Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Geregistreerd partnerschap

Een vorm van burgerlijke staat gelijkgesteld met het huwelijk.

Registreren gebeurt bij de burgerlijke stand van de gemeente. De geregistreerde partner in de burgerlijke stand heeft dezelfde rechten als een echtgenoot, zowel voor het erfrecht als voor de erfbelasting. Bij de notaris regel je aanvullend nog partnerschapsvoorwaarden als je dat wenst.

Wat zijn de gevolgen van geregistreerd partnerschap?

1. Er ontstaat een beperkte gemeenschap van goederen (per 1 januari 2018).

Wat is een beperkte gemeenschap van goederen?

Wil je het anders regelen? Dan doe je dat in Partnerschapsvoorwaarden.

2. Fiscaal partnerschap

Een gevolg van geregistreerd partnerschap is dat jij en je partner fiscaal partner van elkaar worden. Je kunt dan samen belasting-aangifte doen en het vermogen in de aangifte vrij verdelen. Let op, woonde je voor het geregistreerde partnerschap alleen met je kind dan kreeg je wellicht een heffingskorting (de zogenaamde inkomensafhankelijke combinatiekorting, deze kan vervallen met het aangaan van het geregistreerd partnerschap.Ook toeslagen kunnen vervallen. Kijk hiervoor op de website van de belastingdienst. Deze gevolgen zijn er overigens ook als je een notarieel samenlevingscontract sluit.

3. Kinderen automatisch erkend en gezamenlijk ouderlijk gezag

Als er kinderen worden geboren tijdens het geregistreerd partnerschap, dan zijn de ouders allebei juridisch de ouder en de ouders hebben dan samen het ouderlijk gezag over het kind. Het is voor de vader niet nodig het kind officieel te erkennen. Deze regel geldt per 1 april 2014. 

4. Automatisch erfgenaam van elkaar

Een belangrijk gevolg van geregistreerd partnerschap is dat je automatisch erfgenaam bent (Je kunt het in een testament wel anders regelen. Let op een ouder testament blijft geldig, ook als dus daarin je partner niet van je erft). 

Wat zijn de (belangrijkste) verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap?

Wat zijn de (belangrijkste) verschillen tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap?

In het artikel: Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Wat zijn de verschillen? - gaan we uitgebreider in op de verschillen tussen geregistreerd partnerschap (of trouwen) en een samenlevingscontract. Beide vormen hebben voor- en nadelen. Een paar punten van aandacht:

* Als je in aanvulling op geregistreerd partnerschap partnerschapsvoorwaarden moet opstellen (bijvoorbeeld om zakelijk en privé te scheiden), dan is geregistreerd partnerschap al snel veel duurder om te regelen dan een samenlevingscontract (al dan niet met testamenten). 

* Een samenlevingscontract is ook vrijblijvender, je kunt gemakkelijker uit elkaar gaan en je kunt niet automatisch verplicht worden partneralimentatie te betalen (bijvoorbeeld als je partner niet meer werkt en jij wel). 

* Ook de procedure van het aangaan van een samenlevingscontract is laagdrempeliger en eenvoudiger. Geregistreerd partnerschap is veel formeler.

* Bij geregistreerd partnerschap erf je automatisch van elkaar en worden kinderen automatisch erkend. Met een samenlevingscontract is daarvoor een extra handeling nodig.


Via NuNotariaat kun je geen geregistreerd partnerschap aangaan of partnerschapsvoorwaarden regelen. Bij de bij NuNotariaat aangesloten notarissen kan dat natuurlijk wel (mail ons als je wilt worden doorverwezen). Online kun je bij NuNotariaat je samenlevingscontract (met of zonder testamenten) regelen. Een samenlevingscontract kost 225 euro, een samenlevingscontract met testamenten kost 450 euro. Daar komen geen kosten meer bij. Je tekent de akte bij 1 van de ruim 50 aangesloten notariskantoren. Vraag hier het gratis en vrijblijvend informatiepakket aan met toelichting en voorbeeld van de akte. Of ga naar https://www.nunotariaat.nl/samenlevingscontract-online.Back Naar woordenboek

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan