Kennisbank

Kosten van een samenlevingscontract

De kosten van een samenlevingscontract lopen zeer uiteen. Wees daarom kritisch en doe vergelijkend onderzoek.


1. Wat kost een samenlevingscontract?

Online (NuNotariaat)          Via een vergelijkingswebsite*   Offerte-traject  bij de notaris**
samenlevingscontract225 euro 386 euro 400 - 700 euro
samenlevingscontract + 2 testamenten
425 euro786 euro700 - 1100 euro

* het gemiddelde tarief gebaseerd op de online gepubliceerde tarieven van de 157 notarissen op de goedkoopstenotaris.nl d.d. 22 juli 2019.

** inschatting op basis van ervaring en terugkoppeling klanten en notarissen aan NuNotariaat. 

2. Kosten van een op maat gemaakt samenlevingscontract

Wat je samenlevingscontract kost hangt af van je wensen en of je maatwerk nodig hebt. In de situatie van een samenlevingscontract is echter eigenlijk nooit maatwerk nodig. Het overgrote deel van een samenlevingscontract is volstrekt standaard. Klik hier als je het voorbeeld van het samenlevingscontract wilt inzien

Als er een koopwoning is, waarin de ene partner meer geld heeft ingebracht dan de andere partner is het soms gewenst om dit vast te leggen in een samenlevingscontract. Een dergelijke clausule kan ook aan een online samenlevingscontract eenvoudig tegen meerprijs (meestal 50 euro) worden toegevoegd. Als je dit wilt mail ons dan (info@nunotariaat.nl). 

Een alternatief voor een samenlevingscontract (met testamenten) is dat je trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat. Lees hier over de verschillen tussen het samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap.


3. Samenlevingscontract zonder notaris?

Je kunt een samenlevingscontract ook buiten de notaris om regelen. Echter, het punt is dan onder andere dat het verblijvingsbeding niet geldig is, partnerpensioen niet wordt erkend en je ook geen recht hebt de eerste 5 jaar van samenwoning op de vrijstelling voor de erfbelasting. Lees hier meer


4. Kosten van een online samenlevingscontract

4.1 De kosten van online regelen van het samenlevingscontract

Online regelen van je samenlevingscontract is meer dan de helft goedkoper dan via een offerte-traject bij de notaris. Je gaat wel naar de notaris om te tekenen, maar je regelt ook een deel zelf waardoor je goedkoper uit bent. 

Met 46 aangesloten notariskantoren, heeft NuNotariaat ook het grootste notarissen-netwerk van alle online aanbieders. Andere online aanbieders zijn bijvoorbeeld de doehetzelfnotaris en de Hema. Doehetzelfnotaris is duurder dan NuNotariaat (34 aangesloten notariskantoren), de Hema is iets goedkoper (15 notariskantoren, sterk gecomprimeerde akte in Jip en Janneke taal). 

Als je ook twee testamenten regelt naast je samenlevingscontract dan is NuNotariaat de voordeligste en het meest uitgebreid. Lees hier meer over het samenlevingscontract met of zonder testament regelen en waarom.

4.2 Klant beoordelingen en reviews

NuNotariaat heeft 2.394 beoordelingen (september 2019) gegeven door klanten die daadwerkelijk de akte via NuNotariaat hebben gepasseerd. De gemiddelde klantscore is 8,8 uit 10. 

4.3 Goedgekeurde modellen, alle gangbare clausules inbegrepen

De samenlevingscontracten en testamenten via NuNotariaat bevatten alle gangbare clausules. Alle bij NuNotariaat aangesloten notarissen hebben de gebruikte modellen goedgekeurd. NuNotariaat maakt gebruik van de modellen die ook voor maatwerk-testamenten worden gebruikt. 

4.4 Online regelen bespaart de notaris tijd

Het samenlevingscontract via NuNotariaat is een hele complete akte. Het prijsverschil met een samenlevingscontract direct via de notaris zit hem niet in de inhoud van de akte, maar in de hoeveelheid tijd die de notaris aan het dossier besteedt. Je moet je voorstellen dat het gemiddelde notaristarief zo'n 200-300 euro per uur is. Doordat je veel zelf doet, bespaar je de notaris tijd en (dus) kosten. 

4.5 Geen bijkomende kosten

Als je je samenlevingscontract online regelt via NuNotariaat zijn al deze kosten inbegrepen in de vaste lage prijzen en weet je dus zeker dat je nooit meer betaalt dan de weergegeven prijzen.>> Een samenlevingscontract kost 225 euro, geen bijkomende kosten, inclusief tekenen bij 1 van de 46 aangesloten notariskantoren. Ga naar online samenlevingscontract. Vragen? Mail info@nunotariaat.nl of bel 020-2441722.Back Naar woordenboek

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan