Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Kosten levenstestament

De kosten van een levenstestament lopen zeer uiteen; tussen de 275 en 700 euro. Wees daarom kritisch en doe vergelijkend onderzoek. Zie onderstaand tabel voor een overzicht van de verschillende prijzen.

1. Wat kost een levenstestament?
Online (NuNotariaat) Via een vergelijkingswebsite* Offerte-traject bij de notaris**
1 Levenstestament € 275 € 452 € 400 - € 700
2 Levenstestamenten € 399 € 676 € 650 - € 1200

* het gemiddelde tarief gebaseerd op de online gepubliceerde tarieven van de 100 goedkoopste notarissen op de goedkoopste notaris d.d. 12 januari 2022.

** inschatting op basis van ervaring en terugkoppeling klanten en notarissen aan NuNotariaat. 

2. Kosten van een op maat gemaakt levenstestament

i. De kosten van een maatwerk-levenstestament

Wat je levenstestament kost hangt af van je wensen en of je maatwerk nodig hebt. De kosten van een maatwerk levenstestament vraag je op door bij de notaris een offerte aan te vragen. De kosten voor maatwerk verschillen nogal per notariskantoor en ook zeer sterk per regio. De Randstad, Noord-Brabant en Limburg zijn een stuk duurder dan de rest van Nederland.

In de tabel hierboven is het gemiddelde weergegeven van de door de notarissen gepubliceerde tarieven. Daarbij geldt overigens dat je alsnog via de desbetreffende vergelijkingswebsite een offerte moet aanvragen (dat is het verdienmodel van de website zelf - die geneert immers leads voor notarissen). Of de gepubliceerde prijs ook daadwerkelijk geldt, hangt sterk af van wat je wilt regelen. Je mag er vanuit gaan dat altijd is inbegrepen dat je 1 of meer gevolmachtigden aanwijst in het levenstestament. Waar je niet vanuit mag gaan is dat je ook een medisch gevolmachtigde aanwijst en/of medische wensen vastlegt. Dit zal per notaris en per offerte verschillen. Bij NuNotariaat is de medische volmacht en medische wensen inbegrepen in de prijs. 

ii. Maatwerk is ook gebaseerd op standaard-modellen

Overigens is de term maatwerk soms wat misleidend. In een groot deel van de zogenaamde maatwerk levenstestamenten wordt exact hetzelfde geregeld als in de levenstestamenten die je online kunt regelen (zie hieronder). Sterker nog, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft modellen ontwikkeld waarvan zeer veel notarissen gebruikmaken. Daarnaast ligt het grootste deel van de inhoud vast omdat anders de banken het levenstestament niet accepteren. Maatwerk verwijst meer naar de mogelijkheid om de notaris tegen uurtarief advies te vragen over te maken keuzes. Bekijk hier een voorbeeld van het levenstestament.

iii. Wanneer is maatwerk nodig?

Maatwerk is nodig als het gewenst is per handeling een andere gevolmachtigde aan te wijzen. Bijvoorbeeld als de wens is dat kind A gaat over de woning en kind B over de bankzaken. Of als gewenst is dat de volmacht beperkt is tot een bepaald bedrag en bij een hoger bedrag goedkeuring nodig is. Soms is gewenst dat er een externe toezichthouder wordt aangesteld. Daar zijn zeer veel varianten in te bedenken die voor de klant op maat moeten worden opgeschreven. Bekijk hier de checklist voor een levenstestament.

iv. Let bij maatwerk op de bijkomende kosten

Let bij een offerte van een notaris goed op of er nog additionele kosten in rekening gebracht worden. Als een notaris geen vaste prijs afgeeft maar factureert op tijdbasis, spreek dan altijd een maximumprijs af om te voorkomen dat de kosten heel hoog uitvallen. Als de volmachtgever niet wilsbekwaam is, dan is een aanvullende artsverklaring van wilsbekwaamheid nodig. Hier zijn altijd extra kosten aan verbonden. De notaris kan u vertellen hoeveel dat is. Voor het online regelen van het levenstestament is vereist dat de volmachtgever wilsbekwaam is. Zo nee, dan is maatwerk nodig. 

3. Kosten van een online levenstestament

i. De kosten van online regelen van het levenstestament

Online regelen van je levenstestament is tot meer dan de helft goedkoper dan via een offerte-traject bij de notaris. Dit geldt voor het levenstestament zelfs nog sterker dan voor het gewone testament (na overlijden). 

Bij NuNotariaat regel je twee levenstestamenten voor €399 (geen bijkomende kosten). Daarmee is NuNotariaat de voordeligste aanbieder van Nederland. Met meer dan 50 aangesloten notariskantoren, heeft NuNotariaat ook het grootste notarissen-netwerk.

ii. Klant beoordelingen en reviews

NuNotariaat heeft meer dan 6.553 beoordelingen (mei 2022) gegeven door klanten die daadwerkelijk de akte via NuNotariaat hebben gepasseerd. De gemiddelde klantscore is 8,9 uit 10 (lees hier de reviews). Ook de consumentenbond verwijst naar NuNotariaat (toen nog NuLevenstestament ipv NuNotariaat) voor het regelen van het levenstestament. Overigens kloppen de voorwaarden die de consumentenbond formuleert niet meer, zo is een leeftijdsgrens van maximaal 75 jaar, arbitrair en niet meer aan de orde. 

Goedgekeurde modellen, alle gangbare clausules inbegrepen

De levenstestamenten via NuNotariaat bevatten alle gangbare clausules die noodzakelijk zijn voor officiële instellingen, banken en notarissen om te kunnen werken met de akte. Alle bij NuNotariaat aangesloten notarissen hebben de gebruikte modellen goedgekeurd. NuNotariaat maakt gebruik van de modellen die ook voor zogenaamde maatwerk-levenstestamenten worden gebruikt. 

iii. Online regelen bespaart de notaris tijd

Het levenstestament via NuNotariaat is een volledige en rechtsgeldige officiële akte. De akte wordt ook geregistreerd bij het centraal levenstestamenten register. Het prijsverschil met een levenstestament direct via de notaris zit hem niet in de inhoud van de akte, maar de hoeveelheid tijd die de notaris aan het dossier besteedt. Je moet je voorstellen dat het gemiddelde notaristarief zo'n 200-300 euro per uur is. Doordat je veel zelf doet, bespaar je de notaris tijd en (dus) kosten. 

iv. Geen bijkomende kosten

Als je je levenstestament online regelt via NuNotariaat zijn al deze kosten inbegrepen in de vaste lage prijzen en weet je dus zeker dat je nooit meer betaalt dan de weergegeven prijzen.Lees hier de algemene informatie over het levenstestament: Levenstestament.Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan