Kennisbank

Levenstestament

Het levenstestament is een notariële volmacht waarin u iemand aanwijst die voor u mag handelen tijdens uw leven.

Algemene informatie

Het levenstestament ziet op de situatie dat u niet meer wilsbekwaam bent, bijvoorbeeld door dementie of een ongeval. Het is dan namelijk niet zo dat een partner of kind of een andere persoon automatisch bevoegd is om u te vertegenwoordigen (ook niet als er een langstlevenden testament is of als u gehuwd bent al dan niet in gemeenschap van goederen). Als u geen notarieel levenstestament heeft ondertekend, moet de rechter beslissen wie namens u mag handelen. 


>> Een levenstestament kost bij NuNotariaat slechts 275 euro (375 euro voor twee levenstestamenten), geen bijkomende kosten, inclusief tekenen bij 1 van de 54 aangesloten notariskantoren. Ga naar online levenstestament.


Veel mensen realiseren zich niet dat de verkoop van bijvoorbeeld een gezamenlijke woning dan niet kan plaatsvinden zonder dat een gerechtelijke procedure wordt gevolgd. Banken stellen meestal ook de eis dat een volmacht voor het verrichten van bancaire overschrijvingen notarieel moet zijn vastgelegd in een levenstestament. Daarnaast legt u in uw levenstestament uw medische wensen vast (bijvoorbeeld een behandelverbod of uw euthanasie in bepaalde omstandigheden).

Wat u regelt in een levenstestament

Hoe een levenstestament er uitziet

NuNotariaat heeft doorlopende teksten van de levenstestamenten online gepubliceerd. Wilt u deze voorbeelden inzien? Klikt u dan: Ga naar voorbeeld levenstestament inzien.

Moet u naar de notaris voor het levenstestament?

Officieel hoeft u het levenstestament niet bij de notaris te tekenen. Echter, de praktijk leert dat officiële instellingen alleen notariële levenstestamenten accepteren. Om die reden biedt NuNotariaat het levenstestament alleen via de notaris aan. Als u het niet via de notaris wilt regelen, kunt u onze modeltekst gerust gratis downloaden. 

Voordelig online regelen

U regelt een levenstestament online veel voordeliger dan direct bij de notaris. De prijzen zijn veelal tot meer dan de helft voordeliger als u uw akte via NuNotariaat regelt. NuNotariaat baseert haar levenstestamenten op de modellen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. De besparing van online regelen is hem dan ook niet gelegen in het feit dat de akte korter of simpeler is. Het verschil zit hem in de hoeveelheid tijd die de notaris kwijt is aan uw dossier. Doordat u online veel zelf doet, bespaart u de notaris tijd en geld. Wilt u meer lezen over de kosten van een levenstestament? Klik hier.Back Naar woordenboek

Dit regel je met NuNotariaat

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan