Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Over dit product

Over het samenlevingscontract

Ben je van plan om te gaan samenwonen of doe je dat al? Dan is het heel belangrijk om een samenlevingscontract te regelen. Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst waarin je afspraken maakt die met het samenwonen te maken hebben. 

Wat zijn de voordelen?       

  1. Recht op partnerpensioen (als je pensioeninstelling daarin voorziet).
  2. Recht om in de gemeenschappelijke woning te blijven wonen als de ander overlijdt.
  3. Je wordt partners voor de inkomensbelasting (als je dat nog niet bent).     
  4. Recht op een vrijstelling voor de erfbelasting van 671.910 euro (anders 2.244 euro).
  5. Duidelijkheid over wie wat betaalt en hoe het gaat als je uit elkaar gaat.

Wat zijn de nadelen?

Als je recht hebt op zorgtoeslagen of andere overheidsvoorzieningen dan kan het dat deze (doordat je partners voor de inkomensbelasting wordt) wegvallen. 

Naar de notaris?

Bij NuNotariaat teken je je samenlevingscontract bij de notaris. Dit is inbegrepen in de prijs. Je samenlevingscontract wordt ook geregistreerd bij het Centraal Testamenten Register. Voor partnerpensioen en fiscale doeleinden is praktisch altijd vereist dat het samenlevingscontract notarieel is vastgelegd.

Meer weten?

Een voorbeeld van ons samenlevingscontract vind je hier in de kennisbank. Als je ons via het contactformulier een mailtje stuurt dan sturen we je de toelichting op het samenlevingscontract (en/of testamenten) toe.

Testamenten

Ook je testament regelen?

Als je niet met elkaar bent getrouwd of geregistreerd partners bent, dan erf je niet van elkaar zonder testament. Dat geldt ook als je samen kinderen hebt. Om elkaar als partners goed verzorgd achter te laten, is het dan ook goed om het testament te regelen waarin je elkaar aanwijst als erfgenaam. Zonder testament erft alleen je familie van je. 

Als je kinderen hebt, dan is het verplicht om naast je samenlevingscontract ook je testament te regelen. De reden is, dat kinderen van je erven en daarmee het verblijvingsbeding in het samenlevingscontract (waarmee je regelt dat je in de gemeenschappelijke woning kunt blijven wonen na overlijden van je partner) niet altijd meer goed werkt. Je hebt dan een testament nodig waarin je elkaar aanwijst als erfgenaam. 

Als je je testament regelt, regel je overigens niet alleen dat je van elkaar erft, maar ook (naar keuze, altijd inbegrepen in de prijs) uitstel erfbelasting, AWBZ clausule, voogdij, bewind, uitsluiting koude kant, aanwijzing executeur en nog veel meer. Als je geen kinderen hebt, kun je ook erfgenamen aanwijzen voor de situatie dat je partner er bij je overlijden niet meer is. 

Voorbeelden van onze testamenten vind je hier in de kennisbank. Als je ons via het contactformulier een mailt stuurt dan sturen we je de toelichting op de testamenten en/of samenlevingscontract toe. Nog andere vragen? Bel of mail ons.  

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan