Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is een vorm van burgerlijke staat dat gelijkgesteld is met het huwelijk.

Registreren gebeurt altijd bij de burgerlijke stand van de gemeente. Een geregistreerd partner in de burgerlijke stand heeft dezelfde rechten als een echtgenoot. Zowel voor het erfrecht als voor de erfbelasting. Indien gewenst, kun je bij de notaris nog aanvullende partnerschapsvoorwaarden regelen.

Wat zijn de gevolgen van geregistreerd partnerschap?

1. Er ontstaat een beperkte gemeenschap van goederen

Wat is een beperkte gemeenschap van goederen?

Wil je zaken anders regelen? Dit doe je via de partnerschapsvoorwaarden.

2. Fiscaal partnerschap 

Een gevolg van geregistreerd partnerschap is dat je partner en jij fiscaal partners van elkaar worden. Je kunt dan samen belastingaangifte doen en het vermogen in de aangifte vrij verdelen. Let op: woonde je voor het geregistreerd partnerschap alleen met je kind? Dan kreeg je wellicht een heffingskorting. Deze zogenaamde inkomensafhankelijke combinatiekorting kan komen te vervallen met het aangaan van geregistreerd partnerschap. Ook toeslagen kunnen komen te vervallen. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst. Deze gevolgen zijn er ook als je een notarieel samenlevingscontract sluit. 

3. Kinderen automatisch erkend en gezamenlijk ouderlijk gezag

Als er kinderen worden geboren tijdens het geregistreerd partnerschap, dan zijn de ouders allebei juridisch de ouder en hebben zij samen het ouderlijk gezag over het kind. Het is voor de vader geen vereiste om het kind officieel te erkennen. Deze regel geldt per 1 april 2014.

4. Automatisch erfgenamen van elkaar

Een belangrijk gevolg van geregistreerd partnerschap is dat je automatisch erfgenaam bent. Je kunt dit in een testament wel anders regelen. Let op: een ouder testament blijft geldig, ook als in dit testament je partner niet van je erft.

Verschil geregistreerd partnerschap en huwelijk

De belangrijkste verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn:

Verschil geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

De verschillen tussen een samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap zijn: 

In het artikel: Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Wat zijn de verschillen? - gaan we uitgebreider in op de verschillen tussen geregistreerd partnerschap of trouwen, en een samenlevingscontract. Beide vormen hebben voor- en nadelen. Een paar punten van aandacht:


Bij NuNotariaat regel je online een samenlevingscontract met of zonder testament. Een samenlevingscontract kost € 299 en een samenlevingscontract met twee testamenten kost € 499.  

1. Vul online je gegevens in en leg afspraken vast.

2. Je gegevens worden door ons verwerkt in een officiële notariële akte.

3. Vervolgens kun je bij een van de 54 aangesloten notariskantoren je samenlevingscontract ondertekenen.

Vraag hier het gratis en vrijblijvende informatiepakket aan met een toelichting en voorbeeld van de akte.


Via NuNotariaat kun je geen geregistreerd partnerschap aangaan of partnerschapsvoorwaarden opstellen. Dit is wel mogelijk bij de notarissen die aangesloten zijn bij NuNotariaat. Wij kunnen je doorverwijzen, neem hiervoor contact met ons op.  


Meer lezen 


Back Naar kennisbank

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan