Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Samenlevingscontract: eigen spullen, eigen huis en geld - wordt dat van allebei?

Samenlevingscontract Eigen Spullen

Veel mensen denken dat als je een samenlevingscontract aangaat, alles van beide partners wordt. De spullen, het huis, eigen spaargeld. Dit is niet zo.

Alleen de spullen die voor gezamenlijke rekening zijn gekocht en die je gezamenlijk gebruikt, zijn van allebei. Denk hier bijvoorbeeld aan een bank of een wasmachine die je samen koopt.

Eigen spaargeld, je eigen aandeel in het huis, spullen die je voor jezelf koopt, worden dus niet ineens van beide partners, maar blijven van jezelf. Daar verandert een samenlevingscontract niets aan. Dus als je bijvoorbeeld 100% eigenaar van het koophuis bent, dan blijft dat zo. Wel is geregeld dat als de andere partner (niet-eigenaar) investeert in de woning, deze een vordering krijgt op de eigenaar van de woning. Dit geldt ook als partners niet naar rato van de eigendomsverhoudingen investeren in de woning.

Zijn jullie wel allebei 50% eigenaar van de woning, maar heeft een partner meer eigen geld ingebracht, dan houdt die partner een vordering op de andere partner terzake van het eigen (extra) ingebrachte geld in de woning.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van een samenlevingscontract.

Dit regel je met NuNotariaat

Altijd een notaris in de buurt

Wij werken met vaste notarissen door heel Nederland. Ze zijn met zorg geselecteerd en allemaal aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • Kies zelf de notaris
  • Tegen een vaste lage prijs
  • Tekenen bij de notaris is inbegrepen
arrow Bekijk onze notarissen

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan