Alles geregeld voor 1 vaste prijs Makkelijk online invullen Complete notariële akte

Artikel

Samenwonen. Wanneer heb je recht op de partnervrijstelling voor de erfbelasting?

Als je samenwoont dan zijn er bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen om als fiscaal partner voor de erfbelasting te worden aangemerkt. Het maakt heel veel uit of je wel of geen fiscaal partner voor de erfbelasting bent. 

Wel of geen partner voor de erfbelasting, wat is het verschil?

Het maakt heel veel uit of je wel of niet fiscaal partner voor de erfbelasting bent. In de onderstaande tabel zie je het verschil in een oogopslag. 

Vrijstelling Tarief tot €128.750 Tarief boven €128.750
Geen fiscaal partner €2.244 30% 40%
Wel fiscaal partner €671.910 10% 20%


De voorwaarden voor fiscaal partnerschap

Als je op het moment van overlijden niet met je partner bent gehuwd of geregistreerd partners bent, dan wordt je onder de volgende voorwaarden toch als fiscaal partner voor de erfbelasting aangemerkt. 

  • je bent allebei meerderjarig;
  • bent geen bloedverwanten in de rechte lijn van elkaar;
  • je staat volgens de Basis Registratie Personen (de registratie bij de gemeente) voorafgaand aan het overlijden ten minste zes maanden onafgebroken op hetzelfde adres ingeschreven;
  • Je bent ten minste zes maanden voor het overlijden een notarieel samenlevingscontract met een zogenoemde ‘wederzijdse zorgverplichting’ met elkaar aangegaan óf je staat voorafgaand aan het overlijden vijf jaar of langer onafgebroken op hetzelfde adres ingeschreven;
  • de langstlevende partner voldoet niet ook nog met een ander persoon aan de hiervoor vermelde eisen.

Fiscaal partners worden? Regel je samenlevingscontract!

Om als fiscaal partners te worden aangemerkt, kan een notarieel samenlevingscontract dus noodzakelijk zijn. Een notarieel samenlevingscontract kun je goed en snel via NuNotariaat regelen. Je passeert je samenlevingscontract bij een van de meer dan 54 aangesloten notariskantoren. Een enkel samenlevingscontract kost 199 euro (daar komt niets meer bij), een samenlevingscontract met 2 testamenten kosten 475 euro. 

Meer weten? Vraag het informatiepakket op, klik hier

Ga voor meer informatie naar www.nunotariaat.nl/samenlevingscontract.

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan