Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Artikel

4 redenen waarom je een samenlevingscontract nodig hebt

Er zijn een aantal belangrijke redenen om een samenlevingscontract op te stellen. Hieronder noemen wij de vier belangrijkste redenen:

In het huis kunnen blijven wonen na overlijden  

Als je geen testament hebt geregeld waarin je van elkaar erft, dan is de kans groot dat je niet in het huis kunt blijven wonen als een van beide komt te overlijden. Met een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract regel je dat je wel in het huis kunt blijven wonen als je niet van elkaar erft. Natuurlijk is het wel beter om ook het testament te regelen, maar als je dat nog niet wilt, dan biedt het samenlevingscontract in elk geval de noodzakelijke bescherming.

Partnerpensioen 

Als jouw pensioenregeling voorziet in een partnerpensioen, dan heeft je partner meestal pas recht op dat partnerpensioen als jullie een samenlevingscontract hebben dat daarin voorziet. Dit recht vervalt als je uit elkaar gaat anders dan door overlijden.

Belasting besparen

Met een samenlevingscontract stel je zeker dat jullie ook door de fiscus als "partners" worden aangemerkt. Als partners kun je gebruik kan maken van de fiscale partnervrijstelling van ruim 670.000 euro (tarief 2021). 

Afspraken over verdeling kosten en kosten gezamenlijke huishouding

Stel de ene partner koopt het koophuis en de andere partner financiert de keuken. Dan wil je wel regelen dat degene die de keuken heeft betaald, dit geld bij verkoop van het huis terugkrijgt. Dit gaat natuurlijk in het bijzonder ook spelen als je uit elkaar gaat (anders dan door overlijden).


Je regelt nog veel meer in je samenlevingscontract, het contract is wel 4 pagina's lang terwijl we online maar 5 vragen stellen. Over lang niet alles stellen we een online vraag omdat veel zaken volstrekt standaard zijn om te regelen. Lees het voorbeeld samenlevingscontract in de kennisbank door. 

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan