Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Testament bij leven

Een testament bij leven wordt ook wel een levenstestament genoemd. Een levenstestament werkt tijdens leven. Dit in tegenstelling tot het "gewone testament" dat werkt na overlijden en waarin je regelt wie er van je erft.

Wat regel je in een testament bij leven?

In een testament bij leven, ook wel een zogenaamd levenstestament, regel je wie je belangen behartigt als je dat zelf niet meer kunt. Dat kan bijvoorbeeld zijn door een ongeluk of doordat sprake is van wilsonbekwaamheid (dementie bijvoorbeeld). 

Voor veel handelingen is jouw eigen handtekening vereist. Denk aan het doen van bankhandelingen, het regelen van verzekeringen, aanvragen van zorgbudget etc.

Soms is het dus zo dat je die handtekening niet meer zelf kunt of mag zetten. In een testament bij leven of levenstestament regel je wie dan voor jou mag tekenen en zaken mag regelen. Dat doe je door een zogenaamde volmacht te regelen. Een zakelijke volmacht regel je in een levenstestament. Daarnaast regel je nog veel meer belangrijke zaken in een levenstestament, bijvoorbeeld medische wensen. 

Lees hier meer over het levenstestament.

Waarom heb je een testament bij leven nodig?

De wet regelt niet wie je belangen behartigt als je dat zelf niet meer kunt. Daar gaat de rechter over. Je partner (al dan niet gehuwd in gemeenschap van goederen) mag niet voor je tekenen zonder volmacht. Eigen kinderen ook niet. De gang naar de rechter is langdurig en moeizaam. Een levenstestament biedt dan uitkomst. Daarbij bepaal je dan ook zelf wie jou mag vertegenwoordigen, niet de rechter. Het ontlast je naasten enorm als je je levenstestament goed heb geregeld.

Lees hier meer over het levenstestament.

Wat kost een testament bij leven / levenstestament?

Bij NuNotariaat regelen partners twee levenstestamenten voor slechts 429 euro. Een enkel levenstestament kost 299 euro. Daar komen geen kosten bij (inclusief tekenen bij 1 van de ruim 54 aangesloten notariskantoren). Dat is veel voordeliger dan direct bij de notaris. Wilt u meer weten? Vraag dan ons gratis en vrijblijvend informatiepakket op met alle informatie over wat je regelt, een voorbeeld van de akte en hoe het werkt via NuNotariaat: contact.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan