Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht of een akte van erfrecht is een notariële akte die erfgenamen nodig hebben om over een erfenis te kunnen beschikken. In dit artikel leggen we je uit wat deze verklaring inhoudt, wanneer je deze nodig hebt en wat een verklaring van erfrecht kost.

Wat is een verklaring van erfrecht? 

Een verklaring van erfrecht is een notariële akte die na overlijden wordt afgegeven. Deze verklaring wordt altijd opgemaakt door een notaris. De notaris verklaart in deze akte wie er is overleden, of de overledene een testament heeft opgesteld en wat er in dit testament is bepaald. In een verklaring van erfrecht wordt dus ook bepaald wie de erfgenamen van de overledene zijn. Deze erfgenamen kunnen dit vervolgens bij officiële instellingen aantonen.

Verklaring van erfrecht nodig? 

Een verklaring van erfrecht is noodzakelijk om toegang te krijgen tot de bankrekeningen van de overledene. Ook is deze verklaring nodig om papieren te wijzigen die op naam staan van de overledene en om andere handelingen te verrichten waarvoor normaliter de handtekening van de overledene vereist is. In dit artikel lees je meer over wanneer een verklaring van erfrecht nodig is. Een verklaring van erfrecht kan eenvoudig online worden aangevraagd bij NuNotariaat. Het is niet noodzakelijk en ook niet voordeliger om de akte op te laten maken bij de notaris die ook het testament heeft opgesteld. Een erfrechtverklaring hoeft ook niet worden opgemaakt door een notaris in de buurt, omdat je voor deze verklaring niet zelf bij de notaris langs hoeft. Wél moeten alle erfgenamen hun handtekening laten legaliseren. Dit kan echter voor een paar tientjes bij de gemeentebalie of bij een notaris in de buurt.

Wat kost een verklaring van erfrecht? 

Bij NuNotariaat regel je online een verklaring van erfrecht al voor € 199,-. Daarmee is NuNotariaat de voordeligste online aanbieder van Nederland. Meer informatie over de kosten van een verklaring van erfrecht vind je hier.

Hoe regel ik een verklaring van erfrecht bij NuNotariaat? 

  1. Je vult zelf online de gegevens van de aanvrager en van de overledene in.
  2. De gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte.
  3. Je ontvangt de verklaring van erfrecht gemiddeld na 4 tot 6 weken.

Meer informatie 

Lees hier meer over het online regelen van een verklaring van erfrecht: Regel uw verklaring van erfrecht eenvoudig online.


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan