Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Kennisbank

Langstlevende testament

In een langstlevende testament wordt geregeld dat partner en kinderen erven. De kinderen kunnen de erfenis echter in beginsel pas opeisen als beide ouders zijn overleden.

Heb je geen testament maar is wel sprake van geregistreerd partnerschap of huwelijk, dan erft je partner altijd van jou op grond van de wettelijke regeling. Kort gezegd houdt dat in dat de partner de beschikking houdt over alle spullen en de kinderen (als die er zijn) een niet-opeisbare vordering krijgen op de langstlevende partner voor dat deel dat zij van jou erven. Deze vordering is behoudens enkele uitzonderingen pas opeisbaar als beide ouders zijn overleden. Dit is de zogenaamde langstlevende regeling die standaard voor gehuwden en geregistreerd partners geldt. 

Ongehuwd?

In het geval van samenwonenden (niet gehuwd of geregistreerd partner) geldt de wettelijke regeling niet automatisch, terwijl dat vaak wel wenselijk is. Samenwoners hebben altijd een testament nodig om van elkaar te erven. 

Er is geen standaard langstlevende testament, er zijn zeer veel variaties mogelijk, die alle voor een deel aansluiten bij de wettelijke regeling en afwijken op andere punten. Ook voor gehuwden of geregistreerd partners die wel beschermd worden door de wettelijke regeling, zijn er dan ook vaak belangrijke argumenten om toch een testament te nemen. Bijvoorbeeld om uitstel erfbelasting te regelen via een opvullegaat, te besparen op zorgkosten met de AWBZ-clausule of om de voogdij en/of bewind te regelen. Ook als je uitsluiting van de koude kant wilt regelen, heb je een testament nodig. >> Twee testamenten (met opvullegaat en AWBZ-clausule) kosten via NuNotariaat slechts 350 euro (1 testament 225 euro), geen bijkomende kosten, inclusief tekenen bij 1 van de 52 aangesloten notariskantoren. Ga naar online testament.Meer lezen over de onderwerpen op deze pagina

Back Naar woordenboek

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan