Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Verklaring van erfrecht

Wat is een verklaring van erfrecht? Een verklaring van erfrecht is een notariële akte die na overlijden wordt afgegeven.

Een verklaring van erfrecht wordt altijd opgemaakt door een notaris. De notaris verklaart in de verklaring van erfrecht wie is overleden, of de overledene een testament heeft gemaakt en wat er in dit testament is bepaald. In een verklaring van erfrecht wordt dus ook bepaald wie de erfgenamen van de overledene zijn. 

Met een verklaring van erfrecht kunnen erfgenamen dit ook bij officiële instellingen aantonen. Een verklaring van erfrecht is noodzakelijk om toegang te krijgen tot bankrekeningen van de overledene, papieren te wijzigen die op naam staan van een overledene of andere handelingen te verrichten waarvoor normaliter de handtekening van de overledene is vereist.

Een verklaring van erfrecht kan eenvoudig online worden aangevraagd. Het is niet noodzakelijk en ook niet voordeliger om de verklaring van erfrecht op te laten maken bij de notaris die ook het testament heeft opgemaakt. Daarbij hoeft een erfrechtverklaring ook niet te worden opgemaakt door een notaris in de buurt omdat men voor de verklaring van erfrecht zelf niet bij de notaris langs hoeft. Wel moeten alle erfgenamen hun handtekening laten legaliseren. Dit kan echter voor een paar tientjes bij de gemeentebalie of een notaris in de buurt. Online kan een verklaring van erfrecht al voor 150 euro worden geregeld.

Meer informatie

Lees hier meer over het online regelen van een verklaring van erfrecht: Regel uw verklaring van erfrecht eenvoudig online.

Hier over de kosten: Verklaring van erfrecht kosten.Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan