Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Artikel

Besparen met je testament: tweetrapsmaking of opvullegaat?

De meeste mensen willen met hun testament op zorgkosten én erfbelasting besparen. Als echter wordt gekozen voor het tweetrapstestament dan kan dat heel nadelig uitpakken voor de eigen bijdrage aan zorgkosten, waarop dan niet meer met het testament kan worden bespaard. Daarom wordt vaak voor het opvullegaat gekozen in plaats van de tweetrapsmaking. Hieronder leggen we uit waarom. 

Erfbelasting besparen met een testament. Zo werkt dat.

Per 2003 geldt op grond van de wet de langstlevende regeling. Dit houdt in dat als één van beide ouders overlijdt, de andere ouder en de kinderen erven. De kinderen mogen de erfenis echter pas opeisen als beide ouders zijn overleden. De langstlevende ouder moet direct na het overlijden van de eerste ouder erfbelasting over de erfenis van de kinderen betalen als de erfenis van de kinderen groter is dan de vrijstelling (21.000 euro). Opgebouwd vermogen in de woning telt mee als erfenis. Als een kind van de eerste ouder bijvoorbeeld 60.000 euro zou erven, dan moet ongeveer 10% * 40.000 (60.000 - 21.000 vrijstelling)= 3900 euro erfbelasting worden betaald door de ouder die nog leeft. Omdat dit geld niet altijd op de bankrekening staat, is het vaak wenselijk het betalen van erfbelasting uit te stellen totdat beide ouders zijn overleden. Dit kan in het testament worden gerealiseerd met een tweetrapsmaking of het opvullegaat. 

Meer lezen over het opvullegaat? 
www.nunotariaat.nl/kennisbank/opvullegaat

Nadelen van de tweetrapsmaking

De tweetrapsmaking heeft echter een aantal nadelen die niet gelden voor het opvullegaat.

  1. Uiteindelijk moet vaak meer erfbelasting wordt betaald (de kindvrijstelling geldt slechts 1 keer in plaats van 2 keer);
  2. De langstlevende moet een administratie voeren over het afgescheiden vermogen (ingewikkeld en gebeurt vaak niet en dan werkt het dus niet meer);
  3. De afwikkelingskosten van het testament na overlijden zijn veel hoger;
  4. Bij hertrouwen van de langstlevende ouder bestaat het risico dat de kinderen helemaal niets meer erven;
  5. Er kan geen AWBZ-clausule worden opgenomen in het testament, waardoor geen besparing van de eigen bijdrage aan zorgkosten kan worden gerealiseerd.

Meer lezen over besparen op zorgkosten met de AWBZ-clausule? 
www.nunotariaat.nl/kennisbank/awbz-clausule

Testament regelen (met opvullegaat en AWBZ-clausule)?

Via NuNotariaat kunt u voor 399 euro twee testamenten met opvullegaat en AWBZ-clausule regelen. Klik hier om dit eenvoudig online te regelen. Klik hier om het gratis informatiepakket aan te vragen (met voorbeeld akte en toelichting). 

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan