Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Artikel

Afgelost op je huis? Regel je testament!

Stel je hebt een partner en je hebt kinderen. Als je overlijdt dan erven normaliter je kinderen en je partner. Je kinderen kunnen de erfenis pas opeisen als beide ouders zijn overleden (zgn langstlevende regeling). Hoewel de kinderen de erfenis pas kunnen opeisen als beide ouders zijn overleden, moet de langstlevende ouder wel direct na het overlijden van de eerste ouder erfbelasting over de erfenis van de kinderen betalen. 

Kinderen genieten een vrijstelling voor de erfbelasting van ruim 21.000 euro. Over het bedrag dat kinderen meer erven moet erfbelasting worden betaald door de langstlevende ouder (niet de kinderen), tot 130.000 euro 10% en daarna 20% (2022). 

Het punt is dat best veel mensen vermogen hebben opgebouwd, bijvoorbeeld in hun huis (deels afgelost etc). Dit vermogen wordt in de erfenis meegenomen en daarover moet dus belasting worden betaald. Maar dat je vermogen hebt opgebouwd in je huis wil nog niet zeggen dat je dat geld ook op de bankrekening hebt staan. Waar moet het geld dan vandaan komen om de fiscus te betalen? Je huis verkopen is vaak niet wenselijk. 

Bij een erfenis van bijvoorbeeld 150.000 euro moet - als er twee kinderen zijn - 6.000 euro erfbelasting worden over de erfenis van de kinderen.  >>150.000 : 3 (partner en twee kinderen erven gelijke delen) = 50.000 per kind minus vrijstelling = 30.000 per kind * 10% = 3.000 euro (twee kinderen = 6.000 euro). 

Als dat geld niet zo op te hoesten is dan biedt een opvullegaat in het testament uitkomst. Als ouder geniet je namelijk een partnervrijstelling voor de erfbelasting van ruim 670.000 euro. Met een opvullegaat kan een deel van de erfenis van de kinderen (bijvoorbeeld alles wat de kinderen meer erven dan de vrijstelling) worden verschoven naar de langstlevende ouder. Er hoeft dan geen erfbelasting worden betaald na het overlijden van de eerste ouder over de erfenis van de kinderen. En over de eigen erfenis hoeft de ouder ook geen erfbelasting te betalen want deze erft nog steeds minder dan de vrijstelling (in het voorbeeld 50.000 euro + 60.000 euro = 110.000 euro). Overlijdt dan ook de laatste ouder, dan genieten de kinderen opnieuw een vrijstelling van 20.000 euro en betalen ze erfbelasting over wat ze meer erven dan de vrijstelling. Om dat te kunnen bekostigen moet wellicht ook het huis worden verkocht, maar dat is vaak minder problematisch dan dat de langstlevende ouder direct na het overlijden van de partner met de fiscus moet afrekenen en voor vervelende keuzes komt te staan.

Lees hier meer:

Besparen met je testament

Erfbelasting tarieven en vrijstellingen 2022


Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan