gebaseerd op de online gepubliceerde tarieven van de 100 goedkoopste notarissen op de goedkoopstenotaris.nl d.d. 8 juni 2024

** Dit is een inschatting op basis van ervaringen en terugkoppelingen van klanten en notarissen aan NuNotariaat.

Het online regelen van een levenstestament via NuNotariaat is tot meer dan de helft goedkoper dan via een offerte-traject bij de notaris. Dit prijsverschil heeft niets te maken met de inhoud van de akte, maar met de hoeveelheid tijd en werk die de notaris aan het dossier besteedt. Het gemiddelde notaristarief ligt tussen de € 200 en € 300 per uur. Door zelf online je gegevens in te vullen, bespaar je de notaris tijd en dus kosten.

1.1 Hoe regel ik een levenstestament via NuNotariaat? 

1. Je vult zelf online je gegevens in en legt afspraken vast.

2. Je gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte. 

3. Vervolgens kun je bij een van de bijna 50 aangesloten notariskantoren, je levenstestament ondertekenen.

1.2 Goedgekeurde modellen met alle gangbare clausules 

De levenstestamenten van NuNotariaat bevatten alle gangbare clausules die door officiële instellingen, banken en notarissen worden geaccepteerd. De gebruikte modellen worden ook voor zogenaamde maatwerk levenstestamenten gehanteerd en zijn goedgekeurd door alle notarissen die bij NuNotariaat aangesloten zijn

2. Kosten van een op maat gemaakt levenstestament

De prijs van een levenstestament is afhankelijk van je wensen en of er maatwerk nodig is. De kosten vraag je op door bij de notaris een offerte aan te vragen. De kosten voor het opstellen van een levenstestament verschillen per notariskantoor en per regio. De Randstad, Noord-Brabant en Limburg zijn een stuk duurder dan de rest van Nederland.

In de prijstabel hierboven is het gemiddelde weergegeven van de - door notarissen gepubliceerde - tarieven. Daarbij geldt dat je via de desbetreffende vergelijkingswebsite een offerte moet aanvragen. Of de gepubliceerde prijs ook daadwerkelijk geldt voor jouw situatie, hangt af van wat je wilt regelen. Je mag ervan uitgaan dat het aanwijzen van één of meer gevolmachtigden bij deze prijs is inbegrepen. Dit is vaak niet het geval bij het aanwijzen van een medische volmacht en/of het vastleggen van medische wensen. Dit verschilt namelijk per notaris. Bij NuNotariaat is het aanwijzen van een medische volmacht en het vastleggen van medische wensen wél inbegrepen in de vaste lage prijs.

2.1 Maatwerk is ook gebaseerd op standaardmodellen

De term maatwerk is soms wat misleidend. In een groot deel van de zogenaamde maatwerk levenstestamenten wordt namelijk exact hetzelfde geregeld als in de levenstestamenten die je zelf online kunt regelen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft modellen ontwikkeld waar veel notarissen gebruik van maken. Daarnaast is een groot deel van de akte standaard omdat banken het levenstestament anders niet accepteren. Maatwerk verwijst daarom veel vaker naar de mogelijkheid om de notaris – tegen een hoog uurtarief – om advies te vragen. Bekijk hier een voorbeeld van het levenstestament.

2.2 Wanneer is maatwerk nodig?

Er is sprake van maatwerk wanneer er per handeling een andere gevolmachtigde aangewezen moet worden. Bijvoorbeeld als het de wens is dat kind A over woonzaken beslist en kind B over bankzaken. Of als het gewenst is dat de volmacht beperkt is tot een bepaald bedrag en er bij een hoger bedrag goedkeuring nodig is. Soms is het gewenst dat er een externe toezichthouder wordt aangesteld. Kortom: er zijn veel varianten die voor de klant op maat moeten worden vastgelegd. Bekijk hier de checklist voor een levenstestament.

2.3 Let bij maatwerk op de bijkomende kosten

Let bij een offerte van de notaris goed op of er nog additionele kosten in rekening gebracht worden. Als een notaris geen vaste prijs afgeeft maar factureert op tijdbasis, spreek dan altijd een maximumprijs af om te voorkomen dat de kosten te hoog uitvallen. Voor het online regelen van een levenstestament is vereist dat de volmachtgever wilsbekwaam is. Als dit niet het geval is, is er maatwerk nodig met een aanvullende artsenverklaring van wilsbekwaamheid. Hier zijn altijd extra kosten aan verbonden. De notaris kan precies vertellen hoeveel dat is.


Klantbeoordelingen en reviews NuNotariaat

NuNotariaat heeft meer dan 9.750 beoordelingen (juni 2024) gegeven door klanten die daadwerkelijk de akte via NuNotariaat hebben gepasseerd. De gemiddelde klantscore is een 8,9 (lees hier de reviews). Ook de consumentenbond verwijst naar NuNotariaat voor het regelen van een levenstestament (zie geldgidsen 2017 en 2023, op te vragen bij de consumentenbond). Bij het afsluiten van een levenstestament geldt geen leeftijdsgrens. Wel moet de testateur altijd wilsbekwaam zijn en begrijpen wat deze regelt.

Lees hier verder over wat een levenstestament is en waar u het voor nodig heeft: Levenstestament.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan